1 Ostatnio edytowany przez Barteksm (2010-02-11 18:57:38)

Temat: Ma ktoś doświadczenie w sprowadzaniu moto z Francji

Interesuje mnie jakie dokumenty (dokładnie ) potrzebne są do rejestracji w Polsce , jak jest z motocyklem uszkodzonym przywiezionym od Francuzów , co to jest carte grise (czy wystarczy do rejestracji w PL) , rsv , procedrura rsv o co w tym dokładnie chodzi , jesli ktos coś wie na ten temat to będe wdzieczny  :)

motoslide.com

2

Odp: Ma ktoś doświadczenie w sprowadzaniu moto z Francji

Od pazdziernika 2009 jesli nie masz jakiegos tam kwitu to za hooy nie zarejstrujesz w polsce.
Zabieraja te kwity motocyklom powypadkowym ale nie wiem czy wszystkim czy tylko konkretnym dzwonom.
Kumpel i cos gadał ze sie nie opłaca juz do FR po moto jechac.
Podpytam go w sobote raz jeszcze i zapytam co konkretnie potrzeba

yo

3 Ostatnio edytowany przez Bart03 (2010-02-11 19:44:04)

Carte grise to karta pojazdu- będzie trzeba ją przetłumaczyć na PL
Do tego umowa kupna-sprzedaży- CERTIFICAT DE CESSION D'UN VEHICULE
Przegląd- pierwszy w kraju kosztuje troche więcej.. ja płaciłem chyba 150zł
Potrzebne jest jeszcze zaświadczenie o zapłacie podatku VAT25(podatek od sprowadzenia)
Dowód rejestracyjny CERTIFCAT D'IMMATRICULATION

hmmm chyba wszystko( ja rejestrowałem jakoś w czerwcu 2009 motocykl z Niemiec)
i z tymi dokumentami idziemy do urzędu ;)

Pozdro

NovoPerformance.pl

carbon.na.allegro.pl
SM450RR!! #88

4

SFMario napisał/a:

Od pazdziernika 2009 jesli nie masz jakiegos tam kwitu to za hooy nie zarejstrujesz w polsce.
Zabieraja te kwity motocyklom powypadkowym ale nie wiem czy wszystkim czy tylko konkretnym dzwonom.

yo

Od grudnia 2009 nie potrzebny do rejestracji pojazdu z Francji jest już- dokument eksportowy- Teraz zamiast tego wystarczy dowód rejestracyjny

NovoPerformance.pl

carbon.na.allegro.pl
SM450RR!! #88

5 Ostatnio edytowany przez Barteksm (2010-02-11 19:48:40)

Ok dzęki , kumpel wyczaił taką  stronke [url]http://www.gam-motos.fr/en_detail.php[/url]
motocykle pochodzą od Francuskiego ubezpieczyciela , są uszkododzne , ale to z tego co widac delikatne pukniecia , troche gadałem z Francuzem z tej firmy , łamanym angielskim francuskim i polskim :P i powiedział ze daje na export orgianalny dowód , ale chce byc pewny szczegołów bo wydac na marne 1000zł na paliwo i przesiedziec kilak dni w renault masterze nie jest ciekawą perspektywą ,a przywiezienie padła bez mozliwosci rejestracji tez mnie nie zadawala . SFMario będe bardzo widzieczny jak sie dowiesz o szczegółach zmian w październiku ub. roku.

motoslide.com

6

Bart03 napisał/a:
SFMario napisał/a:

yo

Od grudnia 2009 nie potrzebny do rejestracji pojazdu z Francji jest już- dokument eksportowy- Teraz zamiast tego wystarczy dowód rejestracyjny

Czyli co jak dostane od własciciela dowód , umowe , fakture , to spokojnie zarejestruje w PL ?
Motocyl musi w dowodzie miec cos wpisane , ze jest wymeldowany czy cos takiego?

motoslide.com

7

On już u siebie w urzędzie wyrejestruje.

Wystarczy Ci umowa kupna-sprzedaży i dowód rejestr.
+ wszystko co wyżej wymieniłem

NovoPerformance.pl

carbon.na.allegro.pl
SM450RR!! #88

8 Ostatnio edytowany przez Barteksm (2010-02-11 20:47:25)

Barte03 , a ty kiedy kupowałeś w Francji moto , od kogo je kupowałeś komis prywatny sprzedawaca , uszkodzone , naprawde wszystki szczegóły mogą mi sie przydac nie tylko związane z zakupem ale samą podróżą , czego unikac w Niemczech we Francji , piszcie , może uratujecie mi du*e  :P

PS : nie ma róznicy czy motocykl jest uszkodzony ?

motoslide.com

9

Też widziałem tą stronę z tymi motorami z Francji. Nawet pisałem maile tam, właścicielką jest Polka (albo ma jakieś korzenie Polskie) więc normalnie można się dogadać w naszym ojczystym języku chociaż trochę kaleczonym ale nie mocno :D Ja stwierdziłem że opłaca się tam jechać ale tylko jeżeli bierze się kilka motorów po jedną sztukę raczej się nie opłaca bo podajże znajduje się to pod Paryżem.

10 Ostatnio edytowany przez Barteksm (2010-02-11 21:04:22)

Nie jechało by nas trzech i zabrali bysmy w zalerznosci od kasy minimum 3 moto , możliwe ze jesli wszystko by wypaliło to  zajeli bymy sie tym poważniej ale tu nie ma co gdybac , dzieki i czekam na kolejne informacje i podpowiedzi . :)

motoslide.com

11

Barteksm napisał/a:

Barte03 , a ty kiedy kupowałeś w Francji moto , od kogo je kupowałeś komis prywatny sprzedawaca , uszkodzone , naprawde wszystki szczegóły mogą mi sie przydac nie tylko związane z zakupem ale samą podróżą , czego unikac w Niemczech we Francji , piszcie , może uratujecie mi du*e  :P

PS : nie ma róznicy czy motocykl jest uszkodzony ?

Jeśli jest uszkodzony to może być adnotacja w Dowodzie rej. - circulation intredite tzn. ze jest uszkodzony(i nie możesz nim wrócić na kolach, ale to i tak przecież nie wchodziłoby w grę ;p) ale przywozisz go do PL naprawiasz co trzeba robisz przegląd i jest ok ;)

Mam rodzinę we Francji dlatego gdy szukałem moto to dowiadywałem się dokładnie jak to wygląda ale ostatecznie kupiłem moto z Niemiec.

Pozdro

NovoPerformance.pl

carbon.na.allegro.pl
SM450RR!! #88

12 Ostatnio edytowany przez Barteksm (2010-02-11 21:28:23)

ok dzięki , kolejne potwierdzenie , że forum supermoto.pl jest świetnym forum , można sie tutaj wiecej dowiedziec w godzine niż na innych forach przez miesiąc i to bez niepotrzebnego czepiania sie i uszczypliwosci. ;)

motoslide.com

13

ja tam kupilem 3 sprzety, przy 3 motocyklach spuscili z 3500 na 3000eur, ogolnie trzeba uwazac na nich bo sami tam sporo rzezbia przy tych sprzetach i nigdy nie wiesz czy ten motocykl po szlifie, nie jest po konkretnym dzwonie... itp. we francji dosc drogie autostrady sa, wiochami da sie dojechac w miare, zadna fotka nie przyszla ;) w niemczech to standardowo, lecisz autobana i sie zbytnio nie przejmujesz :)

huska TE 450 + SM ofkz :)

14 Ostatnio edytowany przez Barteksm (2010-02-12 10:41:36)

Powiedz co to były za motocykle co sprowadziłeś jakie roczniki ?
Włascicielka naprawde mówi cos po Polsku?

motoslide.com