1

Temat: LC4 wylatający olej z odmy, a poziom oleju w ramie ...

Cześć wszystkim ...
Drogie Brawo mam taką zagawostkę :D mianowicie jak się sporo polata na kole (dłuższy przelot) no to lubi sobie splunąć moja LC4 olejem z odmy. To chyba w sumie normalne i nic niepokojącego, a może się mylę ... No i tak sobie spluwa, ale w okienku w silniku stan oleju jest właściwy, no ale ta odma co to nią spluwa to wychodzi z ramy. I zastanawiam się czy przypadkiem nie mam braków oleju w ramie (ale nie wiem jak to sprawdzić), czy wystarczy że jest stan oleju w okienku ? W sumie ten olej chyba krąży między silnikiem a ramą, więc skoro jest stan w oczku to powinno być OK, dobrze kombinuje ? Olej był wymieniany ze 2 tyś km temu zgodnie ze sztuką (odpowietrzenie ramy i tak dalej). Motocykl to KTM LC4 640 supermoto z 06' z dużym obiegiem oleju. Dzięki z wszelkie sugestie.

Dziadostwa nie rób, skręć drutem ... :D
KTM 640 LC4 Supermoto 06'

2

Odp: LC4 wylatający olej z odmy, a poziom oleju w ramie ...

Jeśli olej jest w normie to wszystko jest ok, chyba że masz pompy olejowe zajechane, ale nie sądzę. Olej sprawdzasz na rozgrzanym silniku ? Wymiana oleju w LC4 jest dość nietypowa , warto zrobić to dokładnie i z głową.

KTM 625 SMC

3

Po gumowaniu każdy sprzęt lubi sobie wypluć trochę oleju. Ja z mojej WR to potrafię czasem i ze 100 ml z airboxa wylać :)

Jeżeli masz odpowiedni stan oleju to nie masz się czym martwić.

Go big or go home!
Największa forma kontroli jest wtedy kiedy myślisz, że jesteś wolny.

4

RADIZZLE napisał/a:

Jeśli olej jest w normie to wszystko jest ok, chyba że masz pompy olejowe zajechane, ale nie sądzę. Olej sprawdzasz na rozgrzanym silniku ? Wymiana oleju w LC4 jest dość nietypowa , warto zrobić to dokładnie i z głową.

Pompy są sprawne, 3 tyś km temu robiłem remont, tłok i korba oraz łożyska poszły nowe i wszystko było sprawdzone. Olej sprawdzałem i na rozgrzanym i na zimnym, po 4 min od zgaszenia zawsze jest OK. Dzięki rozwialiście moje wątpliwości :P

5

Zobacz sobie do serwisówki na schemat obiegu oleju w swoim KTM'ie , dużo rzeczy od razu Ci się rozjaśni.
Jeśli wszystko było ok przy remoncie , to nie masz się czym martwić.

KTM 625 SMC

6

Dziś właśnie przestudiowałem schematy, a nawet dla pewności odkręciłem śrubę w ramie żeby zobaczyć czy olej tamtędy wylata :D i był. Także dzięki wszystkim za pomoc :)