1

Temat: Uciekający płyn chłodniczy LC4 640 SM

Witam,

zauważyłem, że na rozgrzanym silniku po postawieniu motocykla na stopce ucieka mi płyn chłodniczy przez rurkę tą przeciw przelaniu. Czego to może być objaw ? Kolor płynu różowo/czerwony. Może został źle dobrany płyn ? Miał ktoś już taką sytuację ?

KTM LC4 640 SM głowica HF 2004 rok.

2

Odp: Uciekający płyn chłodniczy LC4 640 SM

Może za dużo płynu masz w układzie?

"Najbardziej mnie teraz wkurwia u młodzieży to że już więcej do niej nie należę" Kazik Staszewski"

3

Też pierwsza myśl. Kupiony dopiero nie dawno, nawinięte 100 km. Zobaczę w dalszej eksploatacji. Czy jest w tym ktm jakiś zbiorniczek wyrównawczy lub gdzieś można zerknąć ilość płynu ? Sa dwie chłodnice.

4

jak odkrecisz korek to na wyprostowanym moto żeberka maja byc zalane na równo.
a wyrównawczy to taka mała rurka znajdujaca sie w jednym z wyzszych pkt chłodnicy i jest nasadzona na taki mały nosek obok głowki ramy.

Miałem podobna sytuacje ale dopiero jak temperatura pokazywała 5kresek i stawiałem na nozce to czasami wypluł troche.

Aprilia sr50 ->Sachs ZX125 ->Husqvarna SM125S -> KTM LC4 640 2003 -> HUSQVARNA TE 450 -> CBR 600RR

5

No u mnie pluje na prawdę nie wiele. Ale warto pytać by nie zaszkodzić. Jest to dla mnie całkowicie nowa przygoda, wcześniej same Japońce na wtryskach ale coraz bardziej ta przygoda mnie wciąga niż odpycha. Liczę się z tym, że więcej będzie prac nad utrzymanie 
stanu technicznego tego KTMa ale tym się nie przejmuje.

Jutro zerknę jak z płynem, może faktycznie jest go zbyt wiele i przy ostrzejszej jeździe tak się dzieje.

6

[url]http://www.manualslib.com/manual/90459/Ktm-Enduro-Supermoto-640-Lc4.html?page=8#manual[/url]
tu znajdziesz dużo informacji.

Aprilia sr50 ->Sachs ZX125 ->Husqvarna SM125S -> KTM LC4 640 2003 -> HUSQVARNA TE 450 -> CBR 600RR

7

Dzięki Szyman, na pewno mega pomocna lektura.

8 Ostatnio edytowany przez kakarotto (2014-04-15 03:16:57)

640 nie ma wentylatora o ile sie nie myle ?
Układ chłodzenia działa tak:
korek chłodnicy...... ehhhhh narysuje może bo akurat zainstalowałem nowego autocada.

Więc korek chłodnicy ma w sobie sprężyne która dopycha denko i izoluje układ od dostepu do rurki przelewu:

http://imageshack.com/a/img835/5307/g4vf.jpg

Gdy jedziesz chłodnica jest chłodzona tym samym wiatrem co w twarz wieje.
Ale gdy stoisz to jeżeli nie ma wichury to się moto może nagrzać bardziej. Gdy rośnie temperatura, rośnie również ciśnienie,
no i to ciśnienie podnosi denko ze sprężynką i se ucieka para czy tam krople wody:

http://imageshack.com/a/img836/6760/b4xb.jpg

9

Krata piwa za te rysunki hehe, że też ci się chciało to rysować. Tak wentylator jest.
Sprawdzę jeszcze korek od chłodnicy w południe bo może jest nieszczelny.

10

Najprawdopodobniej nieszczelny korek. Było już kombinowane i uszka były bardziej dobijane gdyż po odkręceniu korka nie da się go zdjąć. Zamówiłem nowy korek oryginalny zobaczymy po wymianie w czwartek czy dolegliwość ustanie.

11

Często bywa, że czujnik temp. jest uszkodzony i wentylator się nie włącza. Ja dowiedziałem się o tym gdy mój Kat na światłach w upale zaczął się zachowywać jak parowóz tj. pojawiła się para i zaczął sikać borygo jak oszalały.

kakarotto rozbawiłeś mnie z tym Autocadem :D. Z takim zadaniem Paint dałby sobie chyba lepiej radę XD.

KTM SMC 660

12 Ostatnio edytowany przez kakarotto (2014-04-16 20:26:13)

kiedyś miałęm być grafikiem, takie wizualizacje robie w 5 sekund :D