1

Temat: Aprilia SM 125 vs Yamaha DT 125 X

Witajcie. Zastanawiam się nad kupnem któregoś z tych dwóch supermoto. Aprilia z roku 2004, zaś DT z roku 2006 lub 2007. Co o nich powiecie ? O tym, że DT jest tańsza w utrzymaniu to wiem, dostęp części również na korzyść Yamahy. Jak się zbiera MX ? Wyczytałem, że DT zostaje za nią daleko z tyłu :) Z tego co wiem to DT ma 25 kucy, zaś MX ponad 30 ?

Piszcie wszystko co wiecie na temat Aprilii ;)

2

Odp: Aprilia SM 125 vs Yamaha DT 125 X

Nie ma czegoś takiego jak Aprilia SM tylko odpowiednio Aprilia MX lub RX lub SX. Natomiast to na praktycznie większość pytań sam Sobie odpowiedziałeś. W DT wiadomo ten sam silnik co w DT 125 R, czy TDR 125, części masa itd. zaś w Aprili siedzi w zależności od wersji, rocznika Austriacji Rotax 123 lub 122 w nowszych najczęściej 122. Silnik również takie same były wsadzane do Apki RS 125 ściga. Dlatego z częściami też idzie coś namanić, ale wiadomo nie tak jak do DT. Apki napewno mocniejsze, ale i więcej palą trzeba się liczyć z 6-9litrami w zależności od wersji i stylu jazdy.

SUZUKI RMX450Z

3

W tytule pomyłka nastąpiła, w treści napisałem że chodzi o MX ;) Okej, a jak z awaryjnością ? Apki bardziej podatne od DT są na pewno na to, ale czy jest tego jakaś plaga ? Nie którzy piszą, że awaryjne, zaś inni że nie do zajechania. To też mąci mi trochę w głowie

4

Prawda jest taka jak w każdym moto 2T, wszystko zależy w jakim stanie kupisz, wtedy będzie mniej lub bardziej awaryjny. W apkach lubią padać cewko-moduły, elektryka, w DT sporadycznie. MX ma mocniejszy silnik przez to szybciej padają, ale na to nie ma reguły. Stara maksyma mówi " Jak dbasz, tak masz". I w tym przypadku to co mogę zagwarantować to że fabrycznie MX więcej pali i jest mocniejsza. Reszta to jak wcześniej zależy, jaki stan, jak było dbane, jaki olej lany i czy lany. Czy zatarty, czy nie. Czy latane po lesie, czytaj w terenie czy szosa. Kupa czynników, które decydują o zakupie, stąd kupno motocykla przy ograniczonym budżecie to dramat.
Targuj ile wlezie, by w razie czego była kasa, na remont. Chyba, że jesteś bogaty to kup najdroższe i lataj do puki nie padnie.

Aha nie wiem czy nie lepszy zawias mają Apki musisz dobrze poszukać RX miały up-downa, nie wiem jak w DT. Osobiście i tak skłaniał bym się przy DT 125X bo to kompromis(rozsądek). Szkoda tylko, że lepsze sztuki kosztują tyle co nie jeden LC4.

SUZUKI RMX450Z

5

Co do DT 125, brat posiada taki sprzęt ogólnie bardzo fajny sprzęcik i... zachwalałbym go jeszcze mocniej gdyby nie to co dzisiaj zobaczyłem...
[url]http://pokazywarka.pl/c62hgr/[/url]

Tłok Meteora po przejechaniu 1350km od wymiany... 1 pierścień kompletnie " wyparował "... ktoś wie może co mogło być tego przyczyną? Za duży luz, uszczelka pod głowicą, dozownik nawalił?

Jedni zbierają znaczki, Drudzy chodzą do kina... A MY LUBIMY, JAK NAM SKACZE ADRENALINA!

6

O kurdę, ładnie go wyrzeźbiło. Nic nie działo się z moto? Nie dało się tego zauważyć? Podejrzana sprawa.

7 Ostatnio edytowany przez FoxHound (2014-04-24 18:50:55)

Jeżeli tłok markowy pada po tak krótki dystansie, to mógł mieć wadę fabryczną, lub był silnik źle złożony. Co się zaś tyczy dozownika, to często gęsto są wywalane bo padają i jest to dość częsta przypadłość. Sprawdź dozownik możliwe, że bez oleum śmigałeś lub z niewałaściwą ilością i tłoka szlak trafił ( z zdjęcia równie dobrze mogło być za dużo oleju sądząc po nagarze na denku tłoka). Uszczelka też, równie dobrze świeca mogła być nie właściwa ( zbyt ciepła lub zimna) lub za dług palnik jednak wtedy była by dziura w tłoku.

SUZUKI RMX450Z

8

Nic nie działo się z moto, wszystko było OK. Jechałem spokojnie i nagle buuuuuuu... i kaplica :D
Ten nagar to też dziwna sprawa... oleju używam Castrol Power Racing więc nie żaden lipny a nagar i tak jest spory : /
Jutro idę z cylindrem do zakładu.

Jedni zbierają znaczki, Drudzy chodzą do kina... A MY LUBIMY, JAK NAM SKACZE ADRENALINA!

9

Hmmm kiedyś miałem meteora w wysilonej 80ccm i biedny rozsypał się na drobne kawałki więc może być wina marki :D Później latałem na verexie z identycznym pasowaniem i było ok.

Jeśli chodzi o temat to ja bym brał Apke. Mocniejsza, lepszy zawias i z tego co pamiętam to hebel chyba też jest na + w porównaniu do DT. Awaryjność zarówno w DT jak i MX jest taka sama bo to sprzęty używane i wszystko zależy jaką sztukę kupisz. Rotaxy to dobre silniki.

10

Ja oddałem dzisiaj cylinder do zakładu całe szczęście można założyć kolejną selekcje czyli C o wymiarze 56,75, wcześniej była B o wymiarze 56,50. Mam nadzieję, że tym razem Meteor mnie nie zawiedzie...