1

Temat: Fotoradary / Mandaty / itp

Panowie wczoraj wracając z sylwestra, 10 km od domu radar strzelił mi zdjęcie. Jechałem jakieś 95 km/h.
Najgorsze jest to że było to w miejscowości, w której nie ma terenu zabudowanego, ani żadnego ograniczenia prędkości.
Dzisiaj rano dokładnie to obadałem, Zrobiłem zdjęcia oznakowania fotoradaru.
Dzwoniłem do inspekcji ale nikt nie odbiera. Co robić? Czekać na list?
Co jest Kurka grane?

Triumph Daytona 675

2

Odp: Fotoradary / Mandaty / itp

Dopuszczalna prędkość na drodze jednojezdniowej, dwukierunkowej poza obszarem zabudowanym wynosi 90 km/h, więc nie ma dyskusji o winie. Nie pamiętam ile wynosi kara za przekroczenie wg. taryfikatora, ale ukarać można kierowcę za przekroczenie o 1 km/h. Do tego można doliczyć ew. niezapięte pasy i jakieś tam telefony przy uchu.
Ja bym poczekał i nie zawracał sobie głowy na razie.

"Najbardziej mnie teraz wkurwia u młodzieży to że już więcej do niej nie należę" Kazik Staszewski"

3

A czy nie ma tolerancji co do liczników o te +/- 5 km/h ??  wydaje mi się że takie coś jest

Bo u mnie na wiosce jak stał to jest 50km/h a w nocy 60km/h. Jadąc kiedyś po kolegę zapomniałem o tym i jechałem jakoś 70km/h to nawet zdjęcia nie zobaczyłem:)

natomiast znajomy jechał 75km/h to dostał zdjęcie za przekroczenie 10km/h :))

UrbanStreetWorkshop
#444 KTM 530EXC Supermoto
         KTM 300EXC enduro
https://www.youtube.com/user/yamahadt1998

4 Ostatnio edytowany przez RADIZZLE (2014-01-02 12:37:56)

Tolerancja od zeszłego roku została zwiększona o 10km/h w przypadku fotoradarów stacjonarnych.
Jeśli chodzi o fotoradary przenośne, mobilne w samochodach GITD/ straży miejskiej to zazwyczaj tolerancja jest na poziomie 20km/h.

Jeśli jechałeś 95km/h na drodze poza  terenem zabudowanym , to dziwna sprawa że cyknęło Ci zdjęcie.
Jeśli Cię to gryzie to dzwoń (nie sądzę , że uzyskasz jakieś info, można próbować), lepiej wiedzieć wcześniej, niż później mieć niemiłą niespodziankę, ale też się nie spodziewaj , że ten ew mandat to będzie jakaś bomba finansowa. Myślę, że jeśli jest tak jak mówisz to będzie max 100PLN i 2pkt karne.

KTM 625 SMC

5

Albo ktoś miał 40/50 urodziny i dostał znak w ramach prezentu :)
Ewentualnie ktoś podprowadził tabliczkę terenu zabudowanego :)

Pozdrawiam,
Piotrek

6

Nie wiem jak to jest dokładnie, ale tolerancja nie jest zapisana w Ustawie i zależy od tego co człowiek zrobi z danym urządzeniem. Powoływanie się na błąd licznika nie jest chyba dobrym pomysłem.

"Najbardziej mnie teraz wkurwia u młodzieży to że już więcej do niej nie należę" Kazik Staszewski"

7

Ja w sylwka jak jechałem też myślałem że dostałem fotkę.
Jednak to była petarda :)

Husaberg FE 450 E / SM
KTM 380 SMR SOLD
DR-Z400SM   3x3 , FCR39MX , JD , MRD/SSW , MAGURA/BREMBO4P/BRAKING320MM, IMS 2.6  SOLD

8

tolerancja 9 km/h tak mi tłumaczono przy wypisywaniu mandatu

9 Ostatnio edytowany przez RADIZZLE (2014-01-02 12:57:03)

gierwi napisał/a:

Nie wiem jak to jest dokładnie, ale tolerancja nie jest zapisana w Ustawie i zależy od tego co człowiek zrobi z danym urządzeniem. Powoływanie się na błąd licznika nie jest chyba dobrym pomysłem.

Nie mówię, że tolerancję reguluje ustawa, mówię jak zazwyczaj to bywa w przypadku fotoradarów. Kiedyś dostałem od SM Wrocław fotkę i miałem 72km/h i Pan mi powiedział, że jakbym jechał o te 2-3km/h mnie to by mi nie strzeliło foty, oczywiście ograniczenie do 50km/h.

KTM 625 SMC

10 Ostatnio edytowany przez rbsn99 (2014-01-02 13:58:05)

Olej list od SM czy ITD, po prostu nie odbieraj, przerobiłem kilka razy, nawet straż miejska osobiście pofatygowała się do mnie z listem, przysłali zwykłym, poleconym i ch wie czym jeszcze, po 2 latach się przedawnia.

Poza tym samo zdjęcie nie równa się mandat. Np pod koszalinem fotoradar oszalał i robił zdjęcia wszystkim jak leciało.

DRZ400SM, KTM 990 ADV

11

w moim przypadku wygladalo to tak ze noca jechalem rowne 70km/h i mowili ze wiekszosc w terenie zabudowanym jest ustawione na 69+ . po godzinie 22 1 km/h za duzo mialem, a gdy wartosc jest rowna lub nizsza radar nie strzela

12

Chyba nic nie będę z tym zrobił, zobaczymy co będzie. Jak będą lecieli w ciula to pobujam się po sądach. Mam zdjęcia oznakowania i świadka z którym jechałem.

Triumph Daytona 675

13

Sprawy olewać nie można, bo jak koledze rbsn99 się udało tak Tobie nie musi. Może się skończyć komornikiem, zajęciem rachunku, a po co Ci takie coś? Będziesz chciał wziąć przykładowo kredyt na nowe SM i nie dostaniesz:)

Można się sądzić, poczytaj dużo jest materiałów o takich przypadkach i rozwiązaniach.

KTM 625 SMC

14

Źle mnie zrozumiałeś. Będę czekał na list z ITD. Zobaczymy co z tego wyniknie.
W miejscu w którym stoi radar kiedyś było ograniczenie prędkości, a teraz go niema, z żadnej strony.
A to mnie najbardziej boli, że mogę mieć liczone nie od 90 km/h, a od mniejszej prędkości. Dlatego pisałem o świadku, dzisiaj oglądałem oznakowanie i robiłem zdjęcia.

Triumph Daytona 675

15

Ty mnie też źle zrozumiałeś , pisałem w odniesieniu do posta rbsn99 ;)

KTM 625 SMC