1

Temat: Łańcuch ścina oponę w KTM LC4 640

Czesc

Sprawa wygląda tak:
Zmieniłem gumy ostatnio i założyłem z tyłu Pilot Road 3, 160/60/17 tak jak w książce pisze. Zauważyłem jednak , że łańcuch jest bardzo blisko opony i podczas jazdy ścina mi nową gumę. Wcześniej była jakaś Pirelli i oprócz tego żeby była blisko łańcucha to nic się nie działo.

Pytanie brzmi czy mieliście kiedykolwiek z tym problem? Michelin jest inaczej wyprofilowana? Zastosować jakąś podkładkę, dystans przy ośce? Nie mam pomysłów. Może czegoś w sprzęcie brakuje. Szkoda mi nowej opony, a nie wiem co jest tego przyczyną.

Bardzo proszę o pomoc, dzięki.

2

Odp: Łańcuch ścina oponę w KTM LC4 640

Jaka szerokość felgi ?
I jakie wymiary miała stara guma ?

KXF 250 '14

3

ja mam identycznie taki wymiar opony tylko że pirelli diablo strada i nie mam żadnego problemu :)

CBR 125R ---> GSX-F 650 ---> KTM 640 Prestige/Grizzly 700

Softy [PL], instrukcje, mapy do systemów nawigacyjnych w BMW na chomiku: Sledz2424

4

opona a opona to roznica. ten sam rozmiar na tej samej feldze roznego producenta roznie bedzie sie ukladal. jedna 160 bedzie szerzej leżec inna wężej. ogolem kontakt lancucha z guma jest czeste w sm. napisz jaka opone zalozyles na jaka felge (szerokosc felgi i szerokosc gumy )

5

opona 160/60/17 tak jak serwisówka nakazuje
nie wiem jaka jest szerokość felgi, ale raczej oryginał
jeśli chodzi o pirelli to zdecydowanie jest węższa w stosunku do konkurencji, bo już w szosówkach widziałem różnice
pytanie tylko czy tak ma być w KTMie czy coś tam nie gra
myślałem żeby coś pokombinować ze ślizgiem, jakoś go przesunąć czy coś

nie wiem czy przyczyną może też być wyciągnięty łańcuch, bo napęd raczej mam do wymiany
2-3mm zjechało mi gume, pewnie i tak jej nie zamknę i nie będzie mi to przeszkadzać, ale jednak denerwuje mnie fakt że coś jest nie tak, a być tak nie powinno i chciałbym to jakoś naprawić

6

mam michelin 160  i mi zahacza czasami

ktm 640 06r

kiedys exc 2x525  2x450 lc4 640 xt600

7

Obcieranie łańcucha o oponę w SM to znany przypadek, ja w moim 990 SM wymieniłem prowadnice  która ma dodatkowe boczne ślizgi i jest gitara.

PunBB bbcode test

PunBB bbcode test

albo takie ustrojstwo co opisuje hacker33 w tym poście

[url]http://forum.supermoto.pl/topic25658-s-prowadnica-lancucha-supermoto-chron-opone-i-obrecz.html[/url]

58307068300 support f. chain guide 03
58604067000 chain guide inside 05
58604068000 chain guide outside 05

PunBB bbcode test

KAT 990 SM 
XT 660 R

www.bikepics.com/members/slawkomax/

8

coś pokombinowałem z naciągiem łańcucha, z lewej strony mam 1mm różnicy na podziałce
podłożyłem też dwie podkładki przy tej prowadnicy aby ją trochę odsunąć od koła
na chwilę będzie
zmienię napęd i zobaczę czy będe miał dalej z tym poblem

dzięki za pomoc, widać "ten typ tak ma"

9

A jakie Ty masz to LC4? Fabryczne SM z tym grubszym profilowanym wahaczem, czy przerabiane z Enduro? Może w tym tkwi problem bo ja co założę oponę 160'tke to mam z 1cm luzu (mam fabryczne SM).

SMC 625 '04 -> TDM900 -> ...??
https://www.bikepics.com/pics/2013/02/14/bikepics-2516302-full.jpg

10

[url]http://img31.otofotki.pl/obrazki/cy118_IMG_0389.JPG[/url]

coś takiego, także wydaje mi się że oryginał
z tym się w miarę uporałem teraz mam inny problem, jak nie znajdę na forum to powstanie znowu temat :-(