Temat: Centrowanie felg szprychowych
Czy znacie kogoś sprawdzonego, godnego polecenia, kto dobrze wycentruje mi moje Excele SM ? Albo nawet oszprychuje koła całkiem od nowa ( biorę się za malowanie proszkowe kół )
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
FORUM.SUPERMOTO.PL » Co kupić? » Centrowanie felg szprychowych
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Czy znacie kogoś sprawdzonego, godnego polecenia, kto dobrze wycentruje mi moje Excele SM ? Albo nawet oszprychuje koła całkiem od nowa ( biorę się za malowanie proszkowe kół )
Paweł Krół B-B
Powiedzcie mi (Ci w temacie) ile trwa taka operacja rozplatania kół i ile za to kasuje?
1 dzień, cena zależna od roboty.
z 100-200zł
Rozpleść, dodać 2 brakujące szprychy, zapleść. Można taki zestaw do niego wysłać, czy trzeba osobiście się pofatygować?
Wysyłasz do niego czym chcesz.
A on Ci je potem odsyła pocztą za pobraniem.
Ja za taką usługę jak twoja zapłaciłem chyba 240zł.
Tylko mi wymienił wszystkie nyple.
Ok. Będe musiał się jakoś dogadać, bo potrzebuje rozłożyć fele na czynniki pierwsze, pomalować felgi, piasty, szprychy i znowu odesłać do poskładania.
On ma tam gościa od malowania.
Olaff, ja właśnie muszę zrobić to samo, tylko do tego delikatne prostowanie felg... niezły dzwon miałem. Wiem że nie powinno się prostować na ogół, ale nie jest to uszkodzenie takie, że koło ma ósemkę czy po obwodzie jest bicie, tylko kołnierz lekko się odgiął na bok. Ja myślałem o tym, żeby samemu rozszprychować, zrobić pomalować i samemu oszprychować a dać jedynie do centrowania aby mniej zapłacić.
Ja polecam poszukać fachowców w klubach czy serwisach motocyklowych. Mi np. robi to kolega startujący w mx, którego poznałem w serwisie. Za usługę dołożenia 5 szprych dałem 70zł (bo brudne koło dałem :-) ). Plusy to wspomniana cena i czas wykonania usługi i brak transportu kurierem.
Haker np. u Króla dostał koło z kilkoma srebrnymi nyplami, gdy resztę miał czarną o ile dobrze pamiętam. (temat o 380 ma kilkadziesiąt stron i nie chce mi się szukać :-) )
Na ostatniej jeździe wyrwało mi szprychę z nyplem. Zobaczyłem to w garażu ale się nie przyglądałem, a ciekawy jestem czy to nie uszkodziło felgi i jak się to naprawia. Miał tak ktoś?
Raczej nie powinno uszkodzić felgi, szprycha urwała się zapewne tam gdzie kończy się gwint. A żeby to naprawić trzeba zdjąć oponę, opaskę która przykrywa nyple i chroni dętkę przed przetarciem ( jeśli taka jest ) wyjąć stary nypel wsadzić nowy, nową szprychę i odpowiednio napiąć.
No właśnie kurna wylazł nypel, więc tak latwo chyba nie będzie. Jutro przejdę się do garażu i zerknę na sprawę, ale wyglądało tak jakby szprycha była cała, no może lekko wygięta, a nypel na niej. Wleciałem w terenie w miejsce po wycince drzew i leżało dużo gałęzi, więc któryś się pewnie zaplątał :-)
Aha wyciągnęło nypel, przez otwór w feldze, z tym się jeszcze nie spotkałem. Oby tylko otwór w feldze nie został zdeformowany. Oby było tak, że nypel się poddał a nie felga :)
Jednak poddał się nypel i pękł - mocowanie wygląda na całe.
Nie chce zakładać nowego tematu
Gdzie w Warszawie i okolicach moge dać do sprawdzenia koło? do wyuważenia i ewentualnie wycentrowania
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
FORUM.SUPERMOTO.PL » Co kupić? » Centrowanie felg szprychowych
Wygenerowano w 0.045 sekund, wykonano 73 zapytań