1

Temat: Licznik - liczenie mth

Jak w tych KTM'owskich licznikach liczone są motogodziny? Mówimy oczywiście o tym takim małym prostokątnych ( exc ). Bo w sumie nie jeździłem prawie w ogóle, jedynie odpalałem kilka razy ( łącznie może z 15min chodził ), ale przebieg w dalszym ciągu taki sam, czyli 175,8mth, nic nie przybyło. Czy to jest liczone jak silnik jest po prostu włączony czy jak koło musi się kręcić?

Kawasaki KX250F

2

Odp: Licznik - liczenie mth

Jest liczone jak chodzi silnik.

Suzuki DRZ 400 '07 - sold
Suzuki RMZ 250 '04 - sold

https://www.facebook.com/CunningRiders

3

To w takim razie co może być nie tak, jeśli nie nabija mi ? Wszystko inne działa jak należy.

Kawasaki KX250F

4

Nie jestem pewny, ale naliczanie zależy od obrotów. Mogę np rozgrzewać moto z 15 min i nie zawsze doliczy, ale za to jak oram na torze piaskowym to motogodziny lecą jak pojebane :)

KXF 250 '14

5

Właśnie czytam na forum ktma i jeden gościu napisał: "licznik ktm jeszcze dodatkowo zlicza czas pracy przy obrocie koła wiec jest nieco dokładniejszy niz chinskie liczniki które mierzą tylko czas pracy silnika. wiec jak odpalasz to juz sie nalicza w exc nie", więc wynikałoby z tego, że nie mam co się martwić, tylko pojeździć i dopiero wtedy zobaczyć, ale oczywiście miło, jakby ktoś jeszcze się wypowiedział :)

Kawasaki KX250F

6

Jaki masz licznik ?  Ktmowskie liczniki mth aktywuja sie podczas ruchu przedniego kola czyli licza tak jakby czas poruszania sie motocyklem, a nie tak jak to ma miejsce w prawdziwym liczniku mth czas pracy x obroty

525 EXC

7

Mam ten licznik: [url]http://i6.photobucket.com/albums/y211/cr500dom/Image016.jpg[/url]

Kawasaki KX250F

8 Ostatnio edytowany przez czarnysm610 (2014-01-22 21:20:40)

czarnysm610 napisał/a:

Jaki masz licznik ?  Ktmowskie liczniki mth aktywuja sie podczas ruchu przedniego kola czyli licza tak jakby czas poruszania sie motocyklem, a nie tak jak to ma miejsce w prawdziwym liczniku mth czas pracy x obroty

MEPH  nie ma racji. Postaw moto na stojaku i zakrec kolem licznik powinien sie wlaczyc. Stojace moto w miejscu nawet odpalone nie bedzie nabijac nic chyba ze  podlaczysz akcesoryjny zegar pod przewod swiecy.  Twoj licznik nabija czas pracy przedniego kola.Na bank.

525 EXC

9

Zgadza się. Jeśli jest odpalony, ale stoi w miejscu, to licznik nie działa, dopiero jak się ruszy. Czyli muszę się przejechać po prostu pojeździć i dopiero zobaczyć, lecz pogoda niestety na to teraz nie pozwala :(

Kawasaki KX250F

10

Albo kręc kołem 6 minut he

525 EXC

11

Czy żeby licznik naliczał mth to musi się podświetlać?
(czy komputer działa tylko wtedy kiedy włączony jest monitor?)

To jest rzecz do sprawdzenia.

Husaberg FE 450 E / SM
KTM 380 SMR SOLD
DR-Z400SM   3x3 , FCR39MX , JD , MRD/SSW , MAGURA/BREMBO4P/BRAKING320MM, IMS 2.6  SOLD

12

sprawdzalem jak mi padl czujnik predkosciomierza- licznik sie nie podswietlal bo nie dostawal impulsu, jezdzilem tak jakis czas i mth nie doliczylo. Był gdzies na forum temat o tym ze te ktm-owskie liczniki mth to lipa

525 EXC

13

Z tymi mth to p... jest na max.
Według manuala ktm, 100l paliaw to około 15mth,  według mojego licznika  na 15mth spalam  28 - 30 litrów paliwa.  Albo mój licznik tak zapierdala, albo moto tak mało pali. Nie wiem co jest.

exc 400                 www.oklejsie.pl

14 Ostatnio edytowany przez czarnysm610 (2014-01-22 22:23:38)

Mi przy jezdzie SM po miescie wychodzi    42litry na 10mth    -7litrow na 100km licze.

525 EXC

15

Ehh te czteropaki :/ Jak mi uda się zamknąć w 10l/100km przy normalnej jeździe, to będę zadowolony :)

Kawasaki KX250F