1

Temat: Przebicie korby 2t

Jako, że już coraz bardziej przygotowuję się to kupna exc 125, to muszę zorientować się jak z tą korbą, a dokładniej, gdzie najlepiej byłoby wysłać na przebicie, żeby wszystko było zrobione jak należy. W internecie znalazłem informacje o motor-techu, ale może są również inne sprawdzone warsztaty, gdzie niekiedy będzie taniej :)
I jeszcze jedno pytanko dotyczące łożysk na wał. W katalogu u Olka cena łożysk wynosi 300zł i moim zdaniem jest to sporo. Jakby znać numer, to dałoby radę dobrać o podobnych właściwościach?

Od razu zaznaczam, że nie chcę robić remontu po taniości " byle chodził ", tylko po prostu orientuje się, żeby nie przepłacać, bo czasami można się nadziać ...

Kawasaki KX250F

2 Ostatnio edytowany przez Olaff (2013-12-23 18:21:35)

Odp: Przebicie korby 2t

Ja za same łożyska na wał zapłaciłem* 387 zł do mojego moto, więc nie wiem czy cena taka 'spora' w przypadku łożysk do exc

READY TO >> TERROR

3 Ostatnio edytowany przez kompan do picia (2013-12-23 18:28:40)

Łożyska na wał są firmy NTN, są do dostanie w sklepie z łożyskami, pewnie na zamówienie, ale są.

BALL BEARING 6305 JR2 CS36
CYL.ROLLER SEAR,NJ206 ET2XCS46

4

Czyli rozumiem, że po prostu taka jest ich cena i tyle trzeba zapłacić - OK. A co z tym przebijaniem korby? Macie jakieś sprawdzone zakłady?

Kawasaki KX250F

5 Ostatnio edytowany przez kompan do picia (2013-12-23 18:43:14)

Może nie trzeba tyle za nie płacić. Zapytaj się w dobrym sklepie o te łożyska. Oznaczenia, które podałem są oznaczeniami producenta łożysk, czyli NTN .

6

Napisałem właśnie maila do sklepu [url]http://www.lozyska.net.pl/[/url] Jak zawsze coś potrzebowałem, to od nich brałem, może tutaj też coś znajdą.
A jeśli znaleźliby łożyska zgodne z tymi symbolami, to pewne jest, że będą miały zbliżone właściwości do tych KTM'owych?

Kawasaki KX250F

7

Mogę Ci zaoferować wymianę korbowodu i centrowanie wału w cenie 95 zł
Mam też w zanadrzu kilka opcji modyfikacji korbowodu w celu zwiększenia trwałości lub poprawy charakterystyki silnika.

Wymiany korbowodów, naprawa wałów, wymiarowanie cylindrów, tulejowanie, szlify cylindrów. Remonty i tuning silników, serwis zawieszeń. Prostowanie kolektorów wydechowych. Części i akcesoria. tel. 607198003
WWW.MOTO-KORN.PL

8 Ostatnio edytowany przez punk891 (2013-12-23 20:32:13)

Majster128 napisał/a:

Mogę Ci zaoferować wymianę korbowodu i centrowanie wału w cenie 95 zł
Mam też w zanadrzu kilka opcji modyfikacji korbowodu w celu zwiększenia trwałości lub poprawy charakterystyki silnika.

Oo, słyszałem właśnie dobre opinie o Tobie, więc jak będę robił remont, to na pewno odezwę się do Ciebie :)
A jak z pomiarem cylindra? Powinni to zrobić w zwykłym warsztacie czy muszę wysyłać gdzieś daleko?

Kawasaki KX250F

9 Ostatnio edytowany przez Majster128 (2013-12-23 20:42:42)

Jeśli w "zwykłym warsztacie" wiedzą co to jest nicasil, że różnica 0,01 mm to już inny tłok i honowania nicasilu nie robi się osełkami do żeliwa to możesz oddać do mierzenia.

Moja oferta jest taka:
Pomiar cylindra w dwóch kierunkach i trzech przekrojach z dokładnością do 0,005mm, oszacowanie maksymalnej owalizacji i stożkowatości, dopasowanie selekcji tłoka 25 zł
Wyniki pomiarów dostajesz na piśmie.

Wymiany korbowodów, naprawa wałów, wymiarowanie cylindrów, tulejowanie, szlify cylindrów. Remonty i tuning silników, serwis zawieszeń. Prostowanie kolektorów wydechowych. Części i akcesoria. tel. 607198003
WWW.MOTO-KORN.PL

10

Czyli jak już będę wysyłał wał, to wyślę też cylinder do pomiaru.

Kawasaki KX250F