16

Odp: Dystansowanie przedniego koła

OK sprawdzę dziś jeszcze raz, teraz pytanie jak to dystansować:
-dodatkowy dystans (czy nie będzie problemu z trwałością jak dystans będzie miał kilka mm)
-wytoczenie całkiem nowej ośki
-zakup dodatkowej ośki i w jakiś sposób naddanie materiału (nie znam się na tych sprawach nie wiem czy się da trwale to zrobić)
Sprawdzę jeszcze to przechodzenie ośki przez lagę, wydało mi się to normalne, że nie przechodzi. Napisałem również do poprzedniego właściciela może zapomniał mi czegoś powiedzieć. Koła na pewno jeździły w tym moto bo mam zdjęcia.

17

najlepsze rozwiązanie to wytczyć nowy szerszy dystans  na stronę gdzie jest zgróbienie ośki

18

dodatkowy mały dystans będzie trochę upierdliwy w montażu a trwałość będzie zależna od materiału jaki zastosujesz, najlepiej zmienić całą tuleję która siedzi w piaście

19

Fajne dystanse wychodzą z tulei wewnętrznych łożysk tocznych kulkowych, dobierasz tylko odpowiednie łożysko jako dawce.

20

łożyska fajny patent ale nie wiem czy robią o takich wymiarach jak potrzebuję (średnica wewnętrzna 20-21mm przy szerokości 3-5mm). Wczoraj kolejne przymiarki i pomiary, wychodzi na to, że koło od strony zacisku hamulcowego jest zdystansowane prawidłowo. Po przeciwnej stronie brakuje delikatnie (słownie mniej niż 4mm), nie posiadam narzędzi żeby zmierzyć ile brakuje dokładnie. Czy podkładki spełnią swoją rolę, tak żeby je zastosować pomiędzy dystansem a zgrubieniem ośki?

21

Zawsze mozesz podtoczyc oryginalny dystans, zeby weszla tulejka z lozyska. Podkladki tez spelnia swoja role, w zasadzie tam nie ma zadnych wiekszych sil sciskajacych, skrecajacych ani zginajacych. Nawet slabsze aluminium by wytrzymalo, bo calosc nie przenosi znacznych obciazen. Oczywiscie jakies sily osiowe (czyli drobne sily sciskajace podkladki lub tulejki) wystepuja przy pochyleniach moto oraz skreceniu kierownicy podczas jazdy.

Masz moze foto calej oski, jak to wyglada bez zadnych tulejek i podkladek?

Simson SR50 90ccm [1986] -> Yamaha WR 450F dualsport [2004] -> KTM 690 SM Prestige [2007]

22

Ostatecznie zamówiłem axle tube oraz dystanse talona, jak będzie pasował lewy dystans to zostawię, jak nie wymienię axle tube i wtedy na pewno już będzie ok. Stwierdziłem, że nie ma co się bawić w półśrodki bo koła są w super stanie więc zrobię raz a dobrze.
Zdjęć nie mam jak to wygląda bez tulejek ewentualnie będę miał jak będzie trzeba zmienić axle tube.

23

Post pod postem ale sprawa się wyjaśniła: brakowało dystansu po stronie bez tarczy, paczka przyszła w kilka dni i na prawdę polecam sklep [url]http://www.dubyausa.com/[/url] ,świetny kontakt (trzeba wziąć poprawkę na różnicę czasu), ale na prawdę fachowe doradztwo. Wysłałem maila z zapytaniem i od razu dostałe odpowiedź, że brakuje jednego dystansu. Ceny no jak to ceny w $$ z i połowę kwoty to koszt wysyłki wyszedł :)
Dziś chwile polatane żeby przetestować co i jak ale trochę mam obawy żeby się ruszyć dalej moto bez homologacji:)

24

konradoz napisał/a:

Post pod postem ale sprawa się wyjaśniła: brakowało dystansu po stronie bez tarczy, paczka przyszła w kilka dni i na prawdę polecam sklep [url]http://www.dubyausa.com/[/url] ,świetny kontakt (trzeba wziąć poprawkę na różnicę czasu), ale na prawdę fachowe doradztwo. Wysłałem maila z zapytaniem i od razu dostałe odpowiedź, że brakuje jednego dystansu. Ceny no jak to ceny w $$ z i połowę kwoty to koszt wysyłki wyszedł :)
Dziś chwile polatane żeby przetestować co i jak ale trochę mam obawy żeby się ruszyć dalej moto bez homologacji:)

hehe dobry AS z Ciebie :)
na prawdę fahowe doradztwo i od razu odpowiedź że brak dystansu
to zupełnie jak na naszym forum

25

No to chyba komplement dla wszystkich którzy się udzielali w tym temacie:) i oczywiście podziękowania z mojej strony bo w końcu mogłem się przekonać jak to cacko zapita, szkoda, że większość po prostych:)

26

Rozumiem że przy doborze kół oprócz średnicy ośki i tarczy hamulcowej  trzeba jeszcze zwrócić uwagę na szerokość piasty?

Litrowy Gixer

27

Wiadomo. Ja mam w Husce piaste z KTM i jest za szeroka, musiałem kupić szersze półki bo nie wchodził zacisk duży bez zdystansowania tarczy a dystansu nie dało się założyć bo za ciasno ;) im więcej pomiarów tym lepiej ;)

28 Ostatnio edytowany przez KML (2014-01-18 21:59:45)

Dzięki, wcześniej nie brałem tego wymiaru pod uwagę , nie dobierałem jeszcze nigdy kół z innego moto.

Logiczne to bo jak piasta będzie węższa lub szersza i tarcza wejdzie w zacisk to koło nie będzie osiowo.

Litrowy Gixer