1

Temat: crf450 polowki silnika

Wiatm. Potrzeba mi lewej polowki silnika i mam pytanie z tym zwiazane.Moge dokupic tylko lewa polowke(nowa lub uzywana) czy musza byc obie z tego samego silnika?Slyszalem opinie, ze jak kupie tylko jedna to moze sie nie zgrac z druga polowka.Moja wyglada tak, jeszcze jest opcja pospawania tego, ale szybciej by dla mnie bylo jakby poprostu zakupil nowa/uzywana lewa polowke

https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/1003430_10201417725511836_748357814_n.jpg

2

Odp: crf450 polowki silnika

W husqvarnie i ktm mozna zamowic tylko komplet. Wystepuje pod jednym numerem katalogowym.

WWW.HI-OCTANE.PL

#13 Mistrzostwa Polski

3

maniek-rr312 napisał/a:

W husqvarnie i ktm mozna zamowic tylko komplet. Wystepuje pod jednym numerem katalogowym.

W hondzie moza zamowic jedna, ale wlasnie jedni mowia ze bedzie ok, a inni ze trza 2.A nie chce mi sie rozbierac silnika drugi raz jak sie okaze cos nie tak

4

Co zrobiles ze w tym miejscu to sie rozlecialo??

WWW.HI-OCTANE.PL

#13 Mistrzostwa Polski

5

Z tego co wiem to kartery obrabia się parami, skręca się połówki i dopiero wytacza gniazda łożysk wału.
Czyli nie możesz wymienić jednego, bo może się rozjechać współosiowość tych gniazd.
Dziwnie to w ogóle wygląda, jakby pękło od wewnętrznych naprężeń.
Ja bym dał do pospawania + planowanie tych 2 płaszczyzn.
Jak masz na miejscu dobrego spawacza to w tydzień się z całością wyrobisz.

6

Spawacza na miejscu dobrego nie mam, bede chyba musial poslac do Polski.Peklo bo lozysko walu cos ciasno wchodzilo, mimo ze bylo schodzeone, a polowka rozgrzana i chcialem uzyc prasy, tylko ze zle to troche ustawilem

7

ale ch***ia xD

połówki karterów to bym tylko parami wymieniał
przy okazji wszystkie łożyska

life's 2 short 2be slow

8

Parami się wymienia, niektóre firmy numerują połówki zeby taśmowo szły do siebie te same sztuki.

Tutaj tak jak kolega powiedział, możesz pospawać i nie będzie to miało znaczenia na funkcjonowanie czy trwałość silnika.

Poszukaj jakiegoś majstra i może bedziesz mógł wysłać.

Osłony silnika do Suzuki DRZ 400, KTM 690, KTM 950/990

9

Spawacza aluminium możesz szukać po warsztatach naprawiających alufelgi

Husaberg FE 450 E / SM
KTM 380 SMR SOLD
DR-Z400SM   3x3 , FCR39MX , JD , MRD/SSW , MAGURA/BREMBO4P/BRAKING320MM, IMS 2.6  SOLD

10

No nic, dzieki za pomoc.Postaram sie kogos poszukac co to pospawa

11

Nie wiem czy kogos to interesuje, ale sie dowiedzialem, ze w hondzie mozna wymieniac jedna polowke bez stresu i w hondzie normlanie sprzedaja po jednej sztuce.Nie wiem jak w EU ale w Usa trza tylko podac numer silnika i ramy chyba