1

Temat: Jakie 2T polecicie?

Witam wszystkich i z góry dziękuję za pomoc. Rzecz w tym, że chciałbym się was poradzić, za jakimi 2T od pojemności 125ccm się rozejrzeć moto musi dać się zarejestrować. A więc tak zależy mi na niezawodności, wymiana tłoka od 50mth, spalanie nie gra roli, zwinne, może być na brudasach lub SM i tak dokupię. Co do mocy minimum 35/40km. Moto głównie będzie przeznaczone do jazdy po bezdrożach, ulicy, małym terenie, lasy, od czasu do czasu przednie tylne koło itp. Hehe po prostu wszystkiego po trochu. Ogólnie moto ma dawać frajdę z jazdy. W sezonie myślę, że przebieg 3/5tyś km nie będzie przekroczony. Czekam na wasze porady/propozycje. Cena hmm trudno powiedzieć postaram się dopasować i nie interesuje mnie moto nowe. Pozdrawiam

2

Odp: Jakie 2T polecicie?

Z tego co napisałeś to tylko KTM exc 125 albo Huska wr 125. Sam od niedawna mam exc i zdecydowanie jest to najmocniejsza seta jaką jeździłem, nawet yz wydawało mi się trochę słabsze. O dziwo nawet spalanie całkiem dobrze wypada. Jak na razie zrobiłem ~1,5h i spaliłem może ze 4l i to przy jeździe praktycznie maks do 3 biegu, z niewielkimi wyjątkami, gdzie mogłem wyższy bieg zapiąć, więc to bardziej rycie niż normalna jazda.

Kawasaki KX250F

3

Dlaczego tylko? Ja teraz jak bym bral enduraka w 2t to szukal bym gasgasa. Czesci duzo tansze. Tlok w podobnej cenie co u konkurencji. Odkad mam gasgasa to ta marka bardzo zyskala w moich oczach.

[IMG]http://img845.imageshack.us/img845/9062/katradom2.jpg[/IMG]

4

@Spidi460, a w jakich pieniądzach szukasz sprzętu?
Ja w tym momencie jestem przed kupnem 125 w 2t na drogę i nie widzę innego motoru niż EXC 125, tylko chciałbym w miarę nowego.

@JERY, ciężko jest znaleźć godnego EXC w Polsce a co dopiero gas gasa, też mi się te sprzęty podobają ale w grę wchodziłby chyba tylko nowy.

Drive only as fast as              Kawasaki KX 125 98 (sold)
you have it under control        HONDA CRF 450R HM

https://www.facebook.com/uncatchblevideos

5

Nie jestem w stanie Ci dokładnie określić w jakich pieniądzach.To zależy od moto stanu itd. Prawdopodobnie moto pierw bym
szukał za granica do sprowadzenia… I zależy też od tego, kiedy miał bym kupić, bo co z tego, że teraz napisze 10 tyś a z miesiąc
będzie to 15 tyś. No i jak napisałem na początku poj. Od 125ccm nie ukrywam, że fajnie by było coś o większej poj. Kupić 125ccm to takie najmniej.

6

Exc 300 jak chcesz większe 2t

Dwu rurka ●0●
https://www.facebook.com/Enduroodcinateam?notif_t=page_invite_accepted
https://www.youtube.com/channel/UCYV8bbKRwrZfIIc8wr4fhyA

7

z 125 to EXC i husqa WR , z wyższych pojemności w 2T to mi się tylko EXC 200-300 , CRF 250 kojarzy i gas gasy , choć nie wiem jak w GG z rejestracją wygląda sprawa

Simson s51 -> Suzuki GN250 -> Suzuki DRZ 400

8

Do SM oczywiscie jak największa pojemność czyli EXC 300 lub jakis husaberg.

9

Aprilia rx 125 też ma dobre opinie, musiałbyś poczytać, a tak to EGS 380 ;)

Wyluzuj stary co sie tak marszczysz?

10 Ostatnio edytowany przez punk891 (2014-02-16 18:22:04)

ziomeg napisał/a:

Aprilia rx 125 też ma dobre opinie, musiałbyś poczytać, a tak to EGS 380 ;)

Co Wy w ogóle mówicie? Chłop chce kupić setkę, a Ty mu 380 polecasz, żeby mu ręce urwało ...
JERY, z GG masz dużo racji. Sam nad nim myślałem, ale jako że w Polsce jest to bardzo egzotyczny sprzęt, to po prostu odpuściłem. Z opisu wynika, że nie chce też żadnego soft enduro, więc sprzęty pokroju dt odpadają. Można jeszcze myśleć o TM'ach, ale w PL też szanse trafienia na jakąkolwiek sztukę graniczą z zerem, a części to tylko u dealerów.

Kawasaki KX250F

11 Ostatnio edytowany przez Zurek (2014-02-16 19:24:22)

Napisał w pierwszym poście że szuka czegoś OD 125ccm, czyli w górę...

Skoro ma to być 2T dla frajdy, nie w jakims ambitny i trudny teren, to powinna to być większa pojemność. 125 szybko Ci się znudzi na asfalcie czy jakimś lekkim terenie typu szutry/leśne drogi. Poza tym będziesz wykręcał te moto na każdym prostym odcinku do końca przez co w takim wyczynowym 125 zabije Cię spalanie jak i częstotliwość remontów.

12

A już zaczynał mi się podobać ten KTM 125 EXC nawet części ceną nie zabijają :)

13

Rx 125 to jest wueska w porównaniu do Exc.
Co do moto to brałbym tylko i wyłącznie Ktm'a pod uwagę (jeśli chodzi o 125 2t oczywiście).
W Husqvarnie lepsza jest pod jednym względem- cena nowego cylindra 1000 zł od ręki na allegro :)

W sumie to do twoich wymagań najlepszy chyba będzie exc 200. Nie będzie wyrywał łokci tak jak 250 czy 300, mocowo będzie podobnie do setki tylko dół będzie mocniejszy - nie będzie tak jak w setce: nic i nagle pizda. 200 fajnie oddaje moc i nadaje się i na tor i do lasu.
125 w lesie to kiepski pomysł, bo każda szybsza przelotówka nieźle daje po dupie.

Tutaj fajna sztuka:
[url]http://allegro.pl/ktm-exc-200-pilnie-lub-zamiana-na-exc-450-04-i3916343609.html[/url]

KXF 250 '14

14

pod uwagę możesz wziać też  husqvarna wr250

Cagiva Supercity 125 ;)
Only SuperBłoto

15 Ostatnio edytowany przez Kordzik (2014-02-16 20:32:15)

A czemu nie exc 200. Ja mam od niedawna i nie narzekam. Praktycznie to samo co EXC 125 tylko inna korba, cylinder i tłok. Waży tyle co seta czyli 97 kg, 250 to już kilka dobrych kilogramów więcej bo inna buda rozrusznik itd. No i jeździłem kilkoma 125 i 200 i właśnie 200 ma to czego brakuje 125 czyli znacznie mocniejszy dół. Moc maksymalna praktycznie taka sama.

Poza tym od 2006 masz możliwość zmian map zapłonu. Załączasz mapę traction i zamiast dzikusa na górze masz spory moment na dole co pozwala śmigać powoli w trudnym terenie i zwiedzać bezdroża. Świetna sprawa. Ja mapę zmieniam tylko na otwartych terenach.

Mało tych sprzętów jest w PL i trzeba się naszukać. Ale jak znajdziesz dobrą sztukę będziesz zadowolony :) Najlepiej przejechać się 125 i 200 i zobaczysz plusy dwusety :)

pzdr
Kordzik

ps. Nie zauważyłem posta Hustlera  :)

KTM 690 Enduro,   KTM EXC 200 :)