1

Temat: Przepisy VAT 2014

Nie wiem czy słyszeliście, ale od przyszłego roku zmienia się ustawa VAT na naszą niekorzyść.
Mianowicie do tej pory można było zakupić pojazd i sprzedać go po upływie 6 miesięcy jako rzecz używaną. Dzięki temu nie trzeba było ponownie naliczać VAT-u, który się odliczyło przy zakupie. Jeśli będziecie chcieli sprzedać sprzęt którego jesteście w posiadaniu pół roku wzwyż, w 2014 roku będziecie musieli doliczyć do ceny VAT. Nowelizacja obniży faktyczny przychód który uzyskamy ze sprzedaży, tak więc dobrze byłoby dla tych którzy zamierzają zmienić maszynę i są VAT-owcami, zbyć pojazd w tym roku, a nie w następnym.

Byłem dzisiaj na szkoleniu o VAT i pomyślałem, że warto z wami się tym podzielić :)

Husa Husa HUsaaabeeerg :D

2

Odp: Przepisy VAT 2014

Dzięki za info, ile % haraczu chcą?

http://bikepics.com/members/rr666/
XF650 -> LC4 SM+E -> Z1000 -> EXC400 E+SM -> Transalp 600 '96 (jeszcze kiedyś SM kupię!)

3

kolejny POjebannnyyy pomysł

i can do this .. here, hold my beer

4

RR napisał/a:

Dzięki za info, ile % haraczu chcą?

Kupując pojazd w 2014 z fakturą VAT 23% możesz sobie odliczyć 50% VAT-u (do tej pory jest 60%, a nie raz na motocykle ludzie odliczają i cały), później przy sprzedaży musisz ponownie naliczyć VAT, tylko z tego co mi się wydaje będzie to już pełne 23%, a nie ułamek który sobie odliczyłeś (60 % lub 50 %).

Husa Husa HUsaaabeeerg :D