1

Temat: Czy AIROH AVIATOR ma homologacje żeby jeździć po drogach publicznych?

Witam,

Czy kaski offroadowe mają wszelkie potrzebne homologacje, certyfikaty czy co tam potrzeba żeby normlanie poruszać się nimi na drogach publicznych? Dla przykładu interesuję mnie jak sprawa wygląda w przypadku AIROH AVIATOR

2

Odp: Czy AIROH AVIATOR ma homologacje żeby jeździć po drogach publicznych?

Pytasz czy kask który kosztuje dość sporo ma atesty ???
No nie rozśmieszaj mnie

https://www.facebook.com/MoherosBanditos
www.youtube.com/JG53Pogo

3

Wiem, że ma atesty ale słyszałem, że potrzebne są jakieś europejskie homologacje itp.
Wolę się upewnić :) Myślałem, że skoro crossy (nie enduro) też nie mają homologacji to i w kaskach coś takiego może się zdarzyć.

4

Często nawet kaski za 40 zł mają homologację. :) A tak pozatym to aviator ma sporo nie przyjemnych opinii.

KTM EXC 450
       SXF 250

5

maniak napisał/a:

Często nawet kaski za 40 zł mają homologację. :) A tak pozatym to aviator ma sporo nie przyjemnych opinii.

Ma nieprzyjemne opinie, a jeździ w nim połowa mistrzów ? Min. Teddy, ken roczen, justin barcia (chyba) ... Większość chyba w aviatorach śmiga bo jest to niesamowicie lekki kask ...

6

jak w tym ustrojstwie jeżdżę i jest lekki jak pióro. Poza tym kask jak kask

rmz 250
gas gas txt 250

7

Żeby nie zaśmiecać jest już dyskusja na temat kasków i może nie róbmy tu znów tego samego. :)

A jeżdzą dlatego że sponsor płaci im za to :)

KTM EXC 450
       SXF 250

8

maniak napisał/a:

A jeżdzą dlatego że sponsor płaci im za to :)

ja dostałem dwie paczki żelków i dmuchaną panią

rmz 250
gas gas txt 250

9

Sam byłem najpierw jak najbardziej za aviatorem bo jakby by nie było cena niezła, masa, i sama stylistyka robią wrażenie wiadomo każdy wybierze co innego i nie zaśmiecajmy już w tym temacie  :)

KTM EXC 450
       SXF 250

10

Dukers napisał/a:
maniak napisał/a:

Ma nieprzyjemne opinie, a jeździ w nim połowa mistrzów ? Min. Teddy, ken roczen, justin barcia (chyba) ... Większość chyba w aviatorach śmiga bo jest to niesamowicie lekki kask ...

Może rozwiniesz temat "nieprzyjemnych" opinii

facebook.pl/tr4moto
tr4moto.blogspot.com

11

Ja słyszałem, że jest jakiś problem ze szczękami i te dziury na górze nie koniecznie sprzyjają bezpieczeństwu :)

TM SMX 450Fi #426
KTM EXC 450 Six Days Sardinia

12 Ostatnio edytowany przez maniak (2013-04-15 15:33:56)

Teraz źle się wyraziłem na temat kasku to trzema mnie zagryźć i znów kłótnia na temat kasku. Odrazu mówię że nie chodzi tu o opinie w użytkowaniu bo jest lekki dobrze wyważony wygodny i dość ładny co cieszy oko i dla mnie samego okropnie się podoba i jeszcze do nie dawna bym go brał w ciemno ale bezpieczeństwo ciemna strona tego kasku rzecz. Ciężko znaleźć dobrą opinie na temat kasku. Kolega tadzik pisze ciekawie pisze możemy coś się dowiedzieć o danym kasku prawdziwych rzeczy a nie że o jaki ten kask jest wspaniały tylko pisze szczerze o kaskach które  przetestuje. Kask jest naprawdę ciekawy ale ta zła poświata pod względem bezpieczeństwa przekreśliła go jak dla mnie. Wiadomo kask to kask nawet ten za 300 zł w jakimś stopniu spełni swoje zadanie większość zależy od tego co jest pod kaskiem.
A przecież żadne ochraniacze nie zapewnią nam 100 % bezpieczeństwa.
Wiem że pewnie negatywnie odbierzecie moje zdanie bo co młody może wiedzieć.

KTM EXC 450
       SXF 250

13 Ostatnio edytowany przez tadzik (2013-04-15 15:53:15)

@maniak - zapytałem, bo chciałem wiedzieć konkretnie o czym mówisz w kwestii bezpieczeństwa. Masz swoje zdanie, to dobrze, ja chętnie dyskutuję na różne tematy.  Napisz czy złe opinie, z którym i się spotkałeś, są:
- zasłyszane
- przeczytane na forum
- z autopsji
- z testów ADAC
- z programów motoryzacyjnych

Kupiłem z końcem roku Aviatora dla siebie i niestety nie miałem jeszcze okazji w nim jeździć. Najbliższy weekend będzie pod znakiem upalania, więc mam nadzieję, że w najbliższym czasie ( po kilku godzinach spędzonych w tym kasku) będę mógł coś więcej o nim napisać :)

facebook.pl/tr4moto
tr4moto.blogspot.com

14

Zasialiście mi ziarno obawy, podobnie jak tadzik kupiłem niedawno Aviatora i nie miałem jeszcze okazji w nim latać, liczę że się nie zawiodę i będzie spełniał swoją rolę zgodnie z zastosowaniem.

15 Ostatnio edytowany przez tadzik (2013-04-15 15:55:04)

Mam nadzieję, że ta opinia o niskim bezpieczeństwie Aviatora nie jest w klimacie
"seryjne LC4 640 ma 70 koni, bo mi tak powiedział sprzedający"
:)

facebook.pl/tr4moto
tr4moto.blogspot.com