Cieszę się, że kogoś zaciekawiłem :-)
Wszystko zaczęło się od tego, że Żonka kupiła mi godzinę jazdy na crossie jako prezent. Polatałem na CRF230 i bardzo mi się spodobało. Rok mi zajęło ugadywanie mojej lubej, żeby zgodziła się na zakup crossa.
W końcu się zgodziła, no ale budżet 4000-5000 - co tu dużo mówić, słabo, no ale nie poddałem się. Twardo szukałem Kawasaki KX 125, bo tylko ten model wchodził w grę ( jestem fanem tej marki ;-) ).
Po 2 miesiącach poszukiwań trafił się obecny egzemplarz. Sprzedający poinformował mnie o wadach, ale byłem na to przygotowany, bo to w końcu 22 letni cross za małą kasę. Z listy, którą dostałem od sprzedającego:
- motocykl zapala, ale jest wyciek spod głowicy, można się przejechać
- przed awarią szedł na koło nawet na 3 biegu
Więc wsiadłem w samochód i pojechałem 210km w jedną stronę. Na miejscu lista usterek się nieco wydłużyła :P :
- motocykl odpalał, ale mniej więcej po 20 min kopania :P
- mocy prawie zero, ale tego się spodziewałem - bardziej chodziło mi o sprawdzenie skrzyni biegów - do tej nie miałem zastrzeżeń
- luz na główce ramy
- przednia tarcza cieńka jak papier + wyciek z zacisku
- nadłamane klamki
- brak kilku szprych + ogólnie koła lekko jajowate
Pewnie jeszcze kilka wad by się uzbierało, no ale te główne napisałem. Zapłaciłem te 2100 za motocykl i wróciłem do domu.
W sumie było tyle rzeczy do zrobienia, że nie wiedziałem za co się zabrać. Postawiłem na silnik - w sumie piec to jedna z ważniejszych rzeczy.
Okazało się, że tłok już faktycznie miał dość:
Ale to nie była najgorsza wiadomość. Tuleja była już tak wytarta, że nawet największy nadwymiarowy tłok był za mały.
Postanowiłęm więc oddać cylinder do tulejowania i wsadzić tłok Wossnera.
Jakie było moje zdziwienie, gdy podczas rozbierania zaworów KIPS moim oczom ukazały się takie o to skarby :D
Po otrzymaniu cylindra, złożyłem wszystko do kupy - niestety bez zaworów wydechowych, bo nie mogłem ich nigdzie kupić...
Dalszy update jak wciąż kogoś będzie to ciekawić :]
MOTOFREAK - BARTOSZ KOWALEWSKI - Serwis motocyklowy inny niż wszystkie
myjka ultradźwiękowa
https://motofreak.waw.pl/
Aprilia SXV 450