1 Ostatnio edytowany przez oskaaa (2013-07-05 16:10:35)

Temat: wymiana sprzęgła drz 400

Mam sprzęgło do roboty bo klei nawet jak klama do końca. Mam już tarcze i sprężyny. Problem w tym, że widać na oko, że tarcze nie są takich samych rozmiarów (o średnice mi chodzi, jedna na pewno jest dużo większa).
I niby wiem jak to zrobić, ale jednak nie wiem ;], bo jak ogarnąć w jakiej kolejności dawać tarcze? Jakby były jednego rozmiaru to luz, ale tak? Czy przy ściąganiu patrzeć jakiej wielkości była która i tak potem wkładać czy jak to zrobić?
I czy wszystkie są takie same a jedna jest większa, czy jednak wszystkie mają inny rozmiar i kolejność jest ważna?
A, i nie mam przekładek ale chyba można dać stare?

Pomoże ktoś?

pozdrawiam

2 Ostatnio edytowany przez rbsn99 (2013-07-05 16:45:02)

Odp: wymiana sprzęgła drz 400

Ściągnij serwisówkę, tam jest wszytko opisane. Pamiętam, że pierwszy pierścień sprężystyi tarcza są inne, reszta to samo, ale sprawdź.

DRZ400SM, KTM 990 ADV

3

Zrobione, faktycznie manual wszystko opisuje. Miałem jakiś "manual użytkownika" czy coś takiego, ale tam co najwyżej piszą jak włączyć światła. Serwisówa git i mówi wszystko.

Ale i tak coś mam nie tak, przynajmniej tak mi sie wydaje. Mam akcesoryjną klamkę sprzęgła ZAP TECHNIX. I teraz (po zmianie tarcz i sprężyn) mam tak, że klei na samym dole, tzn trzeba wcisnąć całą ręką aż do fajery. Jak podkręce to nie ma tego luzu na klamce. I wtedy jest git, bo klei tak w połowie. To nie wiem, mam tak jeździć bez tego zalecanego luzu? Dodam, że sie nie ślizga więc chyba ok??

pozdrawiam

4

Sprawdź pancerz linki czy nie jest już wymęczony.

DRZ400SM, KTM 990 ADV

5

nowa linka jest grana wiec to nie to ;/

pozdrawiam

6

Jeżdżę praktycznie bez luzu na klamce (jest może z pol mm zanim klamka zacznie ciągnąc linkę) bo tak mi wygodniej i nie ma problemu, może to przez tą akcesoryjną klamkę?

DRZ400SM, KTM 990 ADV

7

Ja miałem akcesoryjną klamkę i sprzedałem bo był właśnie problem z nierozłączającym sprzęgłem.

Husaberg FE 450 E / SM
KTM 380 SMR SOLD
DR-Z400SM   3x3 , FCR39MX , JD , MRD/SSW , MAGURA/BREMBO4P/BRAKING320MM, IMS 2.6  SOLD