16

Odp: Kupno supermoto 125 2t, Husqvarna SM czy Aprilia SX?

A jakie są różnice pomiędzy SM 125, a sms 125. Bo sam zauważyłem tyle ze sms ma mniejszy licznik i chyba wiecej mocy. Jeździłem na SM 125 2009r. (5k przebieg) z wydechem arowa i to był straszny muł w porównaniu do yz125 to nie miał on nawet połowy tej mocy co full cross, nie wiem moze była zablokowana.

MV Agusta F4 S 1+1 evo03 <- sprzedam/zamienię
Beta M4 3.5 <- sprzedam/zamienię
Honda CRF250R 2013 <- też xd

17

Obydwa motocykle są podobne. Aprilia jest mocniejsza, miałem okazę jeździć na obydwu sprzętach, lecz jest to różnica praktycznie niezauważalna. Wszystko zależy od stanu motocykla. Mocowo jest to około 30 koni w zależności od konkretnej sztuki oraz tak jak pisałem wcześniej, jej stanu. Licznik w huśce jest 'bardziej' biedny, tzn ma mniej opcji co w sumie nie jest jakąś tam straszną wadą. Generalnie motocykle konstrukcyjnie i silnikowo są na równym poziomie, jednak do Aprilii na pewno jest dużo więcej części z racji 70% części wspólnych z RS :)

18

TaurusPL napisał/a:

Że 125 w 4T to za mało na supermoto i po prostu nawet z tej 2 ciężko mi będzie z gazu na koło wyrwać i będę musiał to moto męczyć, strzelać ze sprzęgła

nie licz, że 125cc 2t (czy to aprilia czy husqa) z drugiego biegu z gazu Cie w pion postawi.

19

Dlaczego nie? Na chinskim crossie 200 4t stawiam pion na 3 z gazu..

20

Kupisz, to się przekonasz ;)
To nie exc, ze ci będzie walił w gumę z 6 biegu..

KXF 250 '14

21

No to jeżeli exc ma 43km a husqa 30 to exc koło z 6, a husqa nie wyrwę z 2 ? Przecież to nie ma sensu, ja wiem ze inne przełożenia i tak dalej, no ale bez przesady..

22 Ostatnio edytowany przez uncatchble (2014-05-05 14:55:49)

Moja husqa WRE 125 nie szła na gume z nawet z 2... A KX 125 jestem w stanie wyrwać z 6. Kompletnie inne motory, a jeżeli szukasz motoru do jazdy na gumie to tylko EXC. Sam byłem napalony jak arab na kurs pilotażu, ale zrezygnowałem z EXC 125 i czekam na jakieś 450.

Drive only as fast as              Kawasaki KX 125 98 (sold)
you have it under control        HONDA CRF 450R HM

https://www.facebook.com/uncatchblevideos

23

Spokojnie postawisz do pionu nawet z 3 biegu robiąc to umiejętnie :)

24

chyba jak usiądziesz na ogonie i szarpniesz ile sil.
Ale chyba nie o to chodzi w stawianiu na gume z gazu.

25 Ostatnio edytowany przez kaminiakziomek (2014-05-05 19:16:55)

Z pierwszego i drugiego biegu zrobisz to bez jakiegokolwiek wysiłku, z trzecim biegiem będzie troche ciężej ale się da :) Nie mniej jednak exc ma inne przełożenie i nie porównuj tych motocykli bezpośrednio. Z ciekawości przejrzałem teraz youtube i przegooglowałem trochę stron i EXC rzucają mocą około 37-38 koni, więc pozostałe 5 o których jest wyżej mowa uciekło. Nie ma sensu porównywać exc a huśki czy apki chociażby z racji charakterystyki manualnej silników. Chcesz robić po 10-15k km bez poważnejszych robót bierz któryś z tych, chcesz wymieniać tłok co 80mth bierz exc. Różnica mocy jest odczuwalna, natomiast da się to zniwelować przełożeniem które dobierzesz wg swoich upodobań :)

Podrzucam stronkę do odpowiedniego doboru przełożeń :) [url]http://www.gearingcommander.com/[/url]

26

chłopaki porownujecie full crossa jakiegos a huske :) to nie da rady bo przecietna huska ma tam 30 km po lekkim tuningu a taka yz na czysto z 40 km po primo np. yz jest wyzsza i lzejsza lepije idze na koło :) a huska nizsza mniej koni i wieksza masa to wiadomo ze nie pojdzie tak jak yz czy exc bo to sa wyczyny :) wiec nie am co robic takich porownan :)

Husqvarna sms/smr 125 10'  & Kawasaki kxf 250 09'

27

Tyle że czytam że ta huśka (ta sms nie sm) ma 30km +/- v-max 135-140 i do 100 w 6sek. A Apka przeczytałem że ma 22km setka w 6sek i 145v-max plus te rotaxy się dobrą opinią chwalą :)

Wiem że exc by było najlepszym rozwiązaniem, ale to jednak odpada mam 16lat i nie będę miał hajsu na remontowanie tego kilka razy w sezonie, a tatę ciężko jest przekonać na ucywilizowane 2t, a co dopiero hard enduro.

28

ja kupiłem huske i jestem bardzo zadowolany tylko lac mieszanke i jezdzic napewno daje rade jakies dt ale jeszcze nie sprawdzałem przy sx trzeba sprobowac bo kolega ma :)

Husqvarna sms/smr 125 10'  & Kawasaki kxf 250 09'

29

Mysle ze pomedzy apą i huska nie ma az tak ogromnych roznic, kup co sie trafi w dobrym starnie ;)

Rieju SMX 50 2009 -> Husqvarna SM 125 S 2008 -> KTM LC4 640 2006 FCR 41

30 Ostatnio edytowany przez Mr.Master (2014-05-06 10:46:23)

A ja nie zgadzam sie z żadną z waszych teorii bo po obejrzeniu tego typu filmiku stwierdzam iż każdym motorem da sie wyrwać na gumę z każdego biegu :D [url]https://www.youtube.com/watch?v=B3yjcZrQbEs[/url]    [url]https://www.youtube.com/watch?v=t8CFcmEveRY[/url]     [url]https://www.youtube.com/watch?v=i0nq7CplK_E[/url] i jeszcze wiele wiele innych :D

A i jeszcze o tym zapomniałem [url]https://www.youtube.com/watch?v=4SVkXnYqEWw[/url]  chyba gdzieś w komentarzach pisało że jest bez jakiś tam tuningów :D