16

Odp: Te450 nie chce odpalic, strzela.

jutro nowej świecy nie kupię, lecz odkrece pokrywe magnete i zobacze czy cos sie dzieje.
Dzis wsadzalem starą swiece które w zime wymieniłem "od tak sobie" i która byłą dobra. na niej takie same odjawy.
Wtyczki jutro powypinam i posprawdzam.
Co do paliwa w gazniku to jest ono. dzis gazior 2 razy wyjmowalem, z czego raz gruntownie kazda dysze czysciłem.
Co do kompresji nie mam gdzie tego sprawdzic. mechanicy podwórkowi jak bedą mieli sprzęt to na świece samochodowe z wiekszym gwintem..

Coraz bardziej obawiam sie ze to cos grubego bedzie:(

HUSQVARNA TE 450.

17

tutaj zobacz. magnesy w husqach to stndard [url]http://www.thumpertalk.com/topic/808050-resetting-the-magnets-in-a-610-flywheel/[/url]

18

Tylko stare 610 miały chyba zapłon SEM:)
A nowe TE450 wątpię aby miały SEM.
Ostatnio miał ktoś podobny problem w KTM LC4 i się okazało, że jakiś fafroch przykleił mu się do impulsatora czy coś.

Husaberg FE 450 E / SM
KTM 380 SMR SOLD
DR-Z400SM   3x3 , FCR39MX , JD , MRD/SSW , MAGURA/BREMBO4P/BRAKING320MM, IMS 2.6  SOLD

19

Dzis zbiore w sobie ponownie sily i zleje olej, i zajrze do magneta i zobacze co tam słychac. Jesli wszystko ok, to wyliże wszystko benzyna ekstrakcyjna i zobacze jaki efekt.

HUSQVARNA TE 450.

20 Ostatnio edytowany przez Guti (2013-08-11 12:53:28)

Wtyczki poprawione, pokrywa magneta zdjęta, wszystko wyczyściłem i...  to samo. strzały z tłumika jak z armaty. Aż kolektor podskakuje, a rzeczy które stoją za motocyklem spadają z półek od huku.

Jakiej propozycje jeszcze?
Dla świętego spokoju jutro świece kupie jeszcze raz nową. Chciałbym aby to byla jej wina, ale nie wydaje mniee sie.

HUSQVARNA TE 450.

21

Ty masz w nim może jakiś czujnik temp. wody czy coś takiego?

Husaberg FE 450 E / SM
KTM 380 SMR SOLD
DR-Z400SM   3x3 , FCR39MX , JD , MRD/SSW , MAGURA/BREMBO4P/BRAKING320MM, IMS 2.6  SOLD

22

tak, jest cos takiego na prawej chłodnicy na dole. w wężu idącym od chłodnicy co cylindra. lecz to zawsze mialem odłączone. bo to poprzedni wlasciciel mial do wiatraka a mi jego nie sprezentował bo niby zbyt duzo kosztował. Lecz ja normalnie z tym odłączonym zawsze jezdzilem...

HUSQVARNA TE 450.

23

przed zamontowaniem świecy wydmuchaj paliwo z cylindra, jak już zamontujesz nową świecę spróbuj odpalić bez ssania albo nawet na ciepłym ssaniu i nie kręć manetką podczas odpalania (wtedy strzela i nie odpala), to tak z mojego doświadczenia.

- Jeśli dziekan nie odwoła swoich słów do  jutra to wypierdalam z tej uczelni
-- A co takiego powiedział dziekan??
- "Wypierdalaj z tej uczelni!!"

24

do czego w ogole słuzy to ciepłe ssanie? (ta czerwona dzwigienka)  myslicie zebym sprobowal odpalic go na pych? czy szkoda biegania ? :D

HUSQVARNA TE 450.

25

ciepłe ssanie służy do uruchomienia silnika po zalaniu świecy, silnik dostaje zubożoną mieszankę więc lepiej nie zapomnieć wyłączyć po odpaleniu. jeśli odpali na ciepłym ssaniu to będzie znaczyło że masz za wysoki poziom palia w gaźniku.

26

nic nie pomaga. jak strzelało, tak strzela. Cierpliwosc powoli mi sie konczy i zaczynam miec juz glupie mysli ze moze cos jest z uszczelka pod glowica..

HUSQVARNA TE 450.

27

Prędzej i łatwiej będzie jak sprawdzisz rozrząd, napięcie łańcuszka, ustawienie wałków i jeszcze raz luz zaworach.

Wyjmij też może filtr powietrza. Często silnik ma problem z odpaleniem na świeżo nasączonym filtrze.
Przed kolejną próbą weź też wykręć świecę, otwórz gaz na maksa i przekop parę razy aby przewietrzyć cylinder z nie przepalonego paliwa.

Husaberg FE 450 E / SM
KTM 380 SMR SOLD

28

hacker33 napisał/a:

otwórz gaz na maksa i przekop parę razy aby przewietrzyć cylinder z nie przepalonego paliwa.

no właśnie po to jest ciepłe ssanie. tu masz w gaźniku pompkę więc każdy ruch manetką oznacza dodatkowe paliwo w cylindrze...

29 Ostatnio edytowany przez Guti (2013-08-11 17:28:42)

Hacker, nie napisalem wlasnie ze dzis zdemontowalem wałki rozrzadu, i jeszcze raz ustawilem wszystko na znakach, po czym stwierdziłem ze chyba sie jebłem o jeden ząbek na rozrządzie. Poskladalem wszystko do kupy i to samo jest.

HUSQVARNA TE 450.

30 Ostatnio edytowany przez Guti (2013-08-12 12:47:11)

takim starym, manometrem który jest na wcisk zmierzylem komprezje i wypluło 9 bar... teraz drapie sie po glowie i nie wiem czy robierac czy co..

Kumpel mi wlasnie mowi zeby sie dowiedzial czy moje moto ma cos takiego jak "autodekompresator" co to w ogole jest?

HUSQVARNA TE 450.