1

Temat: Nowe prawo ( prawo jazdy kat. B)

Witam, wiem że weszło już to prawo że Ci co maja prawo jazdy kat. B mogą jeździć motorami do 125ccm i skrzynia automatyczna, lecz mam takie pytanie. Czy prawdą jest to że jak będę jechał sm 125 w manualu to mogę dostać tylko mandat  300zł przy kontroli ale mogę kontynuować jazdę?

2

Odp: Nowe prawo ( prawo jazdy kat. B)

Kontynuować na pewno legalnie nie możesz bo nie masz uprawnień. Poza tym wydaje mi się, że ten przepis jeszcze nie wszedł.

3

300 zl dostaniesz jesli posiadasz juz PW z inna kategoria. Nie wiem jak jest z kategoriami niepelnymi (B1 np. ) Kontynuowac jazdy nie mozesz poniewaz nie posiadasz uprawnien na danytyp pojazdu.

[IMG]http://img845.imageshack.us/img845/9062/katradom2.jpg[/IMG]

4

No własnie ze znajomym policjantem rozmawiałem i mówił ze już jest i podobno to jest na tej zasadzie ze posiadasz uprawnienia ale nie na daną kategorie i przez to jest własnie 300zł i możliwość kontynuowania jazdy. Dlatego pytam bo może ktoś już spotkał się z taka sytuacja albo wie może trochę więcej; )

5

więc jeśli dostajesz mandat 300zł za brak uprawnień do kierowania danym pojazdem to jak możesz dalej kontynułować jazdę?coś tu jest nie hallo...

Ktm#exc#525#sm

6

Policjant i takie teksty, co się dzieje w tym kraju ;/

MZ SM 125 & DT 125 RE

"Żadne zakazy nie zniszczą Naszej pasji"
"WRC is for boys, group B was for men"

7

No dla mnie tez jest to nie logiczne dlatego własnie zrobiłem ten temat by się dowiedzieć czegoś więcej, bo może ktoś wie dokładnie jak to jest. No taki kraj, sami nie wiedzą dokładnie chyba;x

8

zarejestruj sm'ke 125 na skuter i wyjeb dźwignię zmiany biegów i na jedynce jeździj xd

9 Ostatnio edytowany przez racek (2014-06-08 23:26:52)

O dobre , mandatu za prędkość tez napewno nie dostaniesz, bo jej nie przkroczysz ..

Ktm#exc#525#sm

10

Przecież jakbym zarejestrował na skuter (czyli na 50cc) to już bym mógł mieć skrzynie manualna;d ale poluje na husqe sm 125 a ciężko będzie zarejestrować ją na 50 bez znajomości. No a mam tylko prawko z kat. B dlatego jakby mnie złapali na 125 to mogę dostać tylko 300zł i oni czekają aż ktoś przyjedzie z prawkiem na ten motor czy po prostu odrazu odjeżdżają po wypisaniu mandatu?

11

Oby tylko raz 300zl a jak kilka razy  dostaniesz mandat , zrób  sobie prawko na A po sprawie 1000zl, to są 3 mandaty i nie musisz sie o nic martwić a psy mogą Cie cmoknąć w d...

Ktm#exc#525#sm

12

tylko żeby zrobić A trzeba mieć 24 lata

Ktm 690 SMC R (4sztuka :D
Can-Am Renegade 1000
Honda Crf 250

13

No własnie, mogłem robić odrazu z B a teraz jak weszły te nowe przepisy to od 24 na A dlatego tylko opcja 125 i mandaty najwyżej 300zl albo 125/50

14 Ostatnio edytowany przez WiTuF4 (2014-06-09 14:16:53)

Koso napisał/a:

tylko żeby zrobić A trzeba mieć 24 lata

Lub posiadać A2 przez 24 miesiące .
Jak złapią Cie bez prawka na moto ,ale masz na inną kategorię np. AM ,B itp. dostajesz 300 zł i musisz odholować ten pojazd np. popchać go do domu ,lub laweta . :P Ale słyszałem też pogłoski ,że mogą dać pismo do sądu że zabiorą Ci wszystkie prawa jazdy jakie posiadasz . Jeśli chcesz mieć 125 na 50 to teraz tylko z zagranicy po prostu przy umowie z Panem Dojczem wpisujesz poj. 50 ccm i tyle . Ale od razu mowie żę to sie nie opłaca ,policjant może Ci zabrać dowód bo ma podejrzenia i musisz iść na stacje diagnostyczną i tam Ci go sprawdzą i dadzą stosowny papier ,a w razie wypadku jak to odkryją nie dość że nie masz ubezpieczenia to mogą osądzić Cię o oszustwa prawne .

15 Ostatnio edytowany przez toivias (2014-06-09 14:20:13)

No a w razie dzwona sprawa w sądzie i przejebane do końca swoich dni ;)
Nie ma to jak kombinacje Polaków w sposobach na wydymanie przepisów.
Zrób sobie A2 i tyle.

www.4ride.pl
FE 501 '02 ->FS650 '04 ->Hypermotard 796 '11 ->ZXR 400 '01 ->SXS 540 '03 ->YZ 450F '04 -> SMC 660 '04 -> Hypermotard 1100 '08