1

Temat: Chłodnica przepływowa ?

Miał ktoś z was styczność z takim ustrojstwem?

http://www.scooterkingz.pl/wp-content/uploads/ag-619974.jpg

Crf w mieście trochę się grzeje, tym bardziej w upalne dni. Dlatego myślę, nad takim dziadostwem.
Nie wiem tylko czy faktycznie obiór ciepła z obiegu się poprawi czy może tylko wydam 100zł za kolorowy "tjuning".
Do kompletu chcę dorzucić Engine Ice.

Uprzedzając porady: Nie, nie chcę wiatraka. Obecna instalacja jest i tak obciążona, więc nie chcę podpinać już czegokolwiek.
Natomiast opcja z aku też mi się nie widzi, z powodu srania się z jego ciągłym ładowaniem. Przerabiałem ten temat jakiś czas temu i stwierdziłem, że nigdy więcej ;)

KXF 250 '14

2

Odp: Chłodnica przepływowa ?

Zawsze możesz dołożyć trzecią małą chłodnicę z jakiegoś skuterka bo to co pokazujesz to raczej wiele nie da.

3

Trzecia chłodnica to już wgl dla mnie abstrakcja, wolałbym już męczyć się z ładowaniem aku :D

Chodzi mi bardziej o to czy ktoś z autopsji może mi to polecić bądź odradzić ;)

KXF 250 '14

4

Jeśli chcesz mieć ciecz o małej bezwładności cieplnej to zalej układ wodą zdemineralizowaną.
Nie znajdziesz lepszego czynnika chłodzącego.
Ten wymiennik oczywiście ma sens, ale tylko wtedy gdy umieścisz go we właściwym miejscu.
Jego kolor nie jest bez znaczenia.

Wymiany korbowodów, naprawa wałów, wymiarowanie cylindrów, tulejowanie, szlify cylindrów. Remonty i tuning silników, serwis zawieszeń. Prostowanie kolektorów wydechowych. Części i akcesoria. tel. 607198003
WWW.MOTO-KORN.PL

5

Nad idealnym miejscem dla niego z pewnością pomyślę. Bardziej mnie zastanawiało pytanie czy działa a jeśli tak to czy w zauważalnym stopniu np zbija temp o ok 5 oC, czy może nieodczuwalny procent typu 1 oC..

Majster, to jaki kolor wybrać ?  Czerwony najszybszy podobno... :))

KXF 250 '14

6

Cóż musisz wybierać czerwony + 5KM , czarny najlepsza emisja promieniowania, bez powłoki - najlepsza moc cieplna.
Ja bym wybrał ten ostatni.

Wymiany korbowodów, naprawa wałów, wymiarowanie cylindrów, tulejowanie, szlify cylindrów. Remonty i tuning silników, serwis zawieszeń. Prostowanie kolektorów wydechowych. Części i akcesoria. tel. 607198003
WWW.MOTO-KORN.PL

7

W kiblach kolegom pomagało zbijało trochę temp o pare stopni ale myśle że jak crf to wystawisz na wiatr to  chyba zda egzamin .

Honda hm w planach crf 2007 replica :D

8 Ostatnio edytowany przez Hustler13 (2014-06-02 21:10:01)

Majster128 napisał/a:

Cóż musisz wybierać czerwony + 5KM , czarny najlepsza emisja promieniowania, bez powłoki - najlepsza moc cieplna.
Ja bym wybrał ten ostatni.

Czyli czarny najlepszy, tak ?
A czy one nie są przypadkiem anodowane?

KXF 250 '14

9

Chodziło mi o wymiennik bez powłoki.

WWW.MOTO-KORN.PL

10

Okej, przeczytałem wszystko jeszcze raz i już czaję...
Dzięki

KXF 250 '14

11

Zwie się to cooler i po zamocowniu w dobrym miejscu niby poprawia chłodzenie nawet o 7 %. Te normalne są anodowane, nie wiem jak tańsze chinczyki :-)  co do koloru to czerwony najszybszy faktycznie :-D  hahah

12

Po polsku zwie się to chłodnica.

WWW.MOTO-KORN.PL

13

Majster128 napisał/a:

Po polsku zwie się to chłodnica.

No wiadomo. Dałem tak bo więcej info raczej można znaleść na zagranicznych serwisach :-\ . Pozostaje tylko kwestia kiedy ci się moto grzeje, jak na postojach lub prz jakis wolnych przejazdach lub podjazdach itp. Gdzie obroty są duże a prędkości mała to wiele ci nie da - niestety. Jak by nie patrzeć to wiatrołap i najlepiej będzie działać przy jakiś tam prędkościach.

14

W sumie to pasowałoby zacząć od samego pomiaru temp. Samo odczucie czy się grzeje bardziej czy niej, to trochę za mało danych.

WWW.MOTO-KORN.PL

15

A nie lepiej kupić większe chłodnice? Do crf tego sporo jest.
Grzeje czy gotuje. Ktoś kiedyś pisał, że crf na wyścigach już na przygazówce przy starcie się gotują.
Ja tego nie doświadczyłem ale podobno u mnie coś było zmieniane.

CRF450R