1

Temat: Najlepszy olej 2t ?

Produktów na rynku od groma, producenci przepychają się łokciami, który olej jest lepszy i ma więcej extra dodatków.
Ale jak to wychodzi w praktyce ? Który olej jest najbardziej zoptymalizowany do wyżyłowanego silnika (tylko i wyłącznie upalany MX)

Kilka topowych produktów, topowych producentów :)
(kolejność zupełnie przypadkowa)

1. Ipone Samurai Racing 2T
cena: ok 60 zł
http://www.challenge75.com/images/samourai%201%20litre.jpg

2. Motul 800 Off-Road Factory Line 2t
cena: ok 65 zł
http://www.probikeonline.com/WebRoot/Store/Shops/es133772/4CBD/EA1A/0289/00FE/5A81/0A0F/1119/399C/800-2T_OffRoadT_1L.JPG

3. Motorex Cross Power 2t
cena: ok 60 zł
http://www.juddracing.com/images/uploads/519ca33f8c092.jpg

4. RockOil Racing Synthesis 2t (obecnie lany do sx'a)
cena: ok 55 zł
http://www.trialsuk.co.uk/upload/racingsynth2.jpg

5.Putoline ESTER TECH MX 9
http://putoline.pl/userdata/gfx/4d52cb04258d483ab0ed366b5da318b5.jpg

6. Castrol A747
http://shop.mieloch.pl/fotos/Z018752bg_A747_1L.jpg

Chyba już więcej mi do głowy nie wpadnie. Wiem, że każdy jest super i wgl. Ale zastanawiam się nad najlepszym z najlepszych :)

KXF 250 '14

2

Odp: Najlepszy olej 2t ?

A747 to już prawie rycyna chyba co? Silnik trzeba czyścić po takim oleju.

Według suchych danych najlepszy jest motul 810.
Motorex i Putoline ma takie same parametry jak Castrol.
Ipone nie udostępnia parametrów swojego oleju co jest dla mnie troszkę podejrzane.
Więc z całej tej stawki Motul 810.

Husaberg FE 450 E / SM
KTM 380 SMR SOLD
DR-Z400SM   3x3 , FCR39MX , JD , MRD/SSW , MAGURA/BREMBO4P/BRAKING320MM, IMS 2.6  SOLD

3

Ad.1 Odnośnie castrola to "wiem, że nic nie wiem". Ogólnie nie przepadam za tą marką. A A747 wpadł mi do głowy, bo widziałem zdjęcie Kurowskiego, że leje 747 do yz 250. Ale robi to dlatego raczej z powodu sponsoringu przez Castrol'a. Wyczytać w internecie można to:
Castrol A747 jest ekstremalnie wydajnym syntetycznym olejem silnikowym specjalnie zaprojektowanym do stosowania w wysilonych silnikach 2-suwowych. Wymaga wstępnego mieszania, nie należy go stosować do dozowników. Stosowany w wyścigach motocykli, skuterów i gokartów. Castrol A747 został stworzony z myślą o najcięższych warunkach wyścigowych. Posiada bardzo niskie wskaźniki zużycia pierścieni tłokowych.

Wpadł ktoś może na specyfikacje RockOila ? Ciekawi mnie głównie porównanie z Motulem 800 (Hacker z tego co patrzyłem to takiego wynalazku jak 810 jeszcze nie ma :) 8100 jest ale to 4t)
RockOila leję obecnie i mam go po zniżkach po ok 45 ziko. Do tego mam go za 15 minut po domem, dlatego gdyby ktoś coś to walić jak ma się RockOil Synthesis 2 w stosunku do Motula 800 Off-Road.

KXF 250 '14

4

Osobiście mogę polecić Motul 800 i Ipone Samurai Racing. Oba oleje przetestowałem na własnej skórze. I moim zdaniem obydwa są bardzo dobre, po jednym i drugim miałem czyściutki silnik. Zero oleju na wydechu itd.

Honda Crm 250 Mk III Mugen > Husqvarna Smr 570

5

Ja leję do swojej Husqi Motula 710 i polecam jak najbardziej. Silnik czyściutki, zero problemów z nagarem czy przykapcaniem. Leje mieszankę 1:40 i fura super go przepala, nawet latając dużo na niskich obrotach. Moim zdaniem szkoda kasy na 800 :)

6

Dziwi mnie że nie podałeś Castrol 2t racing. Bardzo często używany olej w 2t

7

Co do 710 to mam go i jest super ale do Husqvarny na sumo. Na ulicę kozak, bo mega łatwo się miesza i łatwo się tankuje jak ktoś nie ma dozownika, Rock Oil pod tym względem nie nadaję się na ulicę (only pre-mix :)) Do sx'a wolę zalać najdroższy olej i mieć spokój z sumieniem jak coś jebnie. Przynajmniej od tej strony zrobiłem wszystko :)

Ad co do Carstol'a- nie lubię go, bo jest po prostu rzadki jak szczyny i nie wiadomo jak to prawidłowo dawkować. Używam obecnie rock oil'a synthesis 2t normalnie stoi po 60, teraz załatwiłem sobie świeżą bańkę 4l za 180 :)
Co do rock oil'a to wg mnie przez swoją gęstość jest mega kotem. Co prawda ciężko się miesza z benzyną ale potem jest dobre smarowanie :)

KXF 250 '14

8

castrol wyczynowy jest tak wspaniały że super olej w subaru sti po godzinie upalania na torze, wygląda jak przepalone szczochy, czyt. zupełnie się nie nadaje do wyczynowych silników, a podobno specjalnie zaprojektowany ;) nie wierzcie producentom tylko ludziom, którzy sprawdzili i doradzają ;)

9

Były tez przypadki zatarcia serduch szlifierek, które latały na castrolu, dlatego ogólnie trzymam się z dała od tej marki. Nawet dobrze smaru do łańcucha nie potrafią zrobić. Nie mówiąc już o olejach :)

KXF 250 '14

10 Ostatnio edytowany przez HEMP (2013-10-11 10:21:00)

heroineXrace napisał/a:

Dziwi mnie że nie podałeś Castrol 2t racing. Bardzo często używany olej w 2t

Latalem bardzo długo na tym oleju i było ok - fajnie pachnie :)                                ...a co do zacierania silnika z diagnozą "bo był na castrol-u " to można sobie wsadzić między bajkami. Większość olejów w polsce i tak jest z jednej beczki. Ważne jest to że kupiony olej,  nie zawsze jest nowy - olej który stoi na półce w sklepie... Ileś tam... Nadaje się do    (tu wstawić odpowiednie słowo)

i can do this .. here, hold my beer

11

Panowie a co może oznaczać, ze na wydechu jest trochę cieczy? Nieszczelność czy może to przez różnicę temp?

dt 125 SM -> sv 650 -> FE 450 (2017)

12

Za wolno jeździsz :)

KXF 250 '14

13

Hustler13 napisał/a:

Za wolno jeździsz :)

No właśnie ciężko jest się przestawić z 4T :D

dt 125 SM -> sv 650 -> FE 450 (2017)

14

Ja tam przepaliłem 2 litry castrola power racing 2t i wszystko jest dobrze.

15

Uzywam Castrola 2t do RM 250 wszystko OK, brat leje też do DT 125 - też wszystko ok :)

Jedni zbierają znaczki, Drudzy chodzą do kina... A MY LUBIMY, JAK NAM SKACZE ADRENALINA!