1

Temat: Temperatura Wody

Pany co maja w swoich singlach wskaznik temperatury cieczy, jak latacie przy takich temperaturach jak dzis to łapie wam ile  stopni cels? pytam bo załozyłem do siebie wskaznik i ku mojemu zdziwieniu nie dałem rady wejsc na wiecej niz 65*(podczas jazdy, temp zew.+4*) na postoju ok bo nawet pod 95 podciagneło ale wiatrak zbijał na 91.  Pompa wody standardowa zadna tam duza a moto nie dogrzane dosyc sporo, ile powinna wynosic prawidłowa temp robocza singla?   Chyba ze gajger cos zle pokazuje   taki  o [url]http://www.bikepics.com/pictures/2539834/[/url] [url]http://www.bikepics.com/pictures/2539836/[/url]  podpiety pod ten adapter  [url]http://allegro.pl/adapter-czujnik-temperatury-wody-koso-18mm-i3136807648.html[/url] na wezu zaraz za wyjsciem z pompy wody

525 EXC

2

Odp: Temperatura Wody

pewnie masz wywalony termostat i cala woda krąży dużym obiegiem i przy takiej temp. nie może dogrzać silnika.

3

Pytanie czy w ogóle jest zamontowany termostat w tym KTM-ie?

Husaberg FE 450 E / SM
KTM 380 SMR SOLD
DR-Z400SM   3x3 , FCR39MX , JD , MRD/SSW , MAGURA/BREMBO4P/BRAKING320MM, IMS 2.6  SOLD

4

a seryjnie w exc 525 04r był w ogole termostat? w week rozbiore i popatrze

525 EXC

5

EXC tak
SX nie mają seryjnie termostatów

Husaberg FE 450 E / SM
KTM 380 SMR SOLD
DR-Z400SM   3x3 , FCR39MX , JD , MRD/SSW , MAGURA/BREMBO4P/BRAKING320MM, IMS 2.6  SOLD

6

w moim 525 05 był

7 Ostatnio edytowany przez Dzinkss (2013-04-09 11:07:03)

plaster220 napisał/a:

w moim 525 05 był

A gdzie go zlokalizować?
Trochę sie podepne, u mnie po rozgrzaniu moto nawet jak chwile postoje to wywala mi przelewem płyn, w ciepłe dni dość szybko mi sie włącza wentylator, jedne światła ok na następnych juz wali przelewem na wydech i jestem ugotowany. Oczywiście nadmiaru płynu przy zalewaniu chłodnic juz nie ma bo wywali go przy pierwszym odpaleniu. Ostatnio nawet przy 0*C rozgrzewałem do spuszczenia oleju to silnik jeszcze zimny, a przelewem juz leci. Może to mieć jakiś związek z w/w termostatem?

LT-Z 400 --->DR-Z 400 SM+Yoshi RS2--->KTM 525 EXC SM --->MT-09--->Husaberg FS 650

8 Ostatnio edytowany przez plaster220 (2013-04-09 11:18:17)

Dzinkss napisał/a:
plaster220 napisał/a:

w moim 525 05 był

A gdzie go zlokalizować?
Trochę sie podepne, u mnie po rozgrzaniu moto nawet jak chwile postoje to wywala mi przelewem płyn, w ciepłe dni dość szybko mi sie włącza wentylator, jedne światła ok na następnych juz wali przelewem na wydech i jestem ugotowany. Oczywiście nadmiaru płynu przy zalewaniu chłodnic juz nie ma bo wywali go przy pierwszym odpaleniu. Ostatnio nawet przy 0*C rozgrzewałem do spuszczenia oleju to silnik jeszcze zimny, a przelewem juz leci. Może to mieć jakiś związek z w/w termostatem?

Albo nie otwiera ci się termostat albo nie działa ci pompa wody ewentualnie uszczelka pod głowica puszcza. Odkręć korek wlewu płynu w chłodnicy i zobacz czy przy dodawaniu gazu widać jak zaczyna coraz bardziej wirować płyn. Jeśli płyn krąży prawidłowo to pompa pompuje dobrze. Wtedy trzeba sprawdzić termostat. Powinieneś go mieć w obudowie plastikowej która łączy 3 lub 4 węże od chłodnic. Wykręć z niej termostat (jeśli go masz) wsadź do garnka z wodą i zacznij gotować wodę i obserwuj czy termostat się otwiera wraz ze wzrostem temp wody.

9

Przy otwartym korku jak dodam gazu to poziom sie zmniejsza czyli pompa ciągnie, będę musiał sprawdzić ten termostat czy z nim wszystko ok. Wydaje mi sie ze uszczelka pod czapką jest wporzadku bo przelatałem cały sezon i ani budyn mi sie w chłodnicach nie zrobił, stan płynu sie nie zmniejszał, oleju nie przybywało więc myśle ze tam wszystko ok.

LT-Z 400 --->DR-Z 400 SM+Yoshi RS2--->KTM 525 EXC SM --->MT-09--->Husaberg FS 650

10

Wymień płyn i potem zaobserwuj czy dalej tak się dzieje.

11 Ostatnio edytowany przez Dzinkss (2013-04-09 16:13:39)

katman napisał/a:

Wymień płyn i potem zaobserwuj czy dalej tak się dzieje.

Płyn wymieniam co 10-12mth czyli przy każdej wymianie oleju i regulacji/sprawdzeniu zaworów. Płyn przy spuszczaniu zawsze jak nowy(petrygo) może zmienić na jakiś inny?
    Czarny jak bym mógł uruchomić sprzeta to sam z ciekawości bym sprawdził te temperatury.
OT: Odnośnie kamery czekam na odpowiedz od kumpla bo nie ma go w tej chwili w PL. Jak tylko namierze te ceny dam znać. Pozdro

12

Możesz masz walnięty korek od chłodnicy? Nie trzyma ciśnienia i wywala płyn.
Mój np. miał walniętą blaszkę dociskową pod uszczelką:
http://p1.bikepics.com/2012%5C09%5C03%5Cbikepics-2451164-800.jpg

Husaberg FE 450 E / SM
KTM 380 SMR SOLD

13

Hacker muszę to sprawdzić tylko ze nie idzie spod korka, a przelewem daje.

14

To może masz już wychechłaną tą sprężynkę i nie trzyma Ci tych 1.4 bara?

Husaberg FE 450 E / SM
KTM 380 SMR SOLD

15

A odpowietrzasz układ?? i po co wymieniać płyn co 10-12mth??

Ja w exc 125 2t też miałem termostat.