16

Odp: Rejestracja 250 na a1

Da się w pełni legalnie zmienić 250 w 125.
Potrzebne będzie:
Motocykl o pojemności 250cm3
Silnik o pojemności 125 spełniający wymogi kat A1
Dowód zakupu silnika wraz z dokumentacją techniczną

Mając te rzeczy należy udać się do autoryzowanego serwisu który do budy 250 włoży silnik 125 i wyda na to stosowne dokumenty - potwierdzenie wykonania usługi wraz z dokładnym opisem i numerem nowego silnika.   I teraz są dwie opcje
A - Diagnoście wystarczy sam dokument z serwisu i na tej podstawie wykona badanie techniczne po zmianach konstrukcyjnych i odnotuje zmianę silnika a co za tym idzie mocy.
B - Diagnosta może wymagać opinii rzeczoznawcy który to potwierdzi zę w motocyklu o numerze vin....  serwis motocyklowy ......... dokonał zmiany silnika. Zamontowany został silnik nr......... o poj 125cm3    i mocy maks 15KM.  Z opinią do diagnosty na badanie techniczne po zmianach konstrukcyjnych.

Mając kwit z badania technicznego udajesz się do starostwa - wydziału komunikacji i składasz wniosek o dokonanie zmian technicznych w pojeździe, tam zaznaczasz zmiana silnika. Na podstawie dokumentów uzyskanych od diagnosty w starostwie zostanie wydany Ci nowy dowód rej ze zmienionymi danymi technicznymi - moc, pojemność itp.

Koszta jak widać znaczne ale można to w pełni legalnie zrobić - będzie to legalne o ile zaraz nie zmienisz silnika na 250cm3.
I tutaj pytanie czy warto?? Moim zdaniem nie, ale jak ktoś ma nadmiar gotówki to proszę bardzo.

17

rommel nie,nie ;) nie moje :) zresztą jak mam być szczery to śmieszy mnie,że ludzie tak łatwo oceniają kogoś innego nie na podstawie wypowiedzi czy też zachowania a wyciągając sobie wnioski z mało znaczących kontekstów ;) Masz przykład mnie :) W zwykłym odnośniku na temat stronki dodałem stronę znajomego na której krótko byłem współadministratorem i już spostrzeżenie,że "debil,młody rocznik toć to peroństwo itd.itd." ;) No ja was proszę ;) Ale,żeby nie było off-top'u Z rejestrowaniem 250 na 125 jest dużo zabawy co zresztą opisano wyżej ale jednak głównym problemem jest ubezpieczenie w przypadku kolizji :) Wtedy zaczynają się schody,niepotrzebne rozprawy itd. a co za tym idzie stracone pieniądze,czas a niekiedy nawet życie gdy wypadnie nam renta co chyba zresztą już zaznaczył ktoś :) Tak więc moim zdaniem rejestracja 250/125 wielkie NIE :)

Yamaha DT 50 SM sezon 2012-2014 - SOLD
EXC 125 Sezon 2014 - 2015 - SOLD
Aprilia RS 125 2015 - 2015 - GIVE BACK
Honda NSR 125 2015 - czeka na sprzedaż :)

18

Nigdy jeszcze nie byłem kontrolowany przez policję ale czy oni sprawdzają jakoś dogłębnie moc/pojemność czy tylko papiery?

Szukam crossa/hard enduro/supermoto 125cc rocznik 2009 w górę w bdb stanie!

19

Tylko papiery ale jak się trafi na upierdliwego to nawet sprawdzi numer homolocgacji na lampie. (mi sprawdził i wyszło mu, że mam w przedniej lampie homologację na tylną). Moc to nie łatwo sprawdzić ale pojemność jest dosyć łatwa do sprawdzenia dla kogoś ogarniętego, szczególnie w razie wypadku mogą być z tego tytułu duże kłopoty.

20

Kiedyś było również głośno o temacie,że te większe suki mają jeźdzć z rolkami,czy to prawda czy pic na wodę nwm. Osobiście nigdy się z tym nie spotkałem :) Aczkolwiek jeśli się trafi na sukę z rolkami to się jest udupionym bo 125 ccm. ma limit o ile się nie mylę do 120 km/h tak więc :) A jeśli wyjdzie,że rozwija większą prędkość automatycznie po dowodzie na badania itd.

21

Tylko oni za bardzo chyba o ile pamietam nie mogą wziąść moto chłodzone cieczą na te rolki

Dwu rurka ●0●
https://www.facebook.com/Enduroodcinateam?notif_t=page_invite_accepted
https://www.youtube.com/channel/UCYV8bbKRwrZfIIc8wr4fhyA

22

niestety tutaj moja wiedza się kończy i nie mam pojęcia :)

23

125 nie ma żadnego limitu na prędkość, tylko max 11kW.

MZ SM 125 & DT 125 RE

"Żadne zakazy nie zniszczą Naszej pasji"
"WRC is for boys, group B was for men"

24

chyba lepiej sobie stuningowac 125 cm ;)

http://www.epaka.pl

25

Wychodzi jakiś bajzel jeśli bym rozjebał 125/50, ale miał odpowiednie uprawnienia? Zawsze to jakieś kombinacje

READY TO >> TERROR

26

mi sie wydaje,że nie bo jednak prawo jazdy masz a to,że mała rejestracja chyba nic nie zmieni wtedy :) ale nwm czy na pewno :)

27

Może być też kara za przekręty w papierach.Nie wiem czy to prawda

Honda hm w planach crf 2007 replica :D

28

Pejwul_sm napisał/a:

Może być też kara za przekręty w papierach.Nie wiem czy to prawda

Tak to prawda ,wtedy już jest grubiej bo odpowiadamy za przekręty w papierach .

Olaff napisał/a:

Wychodzi jakiś bajzel jeśli bym rozjebał 125/50, ale miał odpowiednie uprawnienia? Zawsze to jakieś kombinacje

Masz wtedy rozprawę ,za oszustwa w papierach ,ale i tak to zależy od woli policji ,znam takie przypadki co przymykają na to oko jak masz uprawnienia .

29

Najlepsze jest to że osoby które nie mają kompletnie żadnego pojęcia na ten temat się tu wypowiadają :>
Przykładowo 125/50, przy kontroli zazwyczaj sprawdzają czy tablica jest widoczna i czy przedni reflektor jest homologowany, no i całe oświetlenie razem z kierunkami, co niektórzy policjanci są jeszcze niedojebani bo nie wiedzą że np. tablica w 50cc nie musi być oświetlona.
Przy wypadku biorą moto do diagnosty i sprawdzają czy jest w pełni sprawne ( oświetlenie itd. ).
Pojemności jak i prędkości maksymalnej ci nie sprawdzą, wiem bo ostatnio koleś wjechał w jakiegoś menela który odniósł dość duże obrażenia.
To nie anglia czy niemcy ;)

Yamaha YZ 250F

30

Wojtek22 napisał/a:

Pojemności jak i prędkości maksymalnej ci nie sprawdzą

Byl pewien użytkownik, któremu wpierdolił gościu w moto i miał 125/50. Moto do kasacji itd, cały trup trafił do ów diagnosty i zobaczyli, że w papierach jest 49cc, a na cylindrze wybite 124cc i ziomek miał przesrane

READY TO >> TERROR