1

Temat: Przewody w oplocie HEL - ma to sens w SM???

Zakupiłem przewód w oplocie HEL do przedniego hamulca do mojej XR-ki.

Następnie usłyszałem od mechanika, że to bez sensu bo ten co miałem wcześniej to był pewnie oryginalny Hondowski, który mimo że jest gumowy, to w środku i tak ma na 100% oplot i mimo swego wieku nie stracił swoich właściwości.
Do tego jest lepszy ponieważ ma większy przekrój, w wyniku czego w przewodzie jest więcej płynu. Płyn nagrzewa się  wolniej przez co wolniej się zużywa, a różnicy w działaniu hamulca i tak nie zauważę.
Podobno przewody w oplocie świetnie się sprawdzają przy bardzo dużych zaciskach (mój jest oryginalny od Hondy - 2 tłoczkowy).

Ktoś wie (najlepiej z doświadczenia) jak to w końcu jest??

XR400

2

Odp: Przewody w oplocie HEL - ma to sens w SM???

Ja mialem ori hondy. Guma a w srodku kevlar.
Teraz mam LML. Roznica jest bo przewod ori mial 20 lat.
No i nowy jest czerwony :)

3

stary gumak jest lepszy od oplotu? wolne żarty

https://www.bikepics.com/members/81

4

Gumowy przewód puszcza ciśnienie - rozszerzając się. Stalowy - trzyma ciśnienie. Ogólnie zaleca się wymianę gumowych przewodów co 5 lat. Nigdy nikt u nas w Hondzie nie zamówił oryginalnych przewodów jeżeli był dostępny zamiennik ze stali. Mechanik mówi sobie jedno, a ty lataj na stalowym. Różnica jest i to mega - nawet jak zmienisz sam oplot bez pompki i zacisku.

DRZ 450 E SM na modach znowu w jedynej słusznej wersji - czyli SuperMoto
Triumph Speed Triple 2010 SE

5

malysowa napisał/a:

Zakupiłem przewód w oplocie HEL do przedniego hamulca do mojej XR-ki.

Następnie usłyszałem od mechanika, że to bez sensu .............

.......... a różnicy w działaniu hamulca i tak nie zauważę.

Jak twój mechanik tak mówi rada --> ZMIEŃ MECHANIKA

KTM 530 EXC-R

6

Jakby to nie miało sensu to np. Husqvarna nie montowała by oplotu w swoich sprzętach .

http://bikepics.com/members/bolekzko/

Honda XR 125 > Suzuki DRZ 400 SM > Suzuki DRZ 400 SM > Husqvarna SM 125 S > Suzuki DRZ 400 ESM > i znowu nic ..

7

Mechanik ma racje bo en ori przewod  hondy jest jak stalowy oplot. Przecialem koedys swoj z ciekawosci. Na zewnatrz guma w srodku kevlar tak jak pisalem. Swoj wyminilem ze wzgledu na wiek dlugosc i kolor. Przewod nie puchl jak typowy gumiak.

jol

8 Ostatnio edytowany przez mallly200sx (2013-03-20 14:50:44)

SFMario napisał/a:

Mechanik ma racje bo en ori przewod  hondy jest jak stalowy oplot. Przecialem koedys swoj z ciekawosci. Na zewnatrz guma w srodku kevlar tak jak pisalem. Swoj wyminilem ze wzgledu na wiek dlugosc i kolor. Przewod nie puchl jak typowy gumiak.

jol

Po czym poznałeś, że to kevlar?
Generalnie w przewodach gumowych są jakieś tam nitki ale z kevlarem nie mają nic wspólnego...
Wątpię żeby Honda inwestowała w technologię wytwarzania  z kevlaream i sam materiał. Chyba taniej by ich wyszła opcja z oplotem ;)

Pozdrawiam,
Piotrek

9

Ja jeździłem na seryjnym i zmieniłem na oplot. Powiem Ci czy jest różnica, ja tylko pogoda się zmieni. Ale w DRce miałem najpierw seryjne a potem oplot i wg mnie różnica jest wyczuwalna.

"Ride it, like You stole it"!

10

Wrzuce fotke przy okazji jak to wyglada po przecieciu. A wlokna aramidowe wiem jak wygladaja bo pracujemy czesto na nich.

11

japonce do dziś stosują gumiaki nawet w supersportach - nie sadze by dawali oplot wcześniej

i can do this .. here, hold my beer

12

własnie też jestem teraz na etapie zmiany przewodów z gumowych ale akurat bardziej pod uwage brałem to ze gumowe mi się nie podobaja i nie beda pasowały do moto :P

speedfight II->senda ->DT50->Aprilia mx 125->drz 400->wr450

13

Dzięki Panowie za podpowiedzi.
Zakładam że w środku przewodu jest oplot (lub kevlar). Jak stwierdzić w takim czy guma na zewnątrz już się zestarzała np. po 13 latach? I zastanawiam się czy przekrój przewodu ma duży wpływ na wzrost temperatury płynu.

XR400

14

Zaklada przewod w oplocie i nie rozkminiaj. Bedzie zajebiscie.

jol

15

SFMario napisał/a:

Zaklada przewod w oplocie i nie rozkminiaj. Bedzie zajebiscie.

jol

+1

i can do this .. here, hold my beer