1

Temat: Honda FMX 650 - serwis i kilka pytań

Witam
Rozglądam się za jakimś supermoto w kwocie do 8000zł. Moją uwagę zwróciła Honda FMX 650. Można znaleźć dobre roczniki w przyzwoitych cenach. Co o niej sądzicie?
Do tej pory miałem Jawę 350 i jakieś mniejsze piździki.
Wiem, że jest to stosunkowo ciężkie i słabe moto. Ja jednak wiele nie oczekuję. Chcę aby motocykl osiągał przelotową prędkość 120km/h i do tego jakieś przyzwoite przyspieszenie. Liczy się dla mnie również bezawaryjność i oszczędność.
Moglibyście napisać albo dać linka do czynności serwisowych jakie trzeba przy niej wykonywać i co jaki czas? Do tego miałbym prośbę żeby ktoś mi powiedział czy np. regulacja zaworów musi być dokonywana przez autoryzowany serwis? I jeśli tak, to gdzie w okolicach Częstochowy znajdę taki serwis?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam

2 Ostatnio edytowany przez _Radzio_ (2013-07-04 15:56:34)

Odp: Honda FMX 650 - serwis i kilka pytań

tam siedzi podobny silnik co u mnie( xr 600), jest prosty jak budowa cepa, regulacja zaworów, zmiana oleju, filtra itp itp wszysto sam robisz, przelotowa przy dobrym przełożeniu 120kmh to nic nadzwyczajnego, ale nielicz na jakieś jebnięcie bo w fmx już ten silnik osłabili przez normy spalinowe i ekologiczne.

3

Czyli wszystko da radę samemu zrobić? Zaworów nigdy nie regulowałem.
Są tam jakieś rzeczy które lubią się psuć? Ile ten silnik wytrzyma bez remontu? Wie ktoś może w jaki sposób ten silnik został osłabiony?

4 Ostatnio edytowany przez jaras111x (2013-07-04 16:19:41)

Fmx???? Zapomnij,przecież juz po roku będziesz go sprzedawal. Mocy malo,klocek szukaj lepiej czegoś innego. Uwazam ze minimum dla ciebie to wlasnie KTM duke/DRZ 400 SM ale w tej kwocie to tylko Duke bo na drz trza wiecej siana

Sherco st300  Cabestany Replica

5

Tak myślisz? Niewiele oczekuję ;p Mam tylko 8tys. na ten cel, ew. mógłbym coś dołożyć. Najwyżej zaczekam na opinie innych i może zaczekam do końca sezonu i poszukam czegoś mocniejszego.
Duża jest różnica pomiędzy LC4 a FMX'em? Jak koszty eksploatacji/części itp.?

6

osłabiony został podciśnieniowym gaźnikiem, wydechem itp, jaras111x trochę cie nie rozumiem odradzasz stanowczo fmx a polecasz drz 400sm która fabrycznie ma 39KM ?  Dozbieraj kasy i kup coś mocniejszego jak już.

7

dlaczego  lc4 i drz a nie fmx???   proste :) dużo części zamiennych, jak mocy brak łatwo podnieść,BARDZO DUŻO UŻYTKOWNIKÓW więc i o pomoc łatwo. Gdybym to ja był na twoim miejscu mając 8tyś szukałbym DRZ minimum E niestety ceny drezyn są obecnie dość wysokie. Duka na forum masz tylko 1 i chyba pewny sprzęt. w necie opinii o nich mało a nawet bardzo mało ale na tym forum masz kilku ich użytkowników i każdy zadowolony. Ile FMXów tu jest nie wiem jednego ma król ilości postów zwany Olaf'em :) i jak jeszcze niedawno było widać chciał zmieniać na coś innego bo tu mocy ma już za mało a lat chyba 16 :)  Kup sobie to co ci pasuje,jak kasy za mało to dozbieraj- nie rób nic na siłę żebyś potem nie żałował  :)
Mój kolega kupił zima duka od gruchy bo cena była dobra a i moto ładne,na dziś trochę żałuje bo niby za wolno (170) a micha mu się cieszy dopiero jak może zjechać z czarnego :)

8

ze wszystkim się zgodze, ale silnik praktycznie ten sam co w dominatorze 650, xr650L, xr600. slr 650 itp wiec z częściami nie powinno być kłopotów ale fakt faktem nie pobawisz się fmx nie oddaje tak fajnie mocy, miałem w moim taki gaźnik jak w fmx i porażka, pozbieraj sobie kasy lepiej wakacje są zarobić można ;)

9

jaras111x napisał/a:

zwany Olaf'em :) i jak jeszcze niedawno było widać chciał zmieniać na coś innego bo tu mocy ma już za mało a lat chyba 16 :)

Nie wiem po co taka gadka jak nic o mnie nie wiesz ;)

FMX jest jak czołg pod kilkoma względami.

Są tanie części silnikowe i jest spory dostęp, nie wymaga nie wiadomo jakiego pojęcia co do serwisu, olej zmieniasz co 8 tys. kilometrów i moto na początek jest dobre.

Nie przesiadam się na inne moto, bo mam Husaberga do zabawy, a wypada kupić autko :)

READY TO >> TERROR

10

Czyli jednak rzeczywiście lepiej poczekać. Może na jesień/zimę coś się trafi + trochę niższe ceny. Narazie szukam pracy :) Dzięki za odpowiedzi

11

Olaf sam powiedz,  fmx jest dobry do......   ale nie zabawy. TAK CZY NIE??   :)

12

jaras111x napisał/a:

Fmx???? Zapomnij,przecież juz po roku będziesz go sprzedawal. Mocy malo,klocek szukaj lepiej czegoś innego. Uwazam ze minimum dla ciebie to wlasnie KTM duke/DRZ 400 SM ale w tej kwocie to tylko Duke bo na drz trza wiecej siana

Smieszą mnie takie wypowiedzi...

Jeździłeś FMX'em?

Żebyś Ty widział jak Bombka albo młody Gajos z forum (rzadko się udzielają) popierdalali na FMX'ie

Kloc to fakt, mało mocy fakt... ale równie łatwo go odmulić jaki i inne sprzęty, inny gaźnik, inny wydech i już robi się ciekawie. Jeżeli niczym konkretnym nie jeździłeś a zależy Ci na bezawaryjności kosztem mocy/wagi  to akurat FMX będzie w sam raz do tego, jak się znudzi to do żyda, albo jakieś modyfikacje. Motocykl to nie żona, można go wymieniać co rok.

A jak byś jednak chciał Duka to Gajos ma niezły egzemplarz na sprzedasz.

Kula daje fula :D 

http://www.youtube.com/watch?v=FdCnQNuojUw

13

Kula nie no jasne z takim podejściem to i na MZ SM  ba nawet  MZ 250  :) można latać  TYLKO PO CO SKORO SĄ LEPSZE SPRZĘTY??????

Co do duka od Gajosa to jak widzisz kolega matizeusz  chyba nie chce go przygarnąć mimo tego że i ja mówiłem iz duke to całkiem dobry pojazd

14

Szczerze wolałbym już kupić jakiegoś plastika zamiast Duke'a. Są gusta i guściki a mi akurat bardzo podobają się SM ;) jednak nie takie jak Duke. Gdyby mnie było stać na moto i serwis to pewnie szukałbym jakiegoś wyczyna, ale w tym przypadku zadowolę się czymś słabszym.

15

jaras111x z takim podejściem nasuwa się pytanie, dlaczego jeździsz DRZ Y skoro są lepsze sprzęty...?

Do potrzeb matizeusz'a FMX wydaje się być w sam raz ale on sam wybierze co będzie chciał.

Pozdrawiam.

Kula daje fula :D 

http://www.youtube.com/watch?v=FdCnQNuojUw