1

Temat: Prawo jazdy A1 - Za dużo mocy w dowodzie

Witam,
Rozglądam się za jakimś SM.
Mam problem, jeśli zrobię na wiosnę A1 a jak wiadomo A1 - Do 11kw.
To czy jeśli będę jeździł jakąś Husqą co ma 21kw w dowodzie to równie dobrze mógłbym jeździć bez prawka ?
Co w przypadku nie daj boże stuknięcia jakiegoś auta ?
Pozdro.

Yamaha YZ 250F

2 Ostatnio edytowany przez Mr.Master (2013-09-30 19:59:39)

Odp: Prawo jazdy A1 - Za dużo mocy w dowodzie

Ja tam jeżdżę 2 lata bez prawka jakoś nikogo nie stuknąłem i mam nadzieje ze tak zostanie a jak rozsądnie jeździsz to nie rób alb szukaj huski która ma w dowodzie 11 KW :D

3

ja w swojej husce 125 w dowodzie mam wpisane 9kw a jest odblokowana :) + zgadzam sie z masterem i mam podobna sytuacje :D

KTM SMC 625

4

Mr.Master napisał/a:

Ja tam jeżdżę 2 lata bez prawka jakoś nikogo nie stuknąłem i mam nadzieje ze tak zostanie a jak rozsądnie jeździsz to nie rób alb szukaj huski która ma w dowodzie 11 KW :D

I tu się zaczyna problem :D

Kawasaki KX250F

5 Ostatnio edytowany przez Dukers (2013-09-30 20:27:11)

Mr.Master napisał/a:

i chwal się tym w internecie xd

punk891 napisał/a:
Mr.Master napisał/a:

W dziale GIEŁDA ktoś ma na sprzedaż husqe 125/50 :)

6 Ostatnio edytowany przez punk891 (2013-09-30 20:35:03)

Dukers napisał/a:
Mr.Master napisał/a:

i chwal się tym w internecie xd

punk891 napisał/a:
Mr.Master napisał/a:

W dziale GIEŁDA ktoś ma na sprzedaż husqe 125/50 :)

To już lepiej jeździć normalnie bez prawka niż w takie pieprzenie się bawić, bo jak to wyjdzie to dopiero przesrane będziesz miał ... Dlatego najlepiej po prostu zrobić A1 i tyle !

Kawasaki KX250F

7

No i co z tego że będę miał A1 skoro motek będzie miał ponad 11kW ?

Yamaha YZ 250F

8

Wojtek22 napisał/a:

No i co z tego że będę miał A1 skoro motek będzie miał ponad 11kW ?

To dostaniesz 300zł za brak kategorii!

9

A jest jakaś możliwość zblokowania do tych 11kW nie płacąc 1000zł za papierek i obnizenie przepustnicy ?

Yamaha YZ 250F

10

Szukaj po prostu takiej, która ma wbite <11kw i tyle.

Kawasaki KX250F

11 Ostatnio edytowany przez Sebas (2013-10-01 21:33:58)

Możesz dostać za brak prawaka 500 zł, a za brak kategorii 300 zł. Czyli jak masz na samochód to bez różnicy czy masz A1 czy nie, z tym że przy kolizji zaczynają się problemy.

Triumph Daytona 675

12 Ostatnio edytowany przez heroineXrace (2013-10-06 20:08:39)

Ale jak bez prawka i jeszcze nie pełnoletni to pewnie sprawa do sądu i żeby jeszcze nie dostął kary na robienie prawka.

13

Według nowych przepisów, jak złapią cię raz a potem drugi na motocyklu nie mając odpowiedniej kategorii to zabierają ci prawko i nie możesz wyrobić nowego przez jakiś czas.
W przypadku wypadku mając A1 a jadąc na motocyklu o większej mocy myślę, że sytuacja byłaby dosyć podobna do tej, jak byś jechał w ogóle bez uprawnień.

14 Ostatnio edytowany przez bielu000 (2013-10-02 20:10:25)

Taka jazda bez prawka, moim zdaniem to na dłuższą metę nie za dobry pomysł. Wieczne oglądanie się czy nie ma gdzieś w pobliżu Policji, a jak już nadjedzie to człowiek myśli tylko żeby się jakoś wywinąć. Ja nie polecam i nie zachęcam.

A co do tego

Mr.Master napisał/a:

Możesz ostrożnie jeździć i nic się nie stanie, ale z drugiej strony inny użytkownik może sprowokować jakąś niebezpieczną sytuację, w której dojdzie np. do kolizji i wtedy również TY mimo, że nie zawiniłeś to możesz mieć kłopoty.

Husqvarna TE/SM 610i.e

15

Tak myślałem, bez prawka polatać 50km w jedną stronę to jeszcze jakoś..
Ale jak miałem plany jazdę w góry 100km w jedną + jazda na miejscu i gratisowo lawetowanie moto to jednak zostanę przy mniejszej mocy :)

Yamaha YZ 250F