1

Temat: Kupno motocykla - ciągłośc umów.

Witam, jeżeli chciałbym kupic motocykl który nie jest zarejestrowany na obecnego posiadacza natomiast jest zarejestrowany w Polsce to muszę posiadac Ciągłośc umów z wszystkimi poprzednimi właścicielami w oryginale ? dobrze to wiem czy czegoś jeszcze mi potrzeba, żeby potem bez problemu to przerejestrowac ?

Jeździj szybko tam gdzie wolno !

2

Odp: Kupno motocykla - ciągłośc umów.

Jeżeli jest ciągłość umów, to nie ma najmniejszego problemu w zarejestrowaniu motocykla. Nic więcej nie potrzebujesz.

3

To z kim spiszesz umowę skoro sprzedający nie jest właścicielem pojazdu?

Husaberg FE 450 E / SM
KTM 380 SMR SOLD
DR-Z400SM   3x3 , FCR39MX , JD , MRD/SSW , MAGURA/BREMBO4P/BRAKING320MM, IMS 2.6  SOLD

4

Ok, A jeżeli ubezpieczenie i przegląd skończyło się we wrześniu tego roku to po przerejestrowaniu na mnie jestem zoobowiązany zrobic przegląd i zapłacic składkę jak chcę jeździc, tak ?

5

Jest posiadaczem ale jest również umowa na niego. Nie widnieje on tylko w dowodzie rejestracyjnym

6

Najpierw przegląd i OC dopiero później rejestracja.
Jak nie ma OC i przeglądu to na kołach nim nie wrócisz do domu.
I lepiej zawieź go na przyczepce bo jak coś wywiniesz bez tych formalności to będzie gnój.

Husaberg FE 450 E / SM
KTM 380 SMR SOLD
DR-Z400SM   3x3 , FCR39MX , JD , MRD/SSW , MAGURA/BREMBO4P/BRAKING320MM, IMS 2.6  SOLD

7

Wiadomo. Jak coś to na pewno wraca na przyczepce lub w busie ze względu na warunki atmosweryczne. Ale jeżeli zakupię go od owego pana który posiada te wszystkie umowy w oryginale i wszystko się zgadza oraz jedna umowa jest na niego i jedną pisze ze mną to problemu z rejestracją to na siebie nie będę miał ? I wtedy jak sobie będzie już u mnie i będzie widniał na mnie to mogę sobie na spokojnie porobic opłaty ?

8

Jeżeli jego umowa jest spisana z osobą która widnieje jako ostatnia w Dowodzie Rejestracyjnym i Karcie pojazdu to nie ma problemu.
Musisz tylko dostać jego oryginał umowy od sprzedającego ponieważ z oryginałem idziesz go Wydziału Komunikacji.
Upewnij się tylko wcześniej czy pojazd nie ma jakiś wad prawnych przez które nie można tego pojazdu zarejestrować.
Coś w tym stylu:
[url]http://forumprawne.org/prawa-konsumenta/351612-samochod-zajety-przez-urzad-skarbowy-2.html[/url]

Husaberg FE 450 E / SM
KTM 380 SMR SOLD

9

hacker33 napisał/a:

Jeżeli jego umowa jest spisana z osobą która widnieje jako ostatnia w Dowodzie Rejestracyjnym i Karcie pojazdu to nie ma problemu.
Musisz tylko dostać jego oryginał umowy od sprzedającego ponieważ z oryginałem idziesz go Wydziału Komunikacji.
Upewnij się tylko wcześniej czy pojazd nie ma jakiś wad prawnych przez które nie można tego pojazdu zarejestrować.
Coś w tym stylu:
[url]http://forumprawne.org/prawa-konsumenta/351612-samochod-zajety-przez-urzad-skarbowy-2.html[/url]

Ok, z umowami akurat wiem co i jak już w takim razie. Jest to motorower w papierach więc karty pojazdu one nie posiadały ;)
A co do zajęcia prawnego. Jak się o tym upewnic ?

10

w krajowym rejestrze zastawów. Rejestr jest jawny, każdy może sprawdzić

Husaberg FE 450 E / SM
KTM 380 SMR SOLD

11 Ostatnio edytowany przez Przemek21 (2013-11-22 21:32:55)

Dzięki wielkie. Można to jakoś zrobic internetowo czy trzeba się wybrac do jakiegoś urzędu ?

Odnośnie tematu już wszystko wiem co chciałem wiedziec :) uznaję go za wyczerpany. Ostatecznie moto nie pojechałem nawet oglądac :) Dzięki wszystkim !