1 Ostatnio edytowany przez Bartolini2721 (2014-01-23 20:44:54)

Temat: Dopasowanie tylnego koła sm.

Oryginalnie do koła powinna iść ośka 15mm. Ja w swoim motocyklu mam ośke 20mm. Łożysko w piaście ma wymiary 15x35x11. Idzie gdzieś dorwać łożysko 20x35? Ewentualnie są firmy które produkują na zamówienie tak nietypowe łożyska? Oryginalna ośka 15mm jest za krótka, brakuje jej z 10cm (mam dużo szerszy wahacz). Roztaczanie jarzm łożysk raczej odpada bez rozplatania kół (tokarka bierze max 0,5m, obręcz ma 47cm i nie wiadomo czy się zmieści. Jakieś pomysły?

2

Odp: Dopasowanie tylnego koła sm.

proszę :)
[url]http://www.albeco.com.pl/PL-H12/esklep.html?symbol=kulkowe&nazwa=&producent=-1&sr_wewn=20&sr_zewn=35&szerokosc=7&nazwa_symbol=on&w_srodku=on&zerowe=on&precyzja=0%2C9[/url]

DR650, XT600, EXC520, YZ450F, EXC-R450, EXC-R400, EXC-R530, SXF350, SXF250, EXC500SM, ADV990, 690Rally

3

Dzięki wielkie człowieku masz u mnie flachę.
7mm szerokości to nie za wąskie? Może dać 4 zamiast 2?

4

Jezeli zmiescisz 4 lozyska i simmering, to mozesz takie cos zastosowac, przedluzy to ich zywotnosc, ale bedziesz mial wieksze opory toczenia (straty wyniosa mniej wiecej tyle, ile zjedzienie obiadu przed jazda). Przy okazji mozesz wewnetrzne strony lozysk otworzyc i nalozyc smaru. Jezeli nie zmiescisz 4 lozysk, to 2 smialo tez podejda, z tym, ze czesciej bedziesz je wymienial.

Simson SR50 90ccm [1986] -> Yamaha WR 450F dualsport [2004] -> KTM 690 SM Prestige [2007]

5

Jaki simmering? W starych łożyskach nie miałem żadnego simmeringu tylko dodatkowo tuleje przez środek. Przy 4 łożyskach łożyska będą wystawać po 2mm z piasty.

6

Simering po obu stronach aby syf miał utrudniony dostęp do łożysk bo momentalnie padną.
Zerknij na jakieś fiszki z kołem to skumasz jak ma to być złożone

Litrowy Gixer

7

Chodzi o ten plastik zamykający łożysko?

8

http://www.mxpartspoland.pl/files/lozyska%20honda.jpg o to chodzi

9 Ostatnio edytowany przez KML (2014-01-27 13:40:42)

Łożysko powinno się chować w piaście po obu stronach, musi tam zostać jeszcze miejsce na uszczelniacz.
Wewnętrzny otwór uszczelniacza jest kilka mm większy niż ośka, tam wchodzi jeszcze tulejka dystansowa która ładnie to wszystko uszczelnia.
Tak powinno być po obu stronach.
W jakim motocyklu to robisz?

Litrowy Gixer

10

Wydaję mi się że w DT 125. Ale to tylko przypuszczenia, znam tego użytkownika z forum DT.

Hmm powiem tak że ja w swojej DT 80 też nie miałem uszczelniaczy... Ale łożyska zamknięte dałem firmy FAG i kręciły ponad 2 sezony i to w błocie. Mówię tu o komplecie enduro kół. Ale tam też mniejsza moc, ale syf większy niż na ulicy.

UrbanStreetWorkshop
#444 KTM 530EXC Supermoto
         KTM 300EXC enduro
https://www.youtube.com/user/yamahadt1998

11 Ostatnio edytowany przez Bartolini2721 (2014-01-29 01:54:02)

Tak dt 125, koła są od zz 125 (3,5 i 4-4,25cala). Żadnych uszczelniaczy tam nie było, najwyżej coś wykombinuje. Z przodu też tak ma być? Z przodu i z tyłu mam tylko zamknięte łożyska, żadnych uszczelniaczy.

Cross-c1 napisał/a:

znam tego użytkownika z forum DT.

Byś się husabergiem pochwalił :D

12

ja w moto też z tyłu nie mam z jednej strony uszczelniacza i łożyska powyżej sezonu śmigają spokojnie, byle były zamknięte. Pozdro dtnet team xD

13

O w mordeczkę, a ja tych łożysk nigdzie nie mogłem znaleźć ;)

14

Niestety łożysko kosztuje 55zł szt. Przy 4 to koszt 220zł, ta opcja odpada. Co powiecie o 4 łożyskach 20x32x7 i dotoczeniu 2 pierścieni 32x35x14?

15

Bedzie ciezko uzyskac takie pasowanie, zeby to gralo. Rownie dobrze mozesz wytoczyc nowa oske...

Simson SR50 90ccm [1986] -> Yamaha WR 450F dualsport [2004] -> KTM 690 SM Prestige [2007]