31

Odp: Olej do filtra i smar do łancucha.

Kowal SG napisał/a:

Jak masz cały łańcuch w błocie z.....   to naftę, pojemniczek i pędzelek możesz sobie w buty wcisnąć, musisz z Karhera pociągnąć, przynajmniej trochę.

Naturalna rzecz. nawet myjąc "normalnie" moto myjką nie da się nie pocisnąć łańcucha. Chodziło mi bardziej o sytuacje, gdzie łańcuch myję dokładnie myjką ciśnieniową. Choć znajdą się i tacy, którzy tak robią i dla nich to bez różnicy i nie zauważają szybszego zużycia napędu.

32 Ostatnio edytowany przez Kowal SG (2013-03-29 10:38:57)

Moim zdanie na zużycie łańcucha większy wpływ ma moc moto niż  traktowanie go  myjką, W 530 tak czy srak raz w roku łańcuch bedzie do wymiany.  W  400 zmieniam co 2lata.  Jak byś nie mył i tak:   był, jest lub będzie do wymiany.

exc 400                 www.oklejsie.pl

33

kowal... jest jakaś znaczna różnica między smarami dedykowanymi do użytkowania w terenie a tymi głównie na szose??

wr 250x

www.bikersbook.pl

34

dżejkop napisał/a:

kowal... jest jakaś znaczna różnica między smarami dedykowanymi do użytkowania w terenie a tymi głównie na szose??

Marketingowa ;).

35

pany...
ktoś wie jaką pojemność mają te butelki z olejem i czyścikiem ??

[url]http://www.no-toil.pl/www/sklep/?p=productsMore&iProduct=109&sName=oil-evolution--cleaner-and-grease-3pak[/url]

wr 250x

www.bikersbook.pl

36

up up up ...

wr 250x

www.bikersbook.pl

37

ja ostatnio myłem łańcuch w ropie, pomoczył się ok 1h i brud zszedł idealnie(rozpięty bo skracałęm-za długi do kół sm).  jak nowy.  do smarowania używam ipone spray,  myje i smaruję tym samym sc33 jak i drz

Sherco st300  Cabestany Replica

38

dżejkop napisał/a:

pany...
ktoś wie jaką pojemność mają te butelki z olejem i czyścikiem ??

[url]http://www.no-toil.pl/www/sklep/?p=productsMore&iProduct=109&sName=oil-evolution--cleaner-and-grease-3pak[/url]

Chyba 1l.
Zamówiłem taki zestaw w pażdzierniku, do dzisiaj nic nie przyszło. Dzwoniłem co i jak, mówią że zamówienie jest,  a towar płynie z usa.
Już 5 miechów płynie, pewnie na krze dryfuje.

39

ok dzięki za odp.
kurcze... ja właśnie dzisiaj zamówiłem
no to ładnie se poczekamy.... :/
tak samo jest z ebajem.... zamówiłem lustra na brytyjskim i czekam już dobry miesiąc... 2 tygodnie temu powinny być
syf po prostu, klienta się traktuje jak byle szmate.... k***a mać :/

wr 250x

www.bikersbook.pl

40

od razu mówię że poza paragonem za zakup nic mnie z motodiabły nie łączy. widze efekt to piszę

odkopie bo to tym wątkiem się zainspirowałem :) kupując no-toil

olej do filtra - jak olej- ładnie wszystko zatrzymał ale ten zmywacz to jest bajka -  myślałem że te filmiki na youtube to ściema jednak filtr po wypraniu wyszedł jak nowy a pranie to była dosłownie chwila.

EXC 525 SM

41

a te buteleczki to po 450 gram są i ta pasta do krawędzi filtra 110 gram. Też się zastanawiam czy nie zamówić tego kompletu i dodatkowo filtra bo mają w dobrych cenach nawet już nasmarowanego :D

kolego talpini, a brałeś w tym komplecie 3 sztuk czy tylko smar i zmywacz?

42

Kowal SG napisał/a:
dżejkop napisał/a:

Marketingowa ;).

A ja się nie zgodzę na jeżdżę w terenie i używam innych smarów, które nie kleją brudu do łańcucha(smar plus piach= pasta ścierna- nie bardzo sprzyja długiemu użytkowaniu) ale czasem podczas treningu muszę smarować (bezoring) :/  łańcuch czysty, ale nie trzyma sie długo na łańcuchu, przez co nie nadaje się na szosę.

43

dżejkop napisał/a:

używa ktoś z was tego ustrojstwa?  :D
[url]http://www.youtube.com/watch?v=Gkyaoek9rGI[/url]

ja uzywam kattenmaxa- coś pieknego i palce całe ;) uzywam pierwszy sezon,znajomy ma juz 5ty sezon jeden zestaw.mycie zajmuje dosłownie chwile i aż sie chce to robić bo to banał.

jako smaru tez uzywam S100 po zobaczeniu wygranej w teście ale chyba na nastepny sezon chce coś co bardziej widać na łańuchu wiec chyba wezme valvoline.

44

macca napisał/a:

a te buteleczki to po 450 gram są i ta pasta do krawędzi filtra 110 gram. Też się zastanawiam czy nie zamówić tego kompletu i dodatkowo filtra bo mają w dobrych cenach nawet już nasmarowanego :D

kolego talpini, a brałeś w tym komplecie 3 sztuk czy tylko smar i zmywacz?

Nie wiem czy warto brać nasmarowany - aplikacja olejem to banał :) - a założysz dopiero na wiosnę
Brałem ten komplet niebiesko czerwony (olej na bazie alkoholu- czerwony 0,47l  i czyścik - niebieski 453g) i pastę
Popatrzyłem na zużycie w butelkach i tak
Olej chyba starczy mi na 4 razy (bo nie wiem czy na piąty raz wystarczy)
Czyścika będzie spokojnie na 6 myć
Pasta do krawędzi pewnie styknie na z 6-7 razy (jak nie więcej)

EXC 525 SM

45

Warto nasmarowany bo cena taka sama więc zawsze jakaś oszczędność.