1

Temat: Peknieta rama EXC 04r/ Kupie rame EXC

[url]http://www.bikepics.com/members/czarnysm/04525exc/[/url]   taka sytuacja z rama dzis nastała , normalne latanie troche na koło i tyle zero skokow itp. Pomijajac fakt ze w ogole nie mam pojecia jak mogła peknąc i z jakiej przyczyny jest pytanie- czy jest sens to spawac?   wydaje mi sie ze nie ale moze ktos miał podobny przypadek i moze sie wypowiedziec. Co mogło byc przyczyną pekniecia ?   
mimo to Zaczynam szukac ramy  wiec od razu prosze o odp czy bedzie pasowala od rocznikow 05-07 (wlasnie w miejscu pekniecia ma inny kształt) a moze sie zdarzyc ze akurat ktos taka bedzie miał, i ogolnie od jakich modeli podejcie do mojego exc 525 04r.
Jak by ktos miał na sprzedanie Prostą rame ktora Podejdzie do mojego moto,  to PW lub 511198876.

525 EXC

2

Odp: Peknieta rama EXC 04r/ Kupie rame EXC

Właśnie zobaczyłem te fotki na BP za nim je wstawiłeś.
Wygląda dość brzydko ale miejsce pęknięcia nie jest tak straszne jak np. główka ramy.
Ja osobiście bym to pospawał.
Zresztą moja rama też była w kilku miejscach pociągnięta elektrodą i wyszło super - zero śladu. Może to dlatego, że akurat robił mi to prawdziwy zawodowy spawacz.

Husaberg FE 450 E / SM
KTM 380 SMR SOLD
DR-Z400SM   3x3 , FCR39MX , JD , MRD/SSW , MAGURA/BREMBO4P/BRAKING320MM, IMS 2.6  SOLD

3 Ostatnio edytowany przez moto (2013-04-16 23:19:00)

Znam kilka osob ktore Maja rame na sprzedanie ale to z V5, papierami Uk... Ale nie sadze ze musisz zmianic, porzadny fachowiec, wstawi tam kawalek nowej rurki I po sprawie :) Znajomi przerabiali pod plastiki od nowszego modelu i sami spawali uchwyty w tym miejscu I nie slyszalem zeby komus peklo, moze okazja zeby zrobic wyglad exc 08+ ;)

4

Nom, rozpoczęcie sezonu i kuuuu.rwaaa taki zonk:((

LT-Z 400 --->DR-Z 400 SM+Yoshi RS2--->KTM 525 EXC SM --->MT-09--->Husaberg FS 650

5 Ostatnio edytowany przez czarnysm610 (2013-04-16 23:25:55)

hacker  Spawacz w poznaniu? czy gdzie wysyłałeś? mowisz zeby pospawac-ok tylko mam obawy ze bedzie dalej pekac bo czemu w ogole tam pekła? moze wada materiału  i jak pospawam to pojdzie w drugim miejscu. na moto zrobiłem 6 tys km od kiedy mam i było ok a tu dzis z niczego  na odcinku 10 km pękła na okragło. moze gdzies jakies napręzenia za duze? cos za mocno przykrecony silnik czy tłumik na sztywno(koncowke mam przykreconą za mocno w obejmach i nie pracuje i moze to przeniosło obciazenie w te miejsce bo jak widac pekło przy samym mocowaniu kolektora. moto dowiedz sie  jakie ceny tych ram ewentualnie, a na 08r za duzo rzezby jak dla mnie uchwyty wydechy itp  czego zwolennikiem nie jestem. oryginał ma byc :)

525 EXC

6

Spawałem w poznaniu.
Ojciec laski z forum jest spawaczem w firmie produkującej duże przesyłowe zawory gazowe więc co do jego "umiejętności" nie miałem żadnych "ale".
Po spawaniu i malowaniu nie ma śladu po tym zabiegu.
Poszukaj u siebie w okolicy jakiegoś spawacza. Nie musi być to zakład ślusarski, może jest jakaś firma która produkuje stalowe konstrukcje. Tacy spawacze często na lewo lubią sobie dorobić.

Ogólnie pierwszy powód jaki mi przyszedł do głowy patrząc na fotki to wydech.
Za sztywno, za blisko, za duże drgania.

Husaberg FE 450 E / SM
KTM 380 SMR SOLD
DR-Z400SM   3x3 , FCR39MX , JD , MRD/SSW , MAGURA/BREMBO4P/BRAKING320MM, IMS 2.6  SOLD

7 Ostatnio edytowany przez czarnysm610 (2013-04-16 23:50:22)

no tak ale w koncu  szybciej powinno puscic mocowanie  kolektora albo koncówki a nie RAMA tak mi sie wydaje, jak nie zdajde u siebie nic a to mozliwe bo mieszkam w małym miescie, to  bede szukał gdzies po polsce, wiec jak ktos ma/zna  osobe ktora by zrobiła to bez lipy to  prosiłbym o namiary na PW

525 EXC

8

hacker33 napisał/a:

Ogólnie pierwszy powód jaki mi przyszedł do głowy patrząc na fotki to wydech.
Za sztywno, za blisko, za duże drgania.

Tez to zauważyłem przy ogledzinach, ze w porównaniu do mojego wydechu kolektor dotykał ramy dość mocno i był mocno skrecony wręcz na sztywno, u mnie dużo większa odległość kolektora od ramy i kolektor z wydechem można ruszyć ręką czyli jest luz. Ale czy wydech tak zamontowany jest w stanie rozpruć rame?

LT-Z 400 --->DR-Z 400 SM+Yoshi RS2--->KTM 525 EXC SM --->MT-09--->Husaberg FS 650

9

Moim zdaniem niewarto kupować nowej rsamy,tylko pospawać tą.A pytasz sie czemu tutaj pekło masz także obok przyspawane mocowanie zadupka,a orginalnie ta rama była spawa wieć można ja spawać.Podczas spawania zmienia się tylko struktura danego materiału spawanie to wysokotemperaturowy zabieg wiec także hartuje metal.

Hero Majestic Ankur--->Derbi Senda Xtreme R--->Lifan Cross 125--->Mz Etz 250--->Ktm Egs 360--->Kawasaki Zr7--->Gas Gas EC 300  2006 & Kawasaki Zr7s 2004

10

Mi dużo razy wibracje wydechu rozwalały mocowanie przyspawane do ramy,metalowe obejmy także pękały.Radze montować wydech do ramy na podkładkach gumowych.Już nie w 1 moto mi mocowanie od ramy urwało.

Hero Majestic Ankur--->Derbi Senda Xtreme R--->Lifan Cross 125--->Mz Etz 250--->Ktm Egs 360--->Kawasaki Zr7--->Gas Gas EC 300  2006 & Kawasaki Zr7s 2004

11

k***a se pospawajcie, rama jest peknieta a nie jakies tam mocowanie.Kolega zapierdala jak dzik i musi mieć rame, a nie spaw. Sorry ale dla mnie to rzeźba i niebezpieczenstwo

12

Dzinkss napisał/a:

k***a se pospawajcie, rama jest peknieta a nie jakies tam mocowanie.Kolega zapierdala jak dzik i musi mieć rame, a nie spaw. Sorry ale dla mnie to rzeźba i niebezpieczenstwo

Przecież cała rama jest spawana.
Zaletą tej ramy jest to, że jest stalowa i nie ma problemu.
Gorzej jak to jest aluminium bo w tedy faktycznie trzeba by szukać speca.

Rzeźba w gównie to by była jakby chciał spawać samemu.

Zresztą kolega zdecyduje sam.

Husaberg FE 450 E / SM
KTM 380 SMR SOLD

13

ja tam sie nie znam :) ..ale jak dla mnie to na 100% ta rama była dłubana już przez kogoś ... ślady "pryszczy" po spawaniu "chyba" nie powinny mieć miejsca przy spawach fabrycznych (poszukaj fot takiej ramy [nowej fabrycznie] w necie i sprawdź czy takie przymalowane syfy to norma, może tak jest ...ale nie sądzę ) .... ps. ciekawe jak ta rama wygląda pod tą osłoną ?

[url=http://postimage.org/]http://s23.postimg.org/fxpf4pssr/bikepics_2543174_800.jpg[/url]

[url=http://postimage.org/]http://s10.postimg.org/m2ciwo8nt/bikepics_2543175_800.jpg[/url]

i can do this .. here, hold my beer

14

HEMP jeżeli takie coś w/g Ciebie to dłubanie to używanej DRZ byś chyba nigdy nie kupił.

Husaberg FE 450 E / SM
KTM 380 SMR SOLD

15 Ostatnio edytowany przez subek (2013-04-17 08:58:52)

Najważniejsze to dowiedz się z jakiego gatunku stali jest ta rama wykonana żeby dobrać odpowiednie materiały, prąd spawania, czy wyżarzać itd. później można myśleć o spawaniu. Jak zrobisz to wszystko tak jak ma być. na koniec prześwietlisz spoinę i będzie czysta bez żużli, przyklejeń pęcherzy możesz liczyć na to, że będzie miała co najmniej taką samą wytrzymałość jak reszta tej rurki i wtedy będzie profi. Tylko, że koszty i czas tej całej zabawy (spawalnik, spawacz, materiały radiologia) może nie do końca być opłacalne. Zawsze można pospawać to byle jakim drutem czy elektrodom na byle jakim prądzie i liczyć na szczęście :)

EDIT. Tak patrzę i to jest tak dupowato spękane, że ciężko będzie w ogóle to dobrze pospawać.

TM SMX 450Fi #426
KTM EXC 450 Six Days Sardinia