Odp: Zagadka
Trawer a gdzie Ty masz tu ułamki ??
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
FORUM.SUPERMOTO.PL » Na każdy temat » Zagadka
Strony Poprzednia 1 2 3 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Trawer a gdzie Ty masz tu ułamki ??
masz dzielenie
dzielenie to dzielenie, ułamki to ułamki, mozesz to przeksztalcic w ulamki 6, to inaczej 6/1 i to juz ulamek nie ??
Tabul o niczym nie zapomniałem, tu po prostu nie ma pierwiastków i potęg, dlatego o tym nie wspominałem.
Masz racje, są tablice i tam jest najważniejsze.
Podaj wkońcu prawidłowy wynik ;)
kurcze jak masz dzielenie to masz coś w liczniku i coś w mianowniku, jak masz na 100% pewną odpowiedź to napisz i uzasadnij to , ja jak każdy mogę mylić się ,
więc nawet jak wchodzimy w pierwiastki to mamy
6/2(1+2) ----------> 6/2 = 3/1 = 3
3(3) = 9
więc nadal wynik jest 9, czyli z tego wynika nadal, że jak masz dzielenie i mnożenie w jednym równaniu to robi się to po kolei od lewej strony
odpowiedz jest tylko jedna prawidłowa, jak dla mnie to też 9 ;)
taki przykład:
24 : 3 · 5 : 10 · 9 = 8 · 5 : 10 · 9 = 40 : 10 · 9 = 4 · 9 = 36
4 · 7 - 13 + 15 : 3 = 28 - 13 + 5 = 15 + 5 = 20
Zgadzam się.
6/(2*(1+2)) = 6/(2*3)= 1
6/2(1+2) = 6/2*3=3*3=9
Taka kolejność wykonywania działań w matematyce jest.
[url]http://odkrywcy.pl/kat,111408,title,Matematyczna-zagadka-wywolala-burze-mozgow,wid,15412667,wiadomosc.html?smg4sticaid=6103bb[/url]
i wszystko jasne
[url]http://odkrywcy.pl/kat,111408,title,Matematyczna-zagadka-wywolala-burze-mozgow,wid,15412667,wiadomosc.html?smg4sticaid=6103bb[/url]
i wszystko jasne
qrcze ale to mialo pozniej sie pojawic ;)
ok macie rację , teraz już wiem dlaczego tak mało kasy zostaje mi na koniec miesiąca hehehe :)
ja też :D
Jezu...
Ja was proszę... Zaskakuje mnie to forum coraz bardziej :) a BTW to szkoła podstawowa takie zadanie...
Ja was proszę... Zaskakuje mnie to forum coraz bardziej :) a BTW to szkoła podstawowa takie zadanie...
forum ?? mnie cały naród ;)
Strony Poprzednia 1 2 3 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
FORUM.SUPERMOTO.PL » Na każdy temat » Zagadka
Wygenerowano w 0.053 sekund, wykonano 74 zapytań