1

Temat: Rozwalone łożysko wałka zdawczego

Siema, wczoraj po ostrej jeździe zaczęło mi cisnąć olej z uszczelniacza wałka zdawczego zębatki napędowej, dzisiaj rozbierając wyciągnąłem uszczelniacz, który był na tulei, która z kolei była na wałku, przez co pomyślałem, że to nie jest ten właściwy uszczelniacz, szukając dalej znalazłem gumowe "coś" i postanowiłem to wyciągnąć, z nadzieją, że to uszczelniacz. Okazało się, że to łożysko. Przez moją niewiedze uszkodziłem pierścień gumowany z łożyska. Łożysko jak mniemam do wymiany, okej nie ma sprawy, tylko czy muszę rozbierać cały silnik, by to łożysko wymienić. Nie widzę innego wyjścia, ale może istnieją jakieś magiczne sposoby. Jeżeli mi przyjdzie rozbierać silniczek to się wezmę za większy remoncik, tak na zaś :)
Proszę o szybką odpowiedź, bo śląski terror sam się nie nakurwi :)
Dzięki z góry :)

romet pony -> senda -> rm125 -> dr-z e400 -> wr400 -> crf450 -> fzs600 & sm690

2

Odp: Rozwalone łożysko wałka zdawczego

magia nie istnieje musisz rozbierać cały silnik :P

ktm 640 06r

kiedys exc 2x525  2x450 lc4 640 xt600

3

Chcesz wymieniać łożysko tylko dlatego, że wyciągnąłeś jego dekiel?
Czy łożysko ma jakiś luz?
Kiedy było wymieniane?

Wymiany korbowodów, naprawa wałów, wymiarowanie cylindrów, tulejowanie, szlify cylindrów. Remonty i tuning silników, serwis zawieszeń. Prostowanie kolektorów wydechowych. Części i akcesoria. tel. 607198003
WWW.MOTO-KORN.PL

4

Majster128 napisał/a:

Chcesz wymieniać łożysko tylko dlatego, że wyciągnąłeś jego dekiel?
Czy łożysko ma jakiś luz?
Kiedy było wymieniane?

Chce wymieniać, bo na nim był pierścień gumowany, który zapewne służył również jako uszczelnienie, łożysko nie ma luzu, jednak od czasu posiadania go łożysk nie wymieniałem. Okej, nie wymienię, wsadzę uszczelniacz, który dociśnie do koszyka łożyska, które będzie tarło ciągle o uszczelniacz, to i uszczelniacz szybko padnie, jak będzie pierścień zewnętrzny, to i uszczelniacz będzie bezpieczniejszy.

5 Ostatnio edytowany przez Majster128 (2014-03-03 21:18:06)

Olej sprawę dekielka.
Zamontuj nowy uszczelniacz z wraz z dobrą tulejką (bez rowków) i to wszystko.
Niczego nie dopychaj. Zamontuj tak jak było.

Po jakiego pierona masz dociskać uszczelniacz do koszyka łożyska?

Wymiany korbowodów, naprawa wałów, wymiarowanie cylindrów, tulejowanie, szlify cylindrów. Remonty i tuning silników, serwis zawieszeń. Prostowanie kolektorów wydechowych. Części i akcesoria. tel. 607198003
WWW.MOTO-KORN.PL

6 Ostatnio edytowany przez helmex (2014-03-03 21:33:26)

a teraz już zrozumiałem  myslałem że zepsuł  koszyczek na łożysku :D  a jeżeli chodzi tylko o ten dekielek to go wywal tak jak radzi majster :D  on jest tylko poto  żeby zbytnio nie płukało  tego uszczelniacza.  i wywal ten dekielek bo ci go jeszcze  wciągnie w łożysko i wtedy narobi dopiero bigosu :)

ktm 640 06r

7

do dobrze, pokombinuje jutro :)) zobaczymy, jak to bangla :) Dziena!

8 Ostatnio edytowany przez jaras111x (2014-03-04 11:36:50)

Jeśli masz takie"problemy" lepiej nic poważniejszego przy moto nierób... sam ;)

Sherco st300  Cabestany Replica

9

Wg mnie jest to problem, bo koszyk sie kreci, co powoduje tarcie, jezeli simmering, ktory moze sie posuwac wzdluz osi (poniewaz walek nie jest na sztywno) sie przesunie, to zywotnosc bedzie dosc krotka. Po cos ten pierscien tam byl.
Pozdro

10

To rozpołów silnik i wymień, będziesz miał święty spokój.

DRZ400SM, KTM 990 ADV

11

simering  dotyka  koszyczka ?  przecież że nie ten dekielek jest tylko po to zeby oleju nie szło za dużo na simering,   ale jak chcesz rozbierac silnik wymienic łozysko za  60 zł  na uszczeli 300 i roboty w ch*j to twoja sprawa :)

ktm 640 06r