1

Temat: KTM 2t / t4?

Jakoś nie mogę sam ogarnąć które KTMy są 2 a które 4 suwowe a po wejściu na stronę główną już w ogóle zgłupiałem tyle modeli tam jest. EXC, EXC-F, SX, enduro R, R, niektóre mają tylko pojemność - na alledrogo niektóre modele mają określone przebiegi w motogodzinach a niektóre w km (a wydawało mi się że to ten sam motocykl). Generalnie nie miałem do czynienia z marką KTM i pewnie będzie to banalnie proste ale nie było mi dane dojść do tego samemu. Z góry dzięki za odpowiedź.

dabljuer250x

2

Odp: KTM 2t / t4?

Czesiu, wybacz ale nie bardzo rozumiem czego na stronie KTM nie możesz znaleźć, przecież masz napisane:

"1-cylinder 2-stroke engine" - jeden cylinder, dwusuw
"1-cylinder 4-stroke engine" - jeden cylinder, czterosuw

[url]http://www.ktm.com/pl/enduro.html[/url]
[url]http://www.ktm.com/pl/mx.html[/url]

3

dwusuwy mają dyfuzor przed silnikiem , taką gruchę , moja luba nazywa to pęcherz :D

Litrowy Gixer

4

Może źle skonstruowałem zapytanie. Wyszukiwałem KTMy na allegro i nie potrafię ustawić filtra żeby znajdywał to co chcę tj. czterosuw z licznikiem w kilometrach a nie w motogodzinach no i podstawa z homologacją. Wizyta na stronie KTM w niczym mi nie pomogła.

@KML - no trochę wygląda jak pęcherz ;)

dabljuer250x

5

Jak szukasz modelu z homologacją to wpisz EXC , wprawdzie EXC też jest w wersji 2T ale połapiesz sie po wyglądzie który jest który.
W EXC licznik elektroniczny się przełącza, przebieg albo ilość motogodzin

Litrowy Gixer

6

Z homologacją jest jeszcze lc4 (625, 640, 660), wszystkie 690 i duke

SmKTM terrOR #136

7

Exc- 2t z homologacją
Exc-f - 4t z homologacją
Sx- 2t bez homologacji
Sx-f -4t bez homologacji

KXF 250 '14

8

Hustler13 napisał/a:

Exc- 2t z homologacją
Exc-f - 4t z homologacją
Sx- 2t bez homologacji
Sx-f -4t bez homologacji

Starsze modele 4t też nazywały się exc, to samo w przypadku sx'ów. Dopisek " f " dopiero wprowadzony jest w tych nowszych modelach.

Kawasaki KX250F

9

punk891 napisał/a:
Hustler13 napisał/a:

Exc- 2t z homologacją
Exc-f - 4t z homologacją
Sx- 2t bez homologacji
Sx-f -4t bez homologacji

Starsze modele 4t też nazywały się exc, to samo w przypadku sx'ów. Dopisek " f " dopiero wprowadzony jest w tych nowszych modelach.

F zazwyczaj tylko w 250, żeby rozróżnić 2t o 4t ;)

KXF 250 '14

10

Tak, tylko chodzi mi o to, że np. exc 250 2004. może oznaczać zarówno 2t, jak i 4t, bo dopiero w tym nowszym modelu ćwiary wprowadzili do nazwy to "f".
Do autora tematu: po prostu rozróżniaj po tym, czy ma dyfuzor lub nie. Tak będzie najprościej :)

Kawasaki KX250F