1

Temat: Projekt potrzebna pomoc!!!

Witajcie forumowicze jestem tutaj nowy bardzo pilnie potrzebuję informacji na temat wykonania zaworów silnika obojętne czy ssących czy wydechowych chodzi mi tutaj o maszyny potrzebne do obrabiania,skrawania i wykończeń czyli wykonanie takiego zaworu od A do Z będę bardzo wdzięczny za każdą pomoc wysyłajcie linki lub poradźcie swoją wiedzą ponieważ potrzebuję tych informacji na projekt do szkoły z góry dziękuję za wszelką pomoc

2

Odp: Projekt potrzebna pomoc!!!

1. Przywitalnia
2. Do wykonania zaworów to obrabiarka numeryczna ;)

3 Ostatnio edytowany przez Miyagi (2013-05-30 21:08:04)

To jak juz masz projekt zaworu najlepiej w jednym z programow 3d np NX czy Catia, generujesz z nich tzw. G kod czyli kod CNC, na podstawie ktorego maszyna (obrabiarka) wykonuje wczesniej zamodelowany zawor. Druga opcja, bardziej archaiczna, jest stworzenie wylacznie plaskiej dokumentacji (2d czyli rysunkow) a nastepnie reczne napisanie kodu dla maszyny np jak w ponizszym liku:

[url]http://marekaugustyn.whshost.com/CNC_Przyklad1.php[/url]

Metoda wykonaniu w duzej mierze zalezy od wykonawcy, a mianowicie od tego jakim sprzetem ow wykonawca dysponuje. Wg mnie najbardziej odpowiednim sprzetem do wykonania zaworu jest tokarka numeryczna (CNC) aczkolwiek mozna go rowniez wykonac na tokarce manualnej (dla wprawnej reki dokladnosc moze byc przyblizona do CNC, ale powtarzalnosc juz nie bedzie na tym samym poziomie). Trzeba rowniez nadmienic, ze sa na rynku wielozadaniowe maszyny CNC takie jak frezarko-wiertarko-wytaczarki, ktrore wykonaja zawor rownie dobrze jak tokarka numeryczna.
Mam nadzieje, ze sie przyda :)

"Czas tracony z przyjemnoscia, nie jest czasem traconym"
                                         - Thomas Eliot

4

tzn też mi sie wydawało że zawór się robi na tokarce ale jak to powiedziałem gościowi od konstrukcji maszyn to mi powiedział że by mnie z zakładu wyje*ali za marnowanie materiału  bo jednak jak sie bierze metalowego kloca i chce sie coś z tego wytoczyć to skrawków troche jest zwłaszcza że klocek musi być grubości główki tłoka dzięki za pomoc a jeszcze mógł by mi ktoś napisać jeszcze czym zakończyć bo załóżmy że zrobiłem już zawór to trzeba go jeszcze wykończyć (polerowanie czy coś takiego) a ja w tym temacie jestem raczej zielony :)

5

Musisz określić ile sztuk w projekcie masz do wykonania, bo od tego zależy metoda jaka go wykonasz. Np dla 1 sztuki cnc moze byc spoko, ale dla 1000 bedzie inny proces technologiczny. Większe ilości robi sie z preta ktory sie "specznia" na goraca z jednego konca, odkuwa sie kształt grzybka zaworu i tylko wykańcza na cnc.
ps. kiedyś na discovery było o zaworach w how its made, albo w how do they do it

6

Miyagi napisał/a:

To jak juz masz projekt zaworu najlepiej w jednym z programow 3d np NX czy Catia, generujesz z nich tzw. G kod czyli kod CNC, na podstawie ktorego maszyna (obrabiarka) wykonuje wczesniej zamodelowany zawor. Druga opcja, bardziej archaiczna, jest stworzenie wylacznie plaskiej dokumentacji (2d czyli rysunkow) a nastepnie reczne napisanie kodu dla maszyny np jak w ponizszym liku:

[url]http://marekaugustyn.whshost.com/CNC_Przyklad1.php[/url]

Metoda wykonaniu w duzej mierze zalezy od wykonawcy, a mianowicie od tego jakim sprzetem ow wykonawca dysponuje. Wg mnie najbardziej odpowiednim sprzetem do wykonania zaworu jest tokarka numeryczna (CNC) aczkolwiek mozna go rowniez wykonac na tokarce manualnej (dla wprawnej reki dokladnosc moze byc przyblizona do CNC, ale powtarzalnosc juz nie bedzie na tym samym poziomie). Trzeba rowniez nadmienic, ze sa na rynku wielozadaniowe maszyny CNC takie jak frezarko-wiertarko-wytaczarki, ktrore wykonaja zawor rownie dobrze jak tokarka numeryczna.
Mam nadzieje, ze sie przyda :)

Siedzisz w temacie cnc? Powedzmy, ze chcial bym cos sobie zrobic na wzor ZETY. Mam dostep do maszyny, ale program chcialbym napisac sam. Jaki program komputerowy bylby najlepszy? Najlepiej gdyby programowanie polegalo na wymodelowaniu detalu w 3d, a program automatycznie konwertowal model i tworzyl program dla maszyny. W jakim formacie musi byc zapisany program, bo zakladam ze formatow zapisu takiego programu tez jest kilka.

[IMG]http://img845.imageshack.us/img845/9062/katradom2.jpg[/IMG]

7 Ostatnio edytowany przez Miyagi (2013-05-31 07:27:38)

Oczywiscie kakarotto ma 100% racje, najpierw musisz okreslic ilosc! Jezeli chodzi o duze serie rowniez kakarotto ma racje ze specznianiem preta i kuciem tu masz to blizej opisane:

[url]http://www.zss.lublin.pl/html/motor/11.3%20Zawory.pdf[/url]

Co do innych metod, nie jestem pewien, ale mozliwe, ze mozna je wykonac z proszkow. Sa to proszki metali sprasowane do pozadanego kstaltu w formie, napewno waly korbowe mozna tak wykonac.

@Jery:
bezposrednio nie jestem zwiazany z obrobka, ale z konstrukcja. Taki kod mozesz napewno wygenerowac z modelu 3D w ProEngineer, Catia czy NX, sluza do tego specjalne moduly. Lecz z doswiadczenia kolegow po fachu ktorzy siedza po uszy w obrobce wiem, ze te moduly nie dokonca sa super i oni sami pisza taki kod. Niestety nie jestem sobie w stanie przypomniec nazwy takiego programu. W ponizszym linku masz troche tutoriali dla G-code

[url]http://www.cnccookbook.com/CCCNCGCodeCourse.htm[/url]

Tam jest opisany program G-Wizard, ale teraz nie wiem czy kumple tez go uzywaja czy innego.
Pzdr!

- Thomas Eliot

8

To tak jeżeli chodzi o programy i wpisanie w program kodu to nie o to mi chodzi (przepraszam was za to ze nie umieściłem tego w 1 poście ale i tak dziękuję) załóżmy że zakładam firmę i potrzebuje maszyn do wyrobu zaworów i tu wlasnie o to chodzi jakie maszyny będą mi potrzebne i co dana maszyna będzie robić a wydaje mi się że mojemu profesorowi chodziło właśnie o metodę spęczniania tylko jakie maszyny są do tego potrzebne a potem jakie będą potrzebne do polerowania itp ponieważ muszę zrobić także rysunek wykonawczy takiego zaworu i muszę na nim uwzględnić jakimi metodami powierzchnie zaworu będą obrabiane i czy w ogóle będą

9

Zadzwoń zapytaj może Ci polecą jakiś poradnik albo ksiażkę
[url]http://paradowscy.4b.pl/[/url]

Tu coś jest
[url]http://www.forum.alfaholicy.org/hyde_park/74760-proces_technologiczny_wytwarzania_zaworu.html[/url]

W tej książce widzę masz wszystko opisane
[url]http://allegro.pl/wybrane-zagadnienia-materialow-konstrukcyjnych-i3237867735.html[/url]

Husaberg FE 450 E / SM
KTM 380 SMR SOLD
DR-Z400SM   3x3 , FCR39MX , JD , MRD/SSW , MAGURA/BREMBO4P/BRAKING320MM, IMS 2.6  SOLD

10 Ostatnio edytowany przez Miyagi (2013-05-31 12:40:57)

Vojtas napisał/a:

ponieważ muszę zrobić także rysunek wykonawczy takiego zaworu i muszę na nim uwzględnić jakimi metodami powierzchnie zaworu będą obrabiane i czy w ogóle będą

tak z innej beczki, czego ty sie w ogole uczysz?
Konstruktor na rysunku podaje zadana chropowatosc, adekwatna do porzeb (nie za duza bo element nie bedzie pracowal nalezycie i nie za mala bo koszta niebeda wspolmierne), nastepnie technolog dobiera rodzaj obrobki i maszyne. Jesli w przyszlosci zamierzasz byc wlasnie technologiem to tworzenie ryunku nie lezy w twojej dziedzinie aczkolwiek musisz byc biegly w jego czytaniu.

Ale ok, z twojego opisu wyglada na to ze jednak bedziesz technologiem, i masz stworzyc proces technologiczny produkcji zaworu silnikowego, a wiec musisz krok po kroku opisac jego przebieg. I teraz jezeli produkujesz zawory od zera:
1. ciagle odlewanie pretow (polfabrykat)- urzadzenie odlewnicze
2. tzw specznianie to nic innego jak zwiekszenie srednicy poprzez tarcie, ale nie wiem jak sie nazywa taka maszyna fachowo szczegolnie przy produkcji seryjnej; moze jest to jakas forma walcarki choc watpie
3. kucie - pomiedzy kowadlem i bijakiem np. pod mlotami czy prasami
4. obrubka zgrubna - tokarka
5. obrobka wykanczajaca - tokarka, szlifierka

- Thomas Eliot

11

Dobra czego ja się w ogóle uczę jest to projekt na rysunek techniczny i teraz wam napiszę zagadnienia "Dokumentacja techniczno technologiczna - projekt       
Projekt powinien zawierać:
1.spis treści
2.założenia do projektu
3.szkic detalu
4.Część opisowa
-opis procesu wytworzenia detalu (chodzi mi o pomoc w tej części)
-dobór materiału
-opis przebiegu procesu (w tej)
-dobór maszyn i urządzeń razem z opisem (a przede wszystkim chodzi mi o ten punkt no może bez opisu bo to moge znaleść w necie głównie maszyny i urządzenia)
-wykaz i opis narzędzi (tutaj jak komuś się chce też może coś na ten temat napisać)
-wykaz narzędzi i urządzeń pomirowych
5.Rysunek wykonawczy (na kartce A3 nie w programie)
6.Uwagi (punkt niekonieczny)"
no i mi trafił się akurat zawór na którego temat nic nie mogę znaleść tzn "nic" wszystko oprócz punktów w których poprosiłem was o pomoc

12 Ostatnio edytowany przez Miyagi (2013-05-31 16:57:32)

Vojtas napisał/a:

-dobór maszyn i urządzeń razem z opisem (a przede wszystkim chodzi mi o ten punkt no może bez opisu bo to moge znaleść w necie głównie maszyny i urządzenia)

na to, pokrotce, masz odpowiedz w poscie powyzej. Co do punku 2 we wspomnianym poscie, poszukaj na necie: specznianie pretow, zwiekszanie srednicy preta, itd sprobuj tez z "zawor" dodajac do poprzednich. Na youtube napewno cos bedzie, sprobuj tez po angielsku czy po niemiecku na temat technologi wykonywania zaworow, musi cos byc :)

- Thomas Eliot

13 Ostatnio edytowany przez Miyagi (2013-05-31 17:09:31)

[url]http://www.youtube.com/watch?v=bhmSvEHLH2s[/url]

przyklad hinduskiej roboty, pewnie do Tata :) koles na pierwszym planie odsluguje mlot (kucie) a od ok 47s mozesz obserwowac, w kiepskiej jakosci niestety, tzw specznianie

a tutaj japonszczyzna

[url]http://www.youtube.com/watch?v=rfhZOKuv3hg[/url]

Jest tego troche i to tylko po wpisaniu w youtube "engine valve manufacturing", napewno sobie poradzisz z tym zadaniem :).

- Thomas Eliot

14

Proponuję zapisać się do biblioteki- na PW na SiMR, czy na WIP itd znajdziesz tonę książek na ten temat, łącznie z opisem całego procesu itd. Unikniesz dzięki temu gadania głupot przez ludzi, którzy z tym tematem mają niewiele wspólnego, a zdanie rozpoczynają od "wydaje mi się". Pomimo, że wszyscy są przyzwyczajeni do tego, że "google zna odpowiedź na wszystkie pytania", to w przypadku konstrukcji już lepiej odwołać się do literatury z lat 60'.

15

Kup książkę co Ci dałem link i problem z głowy.
20zł to nie majątek.
Na necie też coś jest tylko trzeba szukać.
Sądzę że 20 minut z google i podstawy byś znalazł.
Mi zajęło 2 minuty znalezienie tych linków co posty wyżej.
Nie wiem z czym masz jeszcze problem.
Nikt Ci raczej gotowej pracy nie napisze.

Husaberg FE 450 E / SM
KTM 380 SMR SOLD
DR-Z400SM   3x3 , FCR39MX , JD , MRD/SSW , MAGURA/BREMBO4P/BRAKING320MM, IMS 2.6  SOLD