1

Temat: czarna świeca

mam problem z moją hondą xr 600, gaznik mechaniczny bez pompki, po zmianie wydechu na przelot CRD pali mi świece na czarno czy to irydowa czy zwykła, bawiłem się dyszami regulacją mieszanki i już nie mam pomysłu ani punktu odniesienia bo poprzedni oryginalny wydech był również przelotowy tylko innej kontrukcji i świeca miała fajny kolorek. pozdrawiam

2

Odp: czarna świeca

tzn. oczekujesz żeby Ci ktoś na odległość prawidłowo gaźnik wyregulował?

www.4ride.pl
FE 501 '02 ->FS650 '04 ->Hypermotard 796 '11 ->ZXR 400 '01 ->SXS 540 '03 ->YZ 450F '04 -> SMC 660 '04 -> Hypermotard 1100 '08

3

nie, nakierować czy zwiększyć czy zmniejszać dysze pod przelotowy wydech, jakieś porady od użytkowników którzy zmienili wydech na przelotowy i się bawiły ustawieniami mile widziane :)

4

Która część świecy jest czarna?
Sucha mokra?

Husaberg FE 450 E / SM
KTM 380 SMR SOLD
DR-Z400SM   3x3 , FCR39MX , JD , MRD/SSW , MAGURA/BREMBO4P/BRAKING320MM, IMS 2.6  SOLD

5

suchutka, calutka czarna elektroda, brzegi wszystko okopcone na czarno/

6 Ostatnio edytowany przez toivias (2014-05-01 22:33:51)

Na wolnych obrotach Ci normalnie pracuje motocykl? Wkręca się i schodzi z obrotów bez problemów?
Mnie na zagramanicznym forum doradzili żeby zmniejszyć główną dyszę powietrza kiedy na średnich i wysokich obrotach mam zbyt bogato.
Po weekendzie, w przyszłym tygodniu będę w stanie napisać coś więcej... bo będę najpierw próbował z mniejszą dyszą główną, a jeśli to nie pomoże to dopiero będę kombinował z główną dyszą powietrza.

Edit:
tu jest trochę informacji
[url]http://www.factorypro.com/tech/tech_tuning_procedures/tuning_FCR_Burns,Pat.html[/url]

www.4ride.pl
FE 501 '02 ->FS650 '04 ->Hypermotard 796 '11 ->ZXR 400 '01 ->SXS 540 '03 ->YZ 450F '04 -> SMC 660 '04 -> Hypermotard 1100 '08

7

Jak jest czarna to albo masz za bogatą mieszankę i to bardzo albo za zimną świecę.

Husaberg FE 450 E / SM
KTM 380 SMR SOLD
DR-Z400SM   3x3 , FCR39MX , JD , MRD/SSW , MAGURA/BREMBO4P/BRAKING320MM, IMS 2.6  SOLD

8

stare jak świat obrazki :
[url]http://www.dansmc.com/spark_plugs/Spark_Plugs_catalog.html#1[/url]

9 Ostatnio edytowany przez _Radzio_ (2014-05-02 11:40:09)

wystarczy odpalenie na 2min na wolnych obrotach (oczywiście rozgrzany silnik) i już czarny nalot się robi,  właśnie dziwi mnie to że super się wkręca, schodzi z obrotów jak powinna, jałowe trzyma super, odpala jak trzeba, zauważyłem że po zmianie dysz(wolnych obrotów i głównej) na mniejsze pogorszyły się osiągi i gorzej pracuje.

z tych obrazków zdecydowanie 3.

10

ok udało mi się, mniejsza dysza wolnych obrotów i większa główna załatwiła sprawę + pływak wyregulowany wg serwisówki( wcześniej był niższy poziom) i jest kawusia z mlekiem, dzięki za rady pozdro.