1

Temat: KTM 640 z Pułtuska - oglądał ktoś z Was ? Warto ?

Cze

Od jakiegoś czasu szukam 640stki i ta wpadła mi w oko:
[url]http://allegro.pl/ktm-lc4-640-sm-supermoto-stan-idealny-i3408839977.html[/url]

Czy ktoś z Was go oglądał i może coś powiedzieć na jego temat ?
Właśnie wróciłem z oględzin i ogólnie wygląda zdrowo, ale nie znam się zbyt dobrze na KTMach więc potrzebuję rady.

Dzięki za wszystkie odpowiedzi.

major

Michał

2

Odp: KTM 640 z Pułtuska - oglądał ktoś z Was ? Warto ?

Pw

Yamaha WR 250F - chyba się starzeje.
Husaberg TE 250
Husaberg FS 570 sztos
EXC 525 mianowicie, dość dobry. LC4 640 badziewie, do badziewia.

3 Ostatnio edytowany przez reklamacje (2013-07-23 22:20:04)

Kurde; czy ktos potrafi mi powiedziec jak sie robi zeby 9 letni motocykl tak wyglądał?

Poważnie - mam sprzeta rocznik 2010 a wygląda duzo gorzej.
A. I żeby nie było: w żaden sposób nie staram sie obrazic sprzedajacego, po prostu za cholere nie wiem jak to zrobic zeby supermoto w wieku lat prawie dziesieciu tak wygladało.

to pisałem ja: Reklamacje Reklamacji.
płomień tańczący na kurhanach wrogów.

4

dobrze umyte moto i dobre zdjęcia to już 50% sukcesu.

Husaberg FS 650

5

Ja to widziałem na oczy moje osobiste i wygląda tak dobrze jak na zdjęciach. Kilka śrubek nie wygląda na nowe, noszą ślady klucza :)

Michał

6

No więc kupiłem ten egzemplarz. Wszystko jest super... poza cieknącą uszczelką pod głowicą (po lewej stronie, w okolicy przedniej śruby którą głowica jest przykręcona do cylindra). Niewielki to wyciek jest, w chłodnicy nie ma oleju (nie wiem jeszcze czy w oleju jest płyn).

Więc przy okazji mam pytanie: czy po lewej stronie cylindra jest jakiś kanał wodny ? Chodzi mi o to czy muszę szybko coś z tym zrobić, czy mogę zostawić do końca sezonu kiedy będzie czas na jakiś większy serwis ?

Michał

7

Ja bym obserwował płyny czy nie mieszają się olej z chłodniczym i odwrotnie. W zimę zrzucisz głowicę i zrobisz wszystko jak należy. Chyba że zacznie się lać olej, wtedy jest nie masz wyjścia.

Yamaha WR 250F - chyba się starzeje.
Husaberg TE 250
Husaberg FS 570 sztos
EXC 525 mianowicie, dość dobry. LC4 640 badziewie, do badziewia.

8

Pospieszyłem się z diagnozą. Cieknie gdzieś wyżej, jeszcze nie wiem skąd, zakładam że z czapki.

Wiem że muszę zająć się wyciekiem, zmienić olej i ustawić  luzy zaworów. Jest coś jeszcze czemu powinienem się przyjrzeć ?

Michał

9

Spod jednej ze śrub na głowicy może ciec, o ile dobrze pamiętam gdzieś po lewej nad kolektorami. Śruba ma po prostu kontakt z kanałem olejowym i wyciek nie jest niczym strasznym, dasz podkładkę miedzianą i po sprawie. Co jeszcze.. zmień płyn w heblach, przyjrzyj się i przesmaruj wszystkie łożyska na wahaczu, w kiwaczce i główce ramy. Jeśli trzeba wyczyść i nasącz filtr powietrza. Jak masz założone jeszcze EPC to wywal w diabły. KTM zaleca też wymianę oleju i uszczelniaczy w lagach co sezon i ja się do tego stosuję. Możesz też przeczyścić gaźnik. Generalnie to co się w zimie robi o ile poprzedni właściciel się nie zatroszczył. Gratuluję zakupu sprzęta, niech zapierdala :)

http://bikepics.com/members/rr666/
XF650 -> LC4 SM+E -> Z1000 -> EXC400 E+SM -> Transalp 600 '96 (jeszcze kiedyś SM kupię!)

10

Dzięki, wygląda na to że nie ma większych cudów do sprawdzenia.
Lagi nie ciekną i z tego co wiem wymieniony został uszczelniacz w jednej z nich (pewnie olej został zalany ten sam skoro ktoś rozbierał tylko jedną...). No i jeszcze lubi po dłuższej jeździe próbować gasnąć na jałowych obrotach - zatrzymuję się i obroty powoli spadają. Ale zakładam że wystarczy regulacja gaźnika.

Dzięki jeszcze raz, pozdro.
major

Michał