1

Temat: Pierwsze SM

Cześć wszystkim, pozwolę sobie przywitać się tutaj także. Jestem Dawid mam 23 lata mieszkam w Pleszewie. Zdecydowałem się że ze wszystkich typów motocykli to jednak supermoto najbardziej odpowiada moim wymaganiom. Chciałbym się was poradzić w sprawie kupna pierwszego motocykla... Jeździłem już trochę na rożnych motocyklach takich jak gs500, dr800, apka rsv, gsxr'y, rożne cafiaki itp... Osobiście motocykla swojego jeszcze nie miałem. Z tego co wyczytałem na forum najbardziej odpowiadałyby mi Huska 510 i KTM 525. Szukam motocykla na miasto, w weekend na uczelnie i od czasu do czasu żeby zrobić trasę około 100km. Chciałbym żebyście się wypowiedzieli i coś mi polecili. Chciałbym aby motocykl był stosunkowo tani w serwisie... fajnie gdyby wymiany oleju zmieściły sie w 10-15 motungach. Mam smykałkę do grzebania przy sprzęcie więc nie boje się sam grzebać, liczy się dla mnie aby częsci nie były kosmicznie drogie i żeby poważniejsze serwisy były rozłożone w dłuższym czasie, jednym słowem ma być w stosunkowo tani, budżet jaki chciałbym przeznaczyć na motocykl to do 13k.
Pozdrawiam,
Wajser

2

Odp: Pierwsze SM

Bierz 525, będziesz zadowolony.
Lókaj tego może jeszcze jest: [url]http://forum.supermoto.pl/topic28447-s-ktm-exc-525-sm.html[/url]

https://www.bikepics.com/members/81

3

No ale jak chcesz wymieniać olej co 10 - 15 godzin, to przy opisywanym przez Ciebie rytmie to będzie "dość często". Miałem Huskę SMR 450 i jeżdżąc codziennie do pracy i jakieś tam weekendowe przejażdżki robiłem olej raz w tygodniu - najpierw co 10 godz. potem co 15 godz. (w sumie przesunęło to terminy wymian o jakieś 3-4 dni), bo kolega wyczytał że przy jeździe w moim stylu to wystarczy.

"Najbardziej mnie teraz wkurwia u młodzieży to że już więcej do niej nie należę" Kazik Staszewski"

4

Ja bym na twoim miejscu kupił jakiegoś nakeda i zapomniał o serwisie. SM dobre ale tylko do wygłupów lub na tor. Do codziennej jazdy rzędówki są lepsze i pięć razy tańsze w eksploatacji. No chyba, że coś w stylu xt660.

5

karol128 napisał/a:

Ja bym na twoim miejscu kupił jakiegoś nakeda i zapomniał o serwisie. SM dobre ale tylko do wygłupów lub na tor. Do codziennej jazdy rzędówki są lepsze i pięć razy tańsze w eksploatacji. No chyba, że coś w stylu xt660.

Normalnie zasłużyłeś na bana!

"Najbardziej mnie teraz wkurwia u młodzieży to że już więcej do niej nie należę" Kazik Staszewski"

6

Przepraszam bardzo... Wydawało mi się ze to forum supermoto a nie popierdułek 4 w rzedzie :D Kto powiedział że nie będę się wygłupiać ?:D

7

Hahahah karol128 chyba ma gorsze dni:D

https://www.bikepics.com/members/81

8

Na serwis drz to trzeba tyle wyjebać że oLA BOGA

Honda hm w planach crf 2007 replica :D

9

gierwi napisał/a:

Miałem Huskę SMR 450 [...]robiłem olej raz w tygodniu - najpierw co 10 godz. potem co 15 godz.

Oczywiście była odblokowana? Bo jeśli był to fabryczny SMR to chyba raczej za często.

EXC 525 in progress

10

Niestety DRZ jakoś mi niepodpasił. Wiem że jest bardzo "wyrozumiały" pod względem serwisowym ale brakuje mu pazura. Czy użytkownicy mogliby napisać takie podstawowe informacje serwisowe takie jak olej filtry, łancuszek rozrządu dla 525 i huski 510/450 ?

11

Mam Huske 510 '05
Używana głównie do wariowania po mieście, do tego tor i równie często tor mx lub las
Olej średnio co 16mth, zawory co dwie zmiany oleju. Mniej więcej takie interwały serwisowe podaje serwisówka przy jeździe enduro.
Łańcuszek będę zmieniał na czasie, z tego co patrzyłem koszt ok 130zł

Resztę masz w serwisówce:
[url]http://docs.wavenetworks.us/manuals//2005%20ALL%20250-450-510%20Repair.pdf[/url]

12

Dzięki wasik

13

Sorry, to jest forum SM ale nie znaczy to, że mam je każdemu polecać. Ja mam SM i nie SM, więc nie idealizuje supermociaków. I nie nazywać mi tu rzędówek popierdółkami bo to jednak inna liga w mocy. Reasumując jak dla mnie i to i to jest fajne. Jak nie wierzycie to zapraszam na tor poznań.

14

Spokojnie popierdułkami nazwałem je żartobliwie, jak mówiłem jezdziłem różnymi sprzętami i wiem jak v i 4 w rzędzie oddaje moc i ile jej ma. Mimo to prosiłbym o odpowiedzi związane z tematem, jednakże dzięki za wypowiedź karol128 jak nie mi to może komuś innemu się przyda.

15

karol128 napisał/a:

Jak nie wierzycie to zapraszam na tor poznań.

Fundujesz? Bo w obecnych układach to tylko Speed Day, a to lekka przeginka cenowa. Jeździłem na motopopołudnia w ubiegłych latach i muszę Tobie przyznać rację. Szczęśliwcy mogą sobie pozwolić na kilka motórów, ale moje SM też dawało radę.