1

Temat: Jakie płytki

Może ktoś wie jakiej grubości płytki zaworowe są w Huśkach ( (450 510 2006) gdy zawory są nowe. Zawory to jedyny element którego nie wymieniłem i się zastanawiam. Jak nie odbiegają grubością bardzo to se daruje.

Jak dam nowe zawory (tytany)  to muszę też dać nowe sprężyny?

Huśka 510 sm + yzf 250 + busik na 3 moto + spore chęci do spalania etyliny

2

Odp: Jakie płytki

Tak, musisz zmienić sprężyny.

Honda Crm 250 Mk III Mugen > Husqvarna Smr 570

3

Dzieki

Co do płytek to chyba wiem ale nie powiem aby nie sugerować toku rozumowania. Jak ktoś dojdzie do tych samych wniosków co ja, utwierdzi mnie to w przekonaniu że dobrze rozumuje.

4

Co do płytek to nie ma stałego wymiaru grubości musisz założyć nowe  zawory i dokonać pomiarów(odchyłki w procesie produkcji zaworów ,stopień wyklepania gniazda na to nie pozwoli)

5

Mi nie chodzi o zakup płytek przed wymianą tylko o z grubsza oszacowanie zużycia zaworów bez zdejmowania głowicy.

6 Ostatnio edytowany przez Majster128 (2014-02-12 22:37:00)

Zwykle im mniejsza płytka tym bardziej zużyty zawór/gniazdo.
Z tym, że nie jest to pewnik, bo na luz wpływa grubość nagromadzonego nagaru na przylgni i fakt czy były kiedyś frezowane gniazda.

Wymiany korbowodów, naprawa wałów, wymiarowanie cylindrów, tulejowanie, szlify cylindrów. Remonty i tuning silników, serwis zawieszeń. Prostowanie kolektorów wydechowych. Części i akcesoria. tel. 607198003
WWW.MOTO-KORN.PL

7

Majster128 napisał/a:

Zwykle im mniejsza płytka tym bardziej zużyty zawór/gniazdo.
Z tym, że nie jest to pewnik, bo na luz wpływa grubość nagromadzonego nagaru na przylgni i fakt czy były kiedyś frezowane gniazda.

To wiem i właśnie na tej podstawie mam zamiar podjąć decyzje czy rozbierać i pomierzyć czy nie. Tyle tylko że przydała by się informacja jakie są jak zawory są nowe. Jak będzie duża różnica od tych "nowych" to zdejmę głowice i wtedy pomierzę a jak płytki są jeszcze grube to dam se spokój.

Majster dobrze rozumuje czy nie ?

8 Ostatnio edytowany przez 751 (2014-02-12 22:52:48)

.

9

Chciałem Ci przekazać, że po samych luzach zaworowych stwierdzenie zużycia zaworów jest praktycznie niemożliwe.
Zawór może być wyklepany i wydłużony, ale luz może rekompensować nagromadzony nagar.
Taki luz uznasz za odpowiedni. Jedziesz dalej i nagle bum.

Wymiany korbowodów, naprawa wałów, wymiarowanie cylindrów, tulejowanie, szlify cylindrów. Remonty i tuning silników, serwis zawieszeń. Prostowanie kolektorów wydechowych. Części i akcesoria. tel. 607198003
WWW.MOTO-KORN.PL

10

Wiesz najgorsze jest to że to wiem. Tylko sezon się zbliża a ja kompletnie nie mam czasu zajrzeć do środka i sprawdzić ale chyba jednak będę musiał.

Wymyśliłem że na nowych zaworach płytki są z tych najgrubszych dostępnych w katalogu części (oryginalnym)  Czyż nie jest tak.