1

Temat: Jakie kupić felgi do YZ450?

Witam!

Chciałbym zakupić opony SM do mojej Yamahy YZ 450. Obecnie mam kostkę z rozmiarami:
Przód - 80/100-21
Tył - 110/90-19

I teraz pytanie, czy poniższe felgi będą rozmiarowo dobre? Czy tylnia opona nie będzie za szeroka, nie będzie ocierać o łańcuch? No i czy 17'nastki nie będą za małe? Średnica moich tarczy hamulcowych to 25cm, one będą pasowały?

Przód - 110/80-17 - [url=http://allegro.pl/yamaha-tzr-50-kolo-felga-opona-przod-przednie-03r-i3594875566.html]link[/url]
Tył - 130/70-17 - [url=http://allegro.pl/yamaha-tzr-50-kolo-felga-opona-tyl-tylne-03r-i3594872395.html]link[/url]

Pozdrawiam!

Małopolskie>Nowy Sącz

2

Odp: Jakie kupić felgi do YZ450?

Z tego co napisałeś wynika, że na duże koła chcesz założyć opony do SM, a tego nie da się zrobić..

3 Ostatnio edytowany przez trawer (2013-10-15 08:53:43)

Jak chcesz poszaleć na dużych kołach po asfaldzie itp to polecam na tył opone żużlową 19 (w dobrym stanie używkę kupisz za 30 zeta) szybko kończy się ale trzyma jak ta lala :), a na przód załatw sobie jakąś 110 miękką (ja zakładałem Metzelera) od jakiego Chopera :). Z takim zestawem nawet startowałem w PP :). Nawet w Czechach jest klasa na takich oponach,  na stronie czeskiej widziałem zestawy nówek , ([url]http://www.mitas.eu/index.php?stranka=2&rid=1&cid=966&article=nove-pneumatiky-mitas-pro-supermoto&PHPSESSID=89164ea26d5d6742962d2b38ea9c2151&jazyk=cesky[/url]) za około 950 zł masz komplet opon na koła crossowe :), na asfaldzie nie będziesz odstępował od innych a w terenie jesteś gość :)

Husqvarna FS 450 nr 99, CRF250R nr 999

4

trawer napisał/a:

na asfaldzie nie będziesz odstępował od innych a w terenie jesteś gość :)

zapomniałeś dodać, że na asfalcie PEPIKI nie odstępują od innych

rmz 250
gas gas txt 250

5

metys napisał/a:
trawer napisał/a:

na asfaldzie nie będziesz odstępował od innych a w terenie jesteś gość :)

zapomniałeś dodać, że na asfalcie PEPIKI nie odstępują od innych

Myślę że tego nie trzeba nawet mówić :)

6

Ogólnie to trochę namieszałem, teraz to zauważyłem. Więc, sprostowując moją wypowiedz.. Obecnie mam  założone koła z oponą kostką a chciałbym kupić osobno felgi i opony supermoto. No i nie wiem jakie wybrać. 17'nastka to jest uniwersalny rozmiar dla sm? Lepiej się śmiga w większych czy mniejszych kołach? Jaka jest różnica. No i ponawiając pytanie czy te koła z linku będą się nadawały?

Małopolskie>Nowy Sącz

7

W linku są podane tylko opony do kół które masz czyli 21 przód , 19 tył i to jest najtańsza forma połączenia jazdy w terenie i na asfaldzie bez żadnych przeróbek, wiadoma sprawa że w terenie na większych kołach jeździ się lepiej. To do Ciebie należy wybór co chcesz robić, najpierw spróbuj Czy Ci pasuje taka jazda po ulicy itp. jeżeli tak to wtedy zainwestuj w koła a co za tym idzie hamulce itp. Tak 17 to uniwersalny rozmiar, są też 16,5 ale to już inna historia

8

szukaj kół 17" ew. 16.5" z przodu. Te które zalinkowałeś są od pierdziawki 50ccm i prawdopodobnie różnią się średnicą osiek, dystansowaniem tarczy z przodu i tym, że są odlewane. 90% użytkowników wybiera koła szprychowe. Budżet będzie odpowiednio większy, czyli za zdrowe koła zapłacisz ok. 2000zł

rmz 250
gas gas txt 250

9

Ogólnie chciałem zrobić tak by kupić koła supermoto a obecnych nie sprzedawać. Miałbym wtedy dwa zestawy, jeden na asfalt, jeden na teren. Na co dzień śmigał bym na SM a gdybym chciał sobie, od czasu do czasu pojeździć po terenie wrzucił bym kostkę. Co sądzicie o takim rozwiązaniu?

Co do wyboru kół to dzięki za rady, będę szukał jakiś szprychówek. Przy zakupie mam zwrócić uwagę, by zgadzały się średnice osiek, tarcze no i w miarę podobna szerokość? No i czy 17'nastka, też ma iść na tył?

Małopolskie>Nowy Sącz

10

do tyłu dostępna jest tylko 17". Z przodu masz wybór pomiędzy 17, a 16.5". Szerokość obręczy najchętniej 5". Najwięcej jest 4.25, ale jak pojedziesz na tor, to będziesz się zastanawiał, czy na szerszej feldze jeździ się lepiej. Temat wałkowany na tym forum z 1000 razy

rmz 250
gas gas txt 250