1

Temat: Czujnik prędkościomierza - ktm 690 smc r

Witam!

W swoim smc zmieniałem przednią tarczę hamulcową na wave, jako że jest ona grubsza niż seryjna, łebki śrub mocujących tarczę haczyły o czujnik prędkościomierza, więc wykonałem rzeźbę przyszlifowania czunika - [url]http://forum.supermoto.pl/post150420.html#p150420[/url]

W rezultacie wygląda to tak:
http://images44.fotosik.pl/645/3f2ed9b08c333404gen.jpg
Posłużyłem się zdjęciem usera PRELUDE2000 ponieważ najlepiej obrazuje stan rzeczy (mam nadzieję że nie będzie miał za złe)

Rzecz w tym że podczas jazdy z prędkościa (szacuję) ok 90 km/h prędkościomierz wskazuje wartości w przedziale 120-220km/h, co za tym idzie po dzisiejszym tripie ok 80km, na zegarze przybyło mi niespełna 200km przebiegu.

Szlifując czujnik nie zauważyłem abym się "dokopał" do jego środka.
Pytanie, ktoś coś się orientuję czy taka ingerencja, już mogła uszkodzic czujnik, czy może jest on w zbyt małej odległości od tarczy, czy może na tarczy wave jest jakieś inne odniesienie, które nie stroi z tym czujnikiem??

SMCR AKR

2

Odp: Czujnik prędkościomierza - ktm 690 smc r

Miałem tak samo jak wymieniłem śruby mocowania tarczy z oryginalnych na jakieś z Obi;]

Było KTM LC4. Obecnie klasyk z1100. Brak kasy na SM :(

3

Śruby zostawiłem oryginalne.

SMCR AKR

4

a moze poprostu tak zapie*dalasz? :D

Huska 701 '17

5

fistach napisał/a:

a moze poprostu tak zapie*dalasz? :D

:)

a może powinieneś zeszlifować całą powierzchnie zeby była jednolita i najlepiej by zachować oryginalny odstęp jaki był pomedzy śrubka a czujnikiem

Suzuki Bandit 600 -> SMC 690

6

kwkm postaram się w tym tygodniu zabrać motocykl z Łodzi to sprawdzę czy u mnie też nie pojawił się ten problem. Będę w kontakcie.
Pozdro!

7

lepko napisał/a:

najlepiej by zachować oryginalny odstęp jaki był pomedzy śrubka a czujnikiem

Spróbuję dwóch opcji, aby wybadac czy czujnik jest sprawny.

Umieszczę czujnik w tej samej odległości od osi, ale w innym miejscu tak abym mógł zwiększyć odległoś czujnika od tarczy, do tej     która była pierwotnie. Jeśli to nic nie zmieni, to zamontuję czujnik na swoim miejscu i wsadzę znów oryginalną tarczę, wtedy będę miał jasność..

SMCR AKR

8

Krzysiu przyjechałem dzisiaj po motocykl do Łodzi i u mnie jest dokładnie tak samo - według prędkościomierza prędkość wynosiła 224 km (i wciąż wahała się) a leciałem gdzieś 90 km/h... i tak sobie myślę czy czasem nie jest tak że czujnik zaczytuje prędkość nie z jednej namagnesowanej śruby mocującej tarczę tylko z dwóch które powinny być wkręcone naprzeciwko siebie, gdyby np wkręcone były obok siebie mogłyby dawać takie objawy - jeśli jestem w błędzie to sprostujcie proszę. Śruby zastosowałem dokładnie te same które były w seryjnej tarczy.
A tak na marginesie - w Rally pytałem się jak powinna być zamocowana tarcza wave i usłyszałem że nie powinno się frezować czujnika tylko gwiazdkę dystansową tarczy - k***a przecież wtedy w ogóle nie weszłaby w zacisk...

9

jak sie orientuje w przedniej tarczy wszystkie sruby mocujace sa takie same ( wizualnie ) i tylko jedna jest magnesowa

10

a co jak by sie zebralo troszke z lebkow srub mocujacych ?

11

RADZIOL napisał/a:

a co jak by sie zebralo troszke z lebkow srub mocujacych ?

może to jest jakieś rozwiązanie - ja byłem dzisiaj w serwisie i niestety brak pomysłów jak temu zaradzić. A może propozycja lepko by starać się odtworzyć pierwotną odległość czujnika od śrub rozwiąże problem.

12

PRELUDE2000 napisał/a:

starać się odtworzyć pierwotną odległość czujnika od śrub rozwiąże problem.

Najpewniej odległośc może byc przyczyną anomalii, jutro to zweryfikuję.

SMCR AKR

13

Będę czekał na wieści - powodzenia!

14

Po dogłębnych analizach tematu myślę że jest to dokładnie bez sensu.

Zmiana kształtu tarczy nie może mieć wpływu na fizykę.
Odległość magnesu od osi nie ma wpływu.

Ma wpływ odległość czujnika od magnesu, jak będzie za daleko to będą za słabe sygnały na cewkę i czujnik będzie łapał nie każdy obrót koła ale wtedy będzie zaniżał prędkość

Zerknąć do instrukcji czy przypadkiem nie można zmieniać obwodu koła ( ten sam prędkościomierz do wersji SM i Enduro ) w huśkach nie można, zmieniasz koła na małe stać cię, to kup se drugie zegary 800 pln

Niepokojące są wahania wskazań. Szlif czujnika = śmierć lub odległość czujnika od magnesu uległa zmianie i procek z licznika nie wie za bardzo co zrobić z takimi wskazaniami ( napięciami zaindukowanymi w cewce czujnika) i pokazuje głupoty

Rada wrócić na chwile do starej tarczy i zobaczyć

Wyjąć magnes i jeździć bez = 10 lat terroru a moto jeżdżone tylko do kościoła i to przez moją babcie panie stan jak nowy itd

PZDR

Gdzie moja iskra k............................................

Huśka 510 sm + yzf 250 + busik na 3 moto + spore chęci do spalania etyliny

15

751abb napisał/a:

Rada wrócić na chwile do starej tarczy i zobaczyć

Tak właśnie planujemy - zobaczymy co z tego wyjdzie