1 Ostatnio edytowany przez vlo (2012-12-27 12:22:31)

Temat: xr650r przełożenia sm

pytanie do osob latajacych xr650r. na kolach sm zauwazylem dosyc agresywna reakcje na gaz i brak gazu. po zmianie kol na brudasy problem zniknal. okazalo sie ze mam zle przelazenia. w standardzie jest 14/48 na kolach 18". obecnie na kolach sm mam 14/45 i jest to za duzo. z wyliczen wychodzi mi aby predkosc i moc na kole byla porownywalna z brudasami powinno byc okolo 15/42 lub 14/40. jakie macie ustawienia u siebie?

Honda XR650R w jedynej słusznej wersji SM - SXV Forks, Magura caliper
Honda CRF150F
Honda CRF70F na małych brudasach
Honda CRF50F na maleńkich brudasach

2

Odp: xr650r przełożenia sm

[url]http://www.honda-xr650r.com/category/dual-sport-setup/[/url]

powinno pomoc

3

u mnie się nie otwiera ten plik , co wynikło ?
Jakie przełożenia powinny być przy kołach SM?

Litrowy Gixer

4

Sam do niedawna stałem przed wyborem...przełożenia do kół SM.
Generalnie na forach polecają 15 na 44 bądź 43
W tym linku co wysłał Pit jest gear calculator - bardzo przydatny kalkulator przełożeń do XRy. Ja wybrałem 15 na 44 do kół SM. Jeszcze nie wypróbowałem zobaczymy :) Ale myślę że możesz mieć problemy jeżeli jeździsz na brudasach na standardowym przełożeniu 14/48 i chcesz mieć 15/42 na tym samym łańcuchu. Wydaje mi się że będzie za długi łańcuch no i do szybkiej przekładki odpada.

5

ja jak dotad latalem na 16/43 w sm i po zmianie na 16/48 mi nie pasowalo. czasem zaskoczy kierownika jak  za ostro odkrece. ze wzgledu na moja mase na 16/48 w brudasach daje rade. skok z 48 na 43 to max a raczej za duzo. prawie skompletowalem nowy naped 15/42. pozatym mam jeszcze 14t i 13t ale nie testowalem bo 16/43 bylo prawie idealne. a i o 16t mowia ze kartery rozwalaja to ide do 15.

Honda CRF150F

6

Obecnie mam 14/45 na kołach sm , tak kupiłem.
Pojeżdzę trochę i będę kombinował.

Litrowy Gixer

7

KML jaki masz vmax na tym przełożeniu?

8

jaki vmax? przy 140 km/h daszek z glowa odrywa lub o kiere glowa wali jak pochylisz sie a ty o vmax pytasz - to przy 5,5k obrotow to mozesz policzyc dalej bo jest co odkrecac (16/43).

Honda CRF150F

9

Vmax nie wiem, przegoniłem się dzisiaj trochę ale nie było okazji rozpędzić się na maxa, wiem tyle że na jedynce rwie na gumę ale już na dwójce nie idzie za bardzo.
Mówię o samym gazie bez strzału ze sprzęgła i szarpaniu za kierę.

Litrowy Gixer

10

Panowie założyłem 15 na przód i jest o niebo lepiej , nie trzeba tak biegami wachlować.

Litrowy Gixer

11

ja obecnie zszedlem z 16 na 15 z przodu. z tylu 48 i o dziwo jest dobrze. znaczy sie nadal ostro ale nie przeraza ;) skroce lancuch i wsadze 43 na tyl.

Honda CRF150F

12 Ostatnio edytowany przez KML (2014-08-24 17:23:49)

Panowie jakieś nowe doświadczenia z przełożeniami ?

Na ostatnim treningu SM na Bemowie widziałem świnkę kolegi śledziu , mówił że ma 15/41 i fajnie Mu moto się zbierało i rwało na gumę.

Obecnie na 15/45 , jedynka jest dość agresywna , na dwójce wstaje z gazu na gumę ale reakcja jest też dość agresywna, na trójce już z samego gazu nie wstaje.

Jakie przełożenie możecie polecić do nauki jazdy na gumie, aby moto wstawało ale nie reagowało za gwałtownie na gaz?

Litrowy Gixer