Temat: Zagadka
Zaczerpnięte z FB. Taka ciekawostka ile to jest ;)
[url=http://imageshack.us/photo/my-images/90/54927454866546183220310.jpg/][/url]
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
FORUM.SUPERMOTO.PL » Na każdy temat » Zagadka
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Zaczerpnięte z FB. Taka ciekawostka ile to jest ;)
[url=http://imageshack.us/photo/my-images/90/54927454866546183220310.jpg/][/url]
Ja bym powiedział 9 ale kalkulator pokazuje 1 :)
kalkulator tak jak komputer tylko wykonuje Twoje polecenia, a zasad matmy nie zna ;)
To obstawiam 9 :)
Najpierw robimy to co jest w nawiasie, potem mnożenie, a na końcu dzielenie
6:2(1+2)=
6: 2*3=
6:6=1 ;)
dodam, że nie mam fb ;)
Mnie w szkole uczyli, że jak mnożenie i dzielenie to od lewej do prawej czyli:
6:2(1+3)=
3x3=9
:)
Nie. Kolejność jest taka: nawiasy; mnożenie; dzielenie; dodawanie; odejmowanie
Nie. Kolejność jest taka: nawiasy; mnożenie; dzielenie; dodawanie; odejmowanie
No chyba nie bardzo, mnie też uczyli, że mnożenie i dzielenie jest równoprawne i wykonujemy je, jak ktoś wcześniej pisał, od lewej do prawej.
w takim razie czekamy na rozwiązanie i wytłumaczenie...
bo mnie uczyli inaczej.
edit. chyba jednak nie mam racji, w necie znalazłem, że wykonuje się od lewej do prawej, czyli mieliście racje
edit. chyba jednak nie mam racji, w necie znalazłem, że wykonuje się od lewej do prawej, czyli mieliście racje
Nie ważne czy od lewej czy od prawej wynik będzie ten sam - dzielenie i mnożenie jest przemienne :)
W każdym bądź razie wynik nie możę być inny niż 9
nie no, dodawanie i mnożenie napewno nie jest przemienne, chyba, że i w tym wypadku mnie uczyli inaczej.
hehe, niby proste a jednak... śmiać mi się chcę, jak wchodzę w profile fb studenciaków z polibudy, którzy podają błędną odpowiedź...;d
to pisz w końcu jaka odpowiedź jest poprawna ;)
oj chłopaki chłopaki mnie starą szkołą uczyli inaczej, macie dzielenie 6/2*(1+2)= czyli robicie to co w mianowniku najpierw nawias potem mnożenie 2*(1+2) wynik 6 potem liczebnik dzielicie przez mianownik czyli 6/6 wynik = 1,
Kula zapominasz jeszcze o :
- działania w nawiasach
- potęgowanie i pierwiastkowanie
- mnożenie i dzielenie
- dodawanie i odejmowanie
Po za tym co za różnica czego Cie uczyli, zasady masz w tablicach itp.. są tylko jedne !
Jedynie ludzka interpretacja jest różna ;)
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
FORUM.SUPERMOTO.PL » Na każdy temat » Zagadka
Wygenerowano w 0.033 sekund, wykonano 78 zapytań