Temat: a1 i drz400
Siemanko
Jako, że planuję zdać a2 ale dopiero na wakacje to chcę kupić drz400. Możecie powiedzieć co mi grozi za jazdę 400 na kategorii a1 ?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
FORUM.SUPERMOTO.PL » Na każdy temat » a1 i drz400
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Siemanko
Jako, że planuję zdać a2 ale dopiero na wakacje to chcę kupić drz400. Możecie powiedzieć co mi grozi za jazdę 400 na kategorii a1 ?
nie jestem pewny ale chyba po tym nie możesz prowadzić żadnych pojazdów przez 2 lata i napewno 500 zł mandatu
jeżeli masz już a1 to dostaniesz 300 zł. jeżeli złapią Cię 2 raz to wtedy zabierają ci już prawko i chyba dostaniesz 500 zł.
Także można jeździć do 1 mandatu
Złapali mnie 2 razy bez prawka i za każdym razem było 500... Ale jeśli masz już a1 to mandacik 300 zł za brak kategorii. I raczej nie zabiorą Ci prawka.
Prawda jest taka, że wszystko zależy od tego na jakiego policjanta trafisz ;)
Oficjalnie za drugim razen zostanie wniosek do sadu sporzadzony o ukaranie, grzywna do 5tys. zl
Pomyśl nie tylko o mandacie ale o tym , że jeśli będziesz uczestniczył w kolizji/wypadku (nawet nie z Twojej winy) to Ty jesteś winnym i prawdopodobnie z własnej kieszeni będziesz musiał pokryć koszty ew. napraw itd. bo ubezpieczenie nie będzie działać w takim pzypadku ;)
Dokładnie, w czasie wypadku nie mając prawka/kategorii masz przesrane ;/
Może nie za bardzo na temat, ale ostatnio w tv słyszałem, że jeśli spowoduje wypadek bez prawa jazdy to ubezpieczenie dostane, ponieważ ubezpiecza się pojazd, a nie osobę która nim jedzie. Chodzi oczywiście o OC. ;)
A co do jazdy bez prawka to taj jak wyżej napisali 300zł na brak kategorii, a za drugim razem pismo do sądu. Chociaż i tak wszystko zależy od policjanta.. Polska :)
Może nie za bardzo na temat, ale ostatnio w tv słyszałem, że jeśli spowoduje wypadek bez prawa jazdy to ubezpieczenie dostane, ponieważ ubezpiecza się pojazd, a nie osobę która nim jedzie. Chodzi oczywiście o OC. ;)
Tak ale warunkiem ubezpieczenia w przypadku prowadzenia ubezpieczonego pojazdu jest posiadanie odpowiedniej kategorii
A powodując wypadek lub nawet gdy nie jest on z twojej winy to i tak jesteś winny bo nie masz uprawnień do prowadzenia pojazdu. Raczej każda ubezpieczalnia oleje ci sikiem prostym zresztą co by nie było nawet jak jest wszystko prawnie ok to czasami ciężko od nich dostać pieniądze bo kombinują byle by tylko nie wypłacić odszkodowania ale składki brać to oj tak ...
No i sprawa podobna jak w każdym wypadku w pracy nie masz np: uprawnień na wózek widłowy zrobisz sobie kuku gówno dostaniesz żadnego odszkodowania ,nawet jak przyczyną wypadku jest ktoś inny lub nastąpiła jakaś awaria mechaniczna
Z szacunków Policji wynika, że ok 44% kierujących motocyklami w naszym kraju nie posiada prawa jazdy kat. A. Myślę, że w takiej sytuacji posiadanie A1 to ekstrawagancja ;) Powodzenia na egzaminie :)
Nie tak dawno temu kolega miał wypadek ,nie życzę nikomu ale zdarzyło się , że w czasie powrotu do domu przez jezdnie w niedozwolonym miejscu przebiegały 3 dziewczyny ( wybiegły zza zaparkowanych aut ) 2 z nich przebiegły bezpiecznie,trzeciej się nie udało i do rzeczy ,kolega poruszał się jakimś Bartonem 125cc bez prawka,moto opłacone,ubezpieczone ,co najważniejsze jechał przepisowo , dziewczynę wywieziono do szpitala i zaczęły się nerwy,ostatecznie dziewczynie nic sie nie stało prócz potłuczeń ,sińców i otarć ,przyznała się że to z jej winy ,po drugim przesłuchaniu na policji dnia następnego został poinformowany że grozi mu tylko mandat 500zł o ile w ogóle i to tyle ,zapewne sprawy miały by się dużo gorzej gdyby wypadek był z jego winy , tak więc uważnie i przepisowo .
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
FORUM.SUPERMOTO.PL » Na każdy temat » a1 i drz400
Wygenerowano w 0.060 sekund, wykonano 70 zapytań