1

Temat: nie włącza się wentylator i moto grzeje się w mieście przy postojach..

Siema, tak jak w tytule w moim lc4 nie włącza się wentylator... chuk wie czemu... wiem, że działał, bo 3 tyg temu normalnie mi się włączał, a dzisiaj ni chu.... stałem z kumplem przy odpalonym silniku, a tu nagle kontrolka od temp. pali się na czerwono, a wentyl milczy... Co to może być? Jeżeli nie zdiagnozuje problemu z Wami to chciałbym zrobić wentyl na włącznik, ale to jak już 2 opcja i wtedy pytanie jak się do tego zabrać, bo jestem totalnie zielony w tych sprawach..

DT125R ->  KTM LC4 640

2

Odp: nie włącza się wentylator i moto grzeje się w mieście przy postojach..

Zacznij od próby zwarcia tych dwóch styków wychodzących z czujnika znajdującego się w chłodnicy, jak zadziała to masz odpowiedź. Jak nie zadziała to sprawdź czy prąd dochodzi do bezpiecznika wentylatora i czy wogóle bezpiecznik jest ok.

3

Sorka, że po takim czasie odświeżam, ale studia nie pozwoliły mi pogrzebać przy ktmie... Jednak w poniedziałek wybieram się nim do Poznania i musze to zrobić, a nie wiem gdzie jest ten bezpiecznik...
Bezpiecznik główny jest pod siedzeniem, następny chyba jest pod przednią owiewką przy lampie, a ten od wentylatora to nie mam zielonego pojęcia gdzie jest...... oświeci mnie ktoś ? :D

DT125R ->  KTM LC4 640

4

A w książkę serwisową nie możesz spojrzeć?

5

Jakbym posiadał, to pewnie.. poza tym forum jest po to, aby pytać tak?

DT125R ->  KTM LC4 640

6

a opcja szukaj, żeby znaleźć serwisówkę

7

backerrr napisał/a:

forum jest po to, aby pytać tak?

Forum jest po to aby znajdować lub wymieniać informacje i opinie a nie być protezą dla czyjegoś "niechciejstwa".

[url]http://chomikuj.pl/lc4.pl[/url]

lc4.pl - nowa strona pomarańczy
Najczęstszą przyczyną problemów z LC4 jest właściciel...

8 Ostatnio edytowany przez arni (2013-06-01 13:31:46)

czujnik temperatury wody walnięty ja miałem to samo w LC4 i mam taki czujnik na sprzedaż ;)

@a na razie przepnij go na krótko, że śmiga bez przerwy i będzie gitara

DT 125 '04 > DRZ 400 E '03 > 625 SMC '06 > R1 RN09 '02 > RM 250

9

Nie chce nic sugerowac ale... mi wentylator włączył się ze dwa razy,aż... Było to przy temp. około 35 stopni w cieniu i w ciasnym mieście gdzie co chwila stałem albo ostro ruszałem. Generalnie tutaj (PL) wentylator mi się nie włącza (układ mam na pewno sprawny).

Co jeszcze, jak już dojdziesz do tego że to wina czujnika-włącznika w chłodnicy, popatrz sobie dokładnie po numerach czujnika czy nie pasuje od czegoś innego. Jak ja wymieniałem to przewertowałem wszystkie dostępne katalogi z czujnikami bo wydawało mi się 120zł za drogo za czujnik-włacznik wentylatora w sklepie KTM'a. I okazało się że IDENTYCZNY czujnik był montowany w Suzuki Swift i.... (nie śmiejcie się) Daewoo Tico. To są te same czujniki z tym że z dedykacją do Suzuki kosztuje 56zł a do Tico... 30zł a zapakowany w pomarańczowe pudełko KTM'a 120zł

SMC 625 '04 -> TDM900 -> ...??
https://www.bikepics.com/pics/2013/02/14/bikepics-2516302-full.jpg

10

ja dawałem coś około 80 złotych z aunera, oddam za dwie dyszki, z grubym gwintem jest

11

arni PW

12

odpisalem

13

Odświeżę troszkę temat.

Czy w KTM 690 gdy wskaźnik temperatury na liczniku osiąga ostatnią kreskę, wentylator powinien się włączyć? Bo zauważyłem, że stojąc dłużej na światłach temperatura wzrosła do końca skali, a jakoś specjalnie nie słyszałem wiatraka.

Finalnie jeszcze nie sprawdzałem wentylatora, bo dopiero wczoraj to zauważyłem, ale faktycznie zdarza się, że ten czujnik trzeba wymienić w chłodnicy? Czujnik temperatury który daje sygnał do licznika o temperaturze nie jest tym samym czujnikiem który powinien załączyć wiatrak?

Simson SR50 90ccm [1986] -> Yamaha WR 450F dualsport [2004] -> KTM 690 SM Prestige [2007]

14

Wiatrak powinien wystartować chyba na dwie kreski przed max.

"Najbardziej mnie teraz wkurwia u młodzieży to że już więcej do niej nie należę" Kazik Staszewski"

15

Właśnie w maunalu też coś takiego widziałem, ale nie mam go teraz ze sobą. No to będziem sprawdzać wiatrak i czujnik.

Simson SR50 90ccm [1986] -> Yamaha WR 450F dualsport [2004] -> KTM 690 SM Prestige [2007]