Temat: Hołdy Sląsk reaktywacja Enduro !
Od paru lat chodzi mi po głowie stworzenie klubu miłośników enduro i hołd w Czerwionce i Knurowie . Mamy w okolicy i nie tylko wielu miłośników tego sportu a same hołdy to już legenda motocrossu w czasach gdy działała zamordowana kopalnia Dębieńsko był tam jeden z najnowocześniejszych torów motocrossowych na których nawet odbyły się mistrzostwa polski w enduro ! To co teraz jest to jest cień tych wspaniałych lat i sukcesów Górnika KS 23 . Nowoczesny tor na którym dla przykładu w tych latach były myjki ciśnieniowe tego nigdzie nie było za czasów PRLu! Kopalnia dbała o wszystko rurociągiem było doprowadzone ciepła woda pod ciśnieniem nie wspominając o całym zapleczu od strony technicznej i nie tylko .
Wspominając słowa mojego kolegi
"Kiedyś wystarczyło chcieć jeździć pamiętam jak mój ojciec zabrał mnie na mtocross i to było to ! A żeby jeździć trzeba było samemu sobie poskładać motocykl w klubie .Tu masz synu graty i składaj ..."
Dodam że jego ojciec poniósł śmierć na tym torze podczas zawodów
Sam tor motocrossowy był także jednym z najbardziej trudnym technicznie torem korzystającym z naturalnego ukszatałtowania terenu, długie podjazdy twarde kamieniste podłoże ,długie skoki mało jest takich torów dzisiaj są modne techniczne tory krótki skok ,zakręt ,krótka prosta . A dla czego tak jest a no z powodów ograniczeń terenowych i wymogów długości lini startowej oraz długości toru ...
Ale do czego zmierzam ci co znają te tereny spotykają się tam wiedzą jaki to skarb i moim cichym marzeniem jest by kiedyś jakieś zawody enduro się tam odbyły . Moim zdaniem śmiało można stworzyć taką mekkę enduro które bez wstydu może konkurować nawet z Erzberg !!!
Wiem że temat trochę nie pasuje do forum SM ale prawda jest taka że wielu z nas tam się spotyka . A wytycznie kilku godzinnej trasy nie jest problemem są nawet takie miejsca że zawodowcy by wymiękli ;)
Ale wracając na ziemię bo to są na razie marzenia ale realne jest stworzenie klubu pasjonatów tych terenów czyli klubu zaczynając od :
- Witryny internetowej
- Loga
- Koszulek
- Wspólnych wypadów i treningów
A kto wie może w przyszłości te tereny odzyskają swój blask i zostaną dostrzeżone jako jedno z atrakcyjniejszych miejsc do stworzenia zawodów .
Pozdrawiam i co o tym sądzicie ?
www.youtube.com/JG53Pogo