1

Temat: Uniwersalne supermoto - Yamaha vs KTM

Jako, że w innym temacie pogrzebaliście mój pomysł kupowania trupa, to sięgam tutaj po radę :)

Od dłuższego czasu planuje zakup supermoto, głównie szukałem motocyklu:

- do lasu (błoto, piach)
- na tor
- na ulice

Olśniło mnie, że taki wynalazek, póki co, nie istnieje. Uznałem, iż tor mogę sobie (niestety) odpuścić, do lasu wjadę max raz na tydzień, więc moto głównie na asfalt. Dodatkowo zdarzą się trasy 200-300km w jeden dzień. Długo myślałem nad DRZ, następnie na KTM 525, nawet o BMW F800GS i Triumph Tiger XC. Ostatecznie wybór padnie (chyba) na KTM LC4, lub Yamaha XT600X. Co myślicie na ten temat? Mam 186cm wzrostu i ważę 82kg. Do przeznaczenia 10-12k.

2

Odp: Uniwersalne supermoto - Yamaha vs KTM

drc napisał/a:

szukałem motocyklu

Tematów o uniwersalnym supermoto jest od cholery i to nawet w tym samym dziale :)

READY TO >> TERROR

3

Ktm kc4 lepszy z powodu ze wydechy nie ida pod rama:)
Czyli wjazdy do lasu nie skoncza sie wgnieceniem kolektorów, gdzie może sie tak zdarzyc w przypadku yamahy:)

A jak LC4 to tez ktory model bierzesz pod uwage?? 625? 640? 660?:)

UrbanStreetWorkshop
#444 KTM 530EXC Supermoto
         KTM 300EXC enduro
https://www.youtube.com/user/yamahadt1998

4 Ostatnio edytowany przez drc (2014-01-09 17:28:05)

@Olaff

Wiem, lecz tematach nie zauważyłem aby Yamaha XT600  była proponowana, a jak była to bez porównania z wymienionym przez nie sprzętem

@Cross-c1
Akurat wybierając te 2 sprzęty nie myślałem o jeździe po korzeniach, tylko szerszych polnych i leśnych drogach :) Jak dla mnie i jeden i drugi nie nadają się do ciężkiego terenu ze względu między innymi na wagę

Do tej pory widziałem z oznaczeniem LC4 tylko 640, lecz 660 SMC i 690 SMC również mogły by być, gdyż ja tutaj jakichś znaczących różnic gołym okiem nie widzę :)

Szczerze to wizualnie najbardziej mi się podoba Yamaha, jest w przystępnych cenach, w szczególności w imporcie, no i jak dla mnie te dwa wydechy są kapitalne :) Lecz żeby nie być subiektywnym rozważam też coś ze stajni KTM, i dlatego zastanawiam się, jakie są różnice między supermoto od KTM a od Yamahy

5

Ja roznicę między SMC 660 a SMC 690 widzę i to dość duza, to dwa inne motory. Osobiście śmigam LC4 640 wersji SMC, ale dopadłem do niego drugi komplet kół i jak mam ochote polatac po lesie czy innych bezdrozach to 30min i zalozony komplet kol enduro, jezeli chce polatac po ulicy zakladam kpl SMów i upalam po ulicy, osobiscie dla mnie LC4 byla idealnym wyborem, nie wymaga tyle troski co np exc 525, co nieznaczy ze nie trzeba dbac, ale jest to moto ktorym smialo mozna zrobic jakas wiekszą trase.....Gdyby mocy bylo malo zawsze mozna wsadzic akcesoryjne wydechy jak i zmienić gaźnik na np Keihina FCR41... Osobiscie polece go jako pierwsze moto, na ulice, bezdroza jak i tereny leśne.

6 Ostatnio edytowany przez drc (2014-01-09 18:41:41)

Powiem szczerze, że zawsze widziałem LC4 w pomarańczowym/białym kolorze, i nigdy mnie jakoś nie urzekły, lecz ten egzemplarz wygląda niesamowicie [url]http://www.supermotojunkie.com/showthread.php?87223-any-pics-of-ktm-640-lc4-supermotos&p=883755#post883755[/url]

Jak to jest z dostępnością części zamiennych/modyfikacyjnych do KTMa? Np. takie plastiki prestige, osłony lagów itp?

Ogólnie poza plastikami wersja Prestige się czymś różni od zwykłej?

7

gadżetów i części zamiennych z rynku wtórnego do ktma jest full.

8

Tak się składa, że mam w garażu tak XT (brata), jak i KTMa 690 SM  PRESTIGE (mój własny), porównując je to tak jakby porównywać niebo, a ziemię. KTM jest dużo lżejszy, mocniejszy i posiada dużo lepsze wyposażenie, ale też jest i droższy. Nie tylko w zakupie, ale też w serwisie. Co do wersji prestige to to nie tylko kolor, ale też wyposażenie (inne koła, hamulce, z tego co się orientuje to też mapa, no i pełna regulacja zawieszeń). Polecam KTMa, zaje... sprzęt, japa sama się uśmiecha.

Virago 535 > SV 650 > SPEED TRIPLE 1050 > KTM 690 SM