1

Temat: luz dzwigienek zaworowych ktm 640

Witam, ostatnio uszczelniałem czapke głowicy w ktm lc4 640 2003r, regulowałem zawory i zauważyłem ze dzwigienki mają luz wzdłużny (jeśli dobrze napisałem, przód-tył) na trzpieniu , można go usunąć odkręcając śrubę od trzpienia i dociskając go w głowice i skręcając, czy taki luz powinien być czy mam go zniwelować dociskając trzpień a może trzeba tam wsadzić jakąś podkładkę? (dzwigienki zaworów wydechowych i ssących mają podobny, spory luz)

Dzięki za odpowiedzi

KTM 640 supermociak

2

Odp: luz dzwigienek zaworowych ktm 640

Podaj wartość luzu. Wtedy będzie można coś powiedzieć.

Wymiany korbowodów, naprawa wałów, wymiarowanie cylindrów, tulejowanie, szlify cylindrów. Remonty i tuning silników, serwis zawieszeń. Prostowanie kolektorów wydechowych. Części i akcesoria. tel. 607198003
WWW.MOTO-KORN.PL

3 Ostatnio edytowany przez pitervfr (2014-06-05 08:17:24)

około 0.4-0.5 mm, mocno wyczuwalny

KTM 640 supermociak

4 Ostatnio edytowany przez Majster128 (2014-06-05 13:20:31)

Dobrze byłoby zbić do 0,25 - 0,30 oczywiście biorąc pod uwagę osiowość popychaczy i zaworów.

Wymiany korbowodów, naprawa wałów, wymiarowanie cylindrów, tulejowanie, szlify cylindrów. Remonty i tuning silników, serwis zawieszeń. Prostowanie kolektorów wydechowych. Części i akcesoria. tel. 607198003
WWW.MOTO-KORN.PL

5 Ostatnio edytowany przez pitervfr (2014-06-05 17:22:53)

podkładka jaką można kupic w ktm ma 0.5mm, luz będzie za mały i mogę zatrzeć dzwigienki na trzpieniach tak? (trzpienie można trochę wysunąć wiec możliwe ze będzie dobrze, ale to do sprawdzenia przy rozbiórce)
Czy mogę spokojnie przejezdzić do zimy a potem rozebrać i posprawdzać wszystko czy wypadało by już to zrobić? Czy coś może się uszkodzić od tego?

KTM 640 supermociak

6 Ostatnio edytowany przez Majster128 (2014-06-05 21:33:22)

Kto powiedział, że musisz korzystać z oryginału? Nic co odbiega od norm montażowych raczej pożytku nie przyniesie.

WWW.MOTO-KORN.PL

7

No właśnie ale jaka może być ta norma? jaki luz zaleca producent? tego nigdzie nie znalazłem, jak jest w innych silnikach?

KTM 640 supermociak

8

[url]http://lc4.pl/index.php?topic=1044.0[/url]

lc4.pl - nowa strona pomarańczy
Najczęstszą przyczyną problemów z LC4 jest właściciel...