1

Temat: Opona zbiera smar z łańcucha Dr650 SE

Kurcze, mam taki dziwaczny problem...

Założyłem koła SM i zauważyłem, że tylna guma, sam rant(przełamanie) delikatnie czasem obciera o łańcuch i co za tym idzie, zbiera smar z łańcucha, zrobił się taki 3mm pasek na oponie.

Opone mam 150

Felga Exel 4,25

A czy jak wsadził bym niższy profil opony to czy czasem opona nie zrobi się bardziej okragłą i rant delikatnie zniknie(bedzie w innym miejscu) ?

Głupia sprawa a denerwuje, bo nie po to kupiłem koła SM  aby jeździć delikatnie, ale kuźwa strach bo wiadomo smar...

Suzuki DR650SE 2000r Bieszczady...

"Jeśli chcesz mieć wrogów, bądź lepszy od swoich przyjaciół.
Lecz jeśli chcesz mieć przyjaciół, pozwól, aby przyjaciele byli lepsi od ciebie"

2

Odp: Opona zbiera smar z łańcucha Dr650 SE

Zmień smar :)

WWW.HI-OCTANE.PL

#13 Mistrzostwa Polski

3

albo smarujesz z węża od hydrantu:). U mnie też nie ma przerwy pomiędzy oponą, a kietą i jakoś wszystko jest ok. Co to za środek?

rmz 250
gas gas txt 250

4 Ostatnio edytowany przez wnyku (2013-04-17 21:13:20)

może i delikatnie za dużo mi się psikneło :D ale bez przesady :p hydrantu żadnego nie było :P
a smar mam IPONE RACING CHAIN 500ML

Lecz jeśli chcesz mieć przyjaciół, pozwól, aby przyjaciele byli lepsi od ciebie"

5

Smaruj lancuch od strony wewnetrznej. Bokow nie trzeba smarowac

WWW.HI-OCTANE.PL

#13 Mistrzostwa Polski

6

Dziwne... mam u siebie w DR 150tkę wcześniej miałem kilka 160 i nigdy łańcuch nie dotykał opony. Jeśli chodzi o smarowanie to tak jak pisze Maniek, smaruj tylko od wewnętrznej strony. Smarowanie po zewnętrznej czy bo bokach łańcucha nie ma sensu, siła odśrodkowa i tak nadmiar smaru rozrzuci.

motoslide.com

7 Ostatnio edytowany przez wnyku (2013-04-17 22:41:51)

Bartek
Właśnie słyszałem, że wchodzi 160. Wiec sie zastanawiam kurcze jakim cudem u mnie to 150 prawie ociera.

Albo poprostu ta guma jest taka gówniana... bo to jest firma CST

kupiłem z taką oponą więc pasuje ją zjeździć

8 Ostatnio edytowany przez Barteksm (2013-04-17 22:49:01)

Pewnie to wina piasty, bębna zębatki... u siebie mam zaplecione felgi san remo 4,25 na oryginalnych piastach.

motoslide.com

9

u mnie też jest na oryginalnej piaście