1

Temat: Wieszający się komp

Mam problem z moim kompem.
Po aktualizacji do nowszej wersji Ubuntu - teraz wersja 12.04 LTS gnojek zaczął się wieszać.
Po aktualizacji dołożyłem ramu bo się mulił.

Wieszanie nie jest niczym poprzedzone ani nie pojawia się przy jakiejś typowej sytuacji.
Kliknę jakieś okno, zacznę gdzieś coś pisać i krach.
Wiesza się w dość nietypowy sposób - a mianowicie pojawia się mi na monitorze coś takiego.
Czy ktoś ma przypuszczenia co to może być? Może taki obraz jest specyficzny.
RAM czy grafika?
Karta graficzna wbudowana w płytę główną.
RAMu mam 4 kości.
Komputer się nie muli w czasie pracy ani przed zawieszeniem.

Niestety ostatni raz wieszającym się komputerem walczyłem jakieś 10 lat temu za czasu windowsa.
http://s6.ifotos.pl/img/100420146_exnepqr.jpg

Husaberg FE 450 E / SM
KTM 380 SMR SOLD
DR-Z400SM   3x3 , FCR39MX , JD , MRD/SSW , MAGURA/BREMBO4P/BRAKING320MM, IMS 2.6  SOLD

2

Odp: Wieszający się komp

u mnie tak wyglądało jak karta graficzna się przegrzewała.

Pozdrawiam,
Piotrek

3

mallly200sx napisał/a:

u mnie tak wyglądało jak karta graficzna się przegrzewała.

To samo obstawiłem. Na karcie jest tylko radiator. Dałem wentylator do obudowy ale znacznej poprawy nie ma.
Myślę nad zakupem karty pod PCIe ale wolę się upewnić.

Husaberg FE 450 E / SM
KTM 380 SMR SOLD
DR-Z400SM   3x3 , FCR39MX , JD , MRD/SSW , MAGURA/BREMBO4P/BRAKING320MM, IMS 2.6  SOLD

4

miałem podobną sytuacje :)
dołożyłem ramu i komp zaczął platać figle. Te same kości przechodzą memtesty i obecnie pracują w innym komputerze...
też z 12.4 LTS, próbowałem 12.10, 13-oba...
testowo zabootowałem Kali i przez dość długi czas działało stabilnie. (imo *ubuntu schodzi na psy)

cofnąłem ów upgrade ramu i wszystko wróciło do normy (muli z braku ramu).

Próbuj walczyć z tymi pamięciami - albo zrób co prawdziwy mężczyzna powinien zrobić! FreeBSD :p

Green

5 Ostatnio edytowany przez Jamcor (2014-04-10 12:45:31)

Sprawdź ram programem np. [url=http://download.komputerswiat.pl/akcesoria-i-narzedzia/diagnostyka/memtest86plus-usb-installer/]MemTest[/url]. Dla pewności przetestowałabym jeszcze grafikę jakimś benchmarkiem i powinno być wszystko jasne.

Two Worlds, One Bike

6

Jak grafa zintegrowana to któraś z kości krzaczy, jeśli memtest86+ nie zasygnalizuje błędu I/O to problem może leżeć w błędnie dobranych automatycznie przez płytę CL'ach od kości.
Dla testu możesz wejść w BIOS i zmienić taktowanie RAMu na wolniejsze, strzelam z 1600 na 1330MHz albo np. 800MHz na 667MHz, ewentualnie podwyż wartości CL pamięci, może jakaś kość nie chce chodzić z tak niskimi CL'ami.
Napisz jakie to DDRy.

Yamaha TT600R 2001 - sold
KTM 625 SM 2004

7

gel3k napisał/a:

miałem podobną sytuacje :)
dołożyłem ramu i komp zaczął platać figle. Te same kości przechodzą memtesty i obecnie pracują w innym komputerze...
też z 12.4 LTS, próbowałem 12.10, 13-oba...
testowo zabootowałem Kali i przez dość długi czas działało stabilnie. (imo *ubuntu schodzi na psy)

cofnąłem ów upgrade ramu i wszystko wróciło do normy (muli z braku ramu).

Próbuj walczyć z tymi pamięciami - albo zrób co prawdziwy mężczyzna powinien zrobić! FreeBSD :p

A ile miałeś kości?
Też zapełniłeś wszystkie sloty czy miałeś tylko jedną kość?

Husaberg FE 450 E / SM
KTM 380 SMR SOLD

8

Piekny napisał/a:

Jak grafa zintegrowana to któraś z kości krzaczy, jeśli memtest86+ nie zasygnalizuje błędu I/O to problem może leżeć w błędnie dobranych automatycznie przez płytę CL'ach od kości.
Dla testu możesz wejść w BIOS i zmienić taktowanie RAMu na wolniejsze, strzelam z 1600 na 1330MHz albo np. 800MHz na 667MHz, ewentualnie podwyż wartości CL pamięci, może jakaś kość nie chce chodzić z tak niskimi CL'ami.
Napisz jakie to DDRy.

Jeżeli jest tak jak mówisz to wrzucenie zewnętrznej karty powinno usunąć problem?
Bo taniej mi jest kupić kartę graficzną niż takie same kości pamięci.

Husaberg FE 450 E / SM
KTM 380 SMR SOLD

9

Tak, artefakty na ekranie znikną bo może okazać  się ze któraś kość nie chce pracować z ustawieniami auto narzuconymi przez pozostałe kości i BIOS. Ale dalej może pozostać temat sporadycznie zawieszającego się systemu :(
Felerną kość trzeba by było zdiagnozowac czy jest dupnięta czy wystarczą jej mniej rygorystyczne ustawienia MHz/CL.

KTM 625 SM 2004

10

Kości masz takie same czy np różnych firm? Jak takie same to sprawdź jeszcze tak: wrzuć na test jakiś obraz linuxa z płyty, najlepiej nie bazujący na Debianie.

11

hacker33 napisał/a:

A ile miałeś kości?
Też zapełniłeś wszystkie sloty czy miałeś tylko jedną kość?

mam 2 banki, dodałem 1 kość.
więc zapełniłem wszystkie dodając tylko jedną.

najtaniej będzie zabootować z USB jakieś inne distro (iso) i poczekać/sprawdzić. jak się uprzesz na .deb-y to debiany, minty czy inne - ale *BSD kozak!
pf nie jakieś iptablesy przede wszystkim :) UFS, ZFS.... same plusy :p

Green

12

Wszystkie kości mam z innej parafii.

Ogólnie żałuję, że zaktualizowałem do 12.04. Poprzednia wersja chodziła jak złoto.
W domu mam Minta 11 LXDE i od 5 lat ta samą wersję bo tak dobrze się sprawuje. No i wygląd ma super. Chciałem zmienić na nowszą ale albo miała już wyższe wymagania sprzętowe albo coś mi nie działało.

Husaberg FE 450 E / SM
KTM 380 SMR SOLD

13

Zacząłbym od systemu - nic cię to nie kosztuje.
Wrzuć poprzednią wersję albo inny system, zostaw stare kości, jak będzie wsio ok dorzuć te nowe kości i znowu zobacz czy jest ok.

14

memtest przeszło bez problemów

Husaberg FE 450 E / SM
KTM 380 SMR SOLD

15

Jeśli to nie problem podaj co u Ciebie za płyta siedzi i jakie te kości RAMu masz, możesz spisać parametry z tabliczek.

Miałem analogiczny problem w robocie jak jeden ćwierćmózg z mojego działu doładował RAM w stacje roboczą, pech chciał ze wyszła kombinacja 3x DDRII 800MHz i jedna nieszczęsna 667MHz która choćby się zesrać nie wyrabiała pracy na wyższych parametrach i destabilizowała kompa.

KTM 625 SM 2004