16

Odp: XR650R by konradoz

Hacker, raczej taka jak tu: [url]http://www.xr650r.co.uk/newparts/magbolts/magbolts.shtml[/url] , moja siedzi w ramie w połowie, zastanawiam się jak ją wykręcić: zerwany łeb śruby.
Tabul, nie wykręcałem nic? W serwisówce mowa tylko o tym żeby przed założeniem właśnie płaskim śrubokrętem wykręcić na maksa ten bolec ( tak żeby się schował), ale przy zdejmowaniu ani słowem na ten temat. Pewnie ten sam typ budowy co w gas gasie bo sprężyny brak.

17

Katastrofa... przy rozwiercaniu śruby tytanowe wiertło (1,5mm) pękło i około 2mm tego wiertła zostało w śrubie. Da się to jeszcze w jakiś sposób wykręcić?:/
Próbowałem dookoła delikatnie opukiwać cienkim przecinakiem ale nawet nie drgnęła i teraz to dopiero zagwozdkę mam a człowiek by polatał przez długi weekend

18

dokładnie, wkręcając bolec się chowa, więc generalnie aby sprawdzić wyciągnięcie łańcucha powinieneś mieć podany graniczny rozmiar między ogniwami, bo napinaczem to tylko na oko...

19

zdaje sobie z tego sprawę jednak na razie chciałbym poskładać wszystko do kupy zobaczyć czy moto jeździ jak powinno i ewentualnie w trakcie sezonu oddam go na wymianę łańcuszka

20

konradoz napisał/a:

Katastrofa... przy rozwiercaniu śruby tytanowe wiertło (1,5mm) pękło i około 2mm tego wiertła zostało w śrubie. Da się to jeszcze w jakiś sposób wykręcić?:/
Próbowałem dookoła delikatnie opukiwać cienkim przecinakiem ale nawet nie drgnęła i teraz to dopiero zagwozdkę mam a człowiek by polatał przez długi weekend

Zrób zdjęcie.

Husaberg FE 450 E / SM
KTM 380 SMR SOLD
DR-Z400SM   3x3 , FCR39MX , JD , MRD/SSW , MAGURA/BREMBO4P/BRAKING320MM, IMS 2.6  SOLD

21

Na razie zrobiłem tak: wwierciłem się delikatnie obok, rozwierciłem wiertłem 2,5mm delikatnie, niestety na sucho nie poszło więc wkleiłem na mocny klej do metalu torxa i teraz wysycha, jutro po robocie podejście do wykręcania jak nie pójdzie wrzucę zdjęcia.

22

przechodzę walkę z obrobionymi śrubami w DR400, polecam metodę brutalną, nabicie na uszkodzoną śrubę nasadki mniejszej, używałem calowych albo gwiazdek zależnie od spasowania/uszkodzenia łba, przy małych śrubach (klucz 10-14) zdarzyło mi się ukręcić śrubę w połowie długości więc chwyt jest mocny (urwanie powodowała 30 letnia korozja, Tobie raczej nie grozi), powodzenia

23

Dzięki Panowie za rady, niestety klej do metalu poddał się bardzo szybko i lipa, spróbuję jutro jeszcze przewiercić się na wylot może to trochę "rozluźni" śrubę chociaż będzie to trudne z ręki, a dwa opiłki znajdą się w ramie:/
Nic trzeba powalczyć dalej.
Zdjęć nie mam bo muszę aparat naładować z telefonu nic nie widać.

24

Wbiłem dziś torxa i próbowałem odkręcić ale torx został w śrubie i d_pa:/
Poniżej zdjęcie, jakieś sugestie co z tym fantem można zrobić?
http://p1.bikepics.com/2013/04/27/bikepics-2547314-full.jpg

25

można jeszcze na gorąco, tylko czy uda się coś tam wbić?

26

Z wbiciem będzie ciężko bo miejsca nie ma.

27

to obciąć i przyspawać coś nowego albo olać i spuszczać olej inaczej

28

Rozwierć to wiertłem widiowym (pełnowęglikowym) o średnicy śruby i wstaw helicoila.
Możesz też próbować brutalnie punktakiem jeśli chodzi o samo wiertło
(kiedyś wyjąłem w ten sposób urwany gwintownik, kruszyłem go punktakiem i wyjmowałem po kawałku)

29

Od wykrecania urwanych srob sa wykretaki ... a nie wbijanie torxow spawanie i inne rEzby

suzuki ts50-->yamaha xt125x-->ktm lc4 SM HF-->ktm exc530sm-->ktm 450 smr :D

KTM the best fuck the rest

30

ale najpierw trzeba rozwiercić, jakbyś przeczytał temat to by było miło